Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 30 lipca 2022

Chlorella - w pełni naturalna odżywka roślinnaChlorella to alga należąca do gromady zielenic, cechująca się bogatym i zróżnicowanym składem. To właśnie on odpowiada za wszechstronne właściwości tej algi. Kilkadziesiąt lat temu, mieszkańcy powojennej Japonii musieli stawić czoła ogromnemu problemowi braku żywności. Wtedy też fundacja Rockefelera wraz z rządem Japonii zleciły badania odnośnie hodowli, zbiorów oraz przetwarzania algi Chlorella na ogromną skalę. Dlaczego?

Chlorella – właściwości

Omawiana alga bogata jest przede wszystkim w chlorofil. Wykazuje ogromne wartości odżywcze, dzięki czemu mogła pomoc w rozwiązaniu problemu braku żywności. Japonia nie była jedynym krajem, który borykał się z podobnymi kłopotami po II Wojnie Światowej. Wielu mieszkańców Chin poszukiwało możliwości uzyskania pożywienia na dużą skalę. Co było powodem, że Chlorella zyskała tak duże uznanie jako sposób na uzupełnienie braków żywności? Jakimi zaletami charakteryzuje się zawarty w niej chlorofil?

Oto tylko kilka przykładów, dlaczego ta alga jest obecnie cenionym suplementem diety na całym świecie:

  • wspomaga przetwarzanie tlenu;
  • oczyszcza wątrobę, krew i jelita;
  • pomaga oczyścić krew usuwając z niej toksyny;
  • wspomaga utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi;
  • wspomaga usuwanie grzybów z organizmu;
  • pomaga neutralizować toksyny w powietrzu, którym oddychamy;
  • wspomaga wzrost i naprawę tkanek naszego organizmu.

Patrząc na powyższe zalety widać, że Chlorella może zdecydowanie wpływać na nasze zdrowie. Może ona szczególnie pomoc w oczyszczaniu z toksyn i detoksykacji organizmu.

Zobacz również: Chlorella działanie.

Detoksykacja organizmu

Oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji przez Chlorellę zwie się chelatacją i jest to jedna z najbardziej cenionych i znanych właściwości tej algi. W dzisiejszych czasach niemal każdy człowiek ma styczność ze szkodliwymi związkami. Są one obecne zarówno w spożywanym pokarmie i pitej wodzie, jak i we wdychanym powietrzu. Mogą kumulować się w organizmie i powodować zatrucia oraz upośledzenie czynności wielu układów. Nie jest możliwe całkowite uniknięcie kontaktu z toksynami, warto więc za pomocą pożywienia zadbać o oczyszczenie organizmu.

Chelatacja to tworzenie kompleksowego związku chemicznego o cząsteczce złożonej z ligandu (czynnika chelatującego) oraz kationu metalu (np. metalu ciężkiego – arsenu, ołowiu czy rtęci). Chlorella wykazuje zdolność wiązania się z metalami ciężkimi. W specyficzny sposób wyłapuje je, po czym bezproblemowo usuwa z organizmu.

Zobacz również: Chlorella – najlepsze naturalne oczyszczanie organizmu.

Działanie przeciwutleniające

Ze względu na dużą zawartość chlorofilu, a także witaminy C i witaminy E, alga ta wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Wymienione związki stanowią bowiem antyoksydanty, które skutecznie eliminują nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. Dzięki temu normalizują stres oksydacyjny i przyczyniają się do zachowania równowagi wewnętrznej organizmu. Wykazano, że wolne rodniki tlenowe są czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób (zaliczanych do chorób cywilizacyjnych). Spożycie Chlorelli może zatem zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób takich jak między innymi:

Co zawiera Chlorella?

Chlorella jest bogata w składniki odżywcze takie jak:

Tak skomponowany skład sprawia, że Chlorella stała się cennym źródłem wielu składników odżywczych. Decydując się na zakup wysokiej jakości algi mamy gwarancję bezpieczeństwa i skuteczności takiego produktu.

Polecane produkty

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Paes C., Faria G., Tinoco N., Castro D., Barbaniro E., Lourenco S., Growth, nutrient uptake and chemical composition of Chlorella sp. and Nannochloropsis oculata under nitrogen starvation, Lat. Am. J. Aquat. Res., 2/2016.
  2. Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.
  4. Makowska M., Hodowla alg Chlorella sp. w bioreaktorze zbiornikowym z mieszaniem mechanicznym, Inżynieria i Ochrona Środowiska, 2/2017.
  5. Patyna A., Biłos Ł., Płaczek M., Witczak S., Productivity od microalgae chlorella vulgaris in laboratory condition, Inżynieria i Ekologia, 3/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami