Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 października 2023

Co wypłukuje kolagen z organizmu?Co wypłukuje kolagen z organizmu i jakie działania warto podjąć, aby zadbać o wysoki i właściwy poziom tego białka w ustroju? Popularność i wiedza na temat kolagenu w ostatnich latach znacznie wzrosła. Konsumenci coraz chętniej sięgają po kolagen do picia, aby za pomocą suplementacji uzupełniać niedobory. Warto jednak również wiedzieć, co przyczynia się do niszczenia jego cząsteczek, aby móc unikać tych czynników ryzyka.

Co to jest kolagen?

Kolagen to specyficzne białko, stanowiące nawet do 30% wszystkich białek ludzkiego organizmu. Znajduje się w największych ilościach w skórze, chrząstkach stawowych, kościach, naczyniach krwionośnych, narządach wewnętrznych i tkance łącznej, czyli niemal w każdej strukturze ustroju. Stanowi rusztowanie dla wszystkich części ciała, łączy je i wspiera, zwiększa ich wytrzymałość i stabilność. Odgrywa również kluczową rolę w regeneracji tkanek, budowaniu odporności czy prawidłowym widzeniu. Ciekawostką jest, że tworzy do 90% struktur narządu wzroku, znajdując się w ogromnych ilościach w rogówce.

Zobacz również: Jak uzupełnić kolagen w organizmie?

Jest on naturalnie produkowany w organizmie, jednak synteza ta maleje fizjologicznie w okolicach 25. roku życia. Uważa się, że od tego wieku produkcja spada o 1% rocznie, ulegając całkowitemu zahamowaniu w okolicach 65. roku życia. To dzięki kolagenowi nie odczuwamy bólu i sztywności stawów, a skóra jest jędrna i pełna blasku. Warto więc zadbać o jego odpowiedni poziom za pomocą suplementów diety oraz unikając czynników ryzyka, które powodują degradację i wypłukiwanie się kolagenu z organizmu.

Co wypłukuje kolagen z organizmu?

Nie ma produktów czy substancji, które powodują (w dosłownym znaczeniu tego słowa) „wypłukiwanie” kolagenu z organizmu. Istnieje jednak szereg czynników, których pojawienie się sprawia, że cząsteczki kolagenu nie produkują się tak efektywnie lub są szybko niszczone, co może doprowadzić do przyspieszenia utraty tego białka. Będzie to odczuwalne i widoczne. Poniżej dokładnie przedstawiono te czynniki ryzyka.

Niezdrowa dieta

Fizjologiczną produkcję kolagenu osłabia nadmiar cukrów prostych w codziennej diecie. Nadmiar krążącej we krwi glukozy łączy się z białkami i tworzy kompleksy nazywane AGE, uszkadzające kolagen. Dodatkowo włókna budujące tkanki organizmu stają się suche, kruche i zdecydowanie osłabione. Pozostając w temacie diety, do spowolnienia produkcji kolagenu przyczyniają się niedobory pokarmowe, zwłaszcza w odniesieniu do witaminy A, witaminy C, witaminy E, miedzi oraz tryptofanu. Synteza kolagenu bez obecności witaminy C jest niemal niemożliwa.

Palenie papierosów

Palenie papierosów przyczynia się do podwyższenia poziomu wolnych rodników i nasilenia stresu oksydacyjnego, co z kolei przekłada się na pogorszenie ilości i jakości kolagenu w ustroju. Dodatkowo przyspiesza pojawianie się zmarszczek i upośledzani gojenie się ran. Palenie podnosi poziom kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu. Długotrwale utrzymujący się poziom kortyzolu opóźnia naturalną produkcję kolagenu i wywiera wiele innych, negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Zobacz również: Najmocniejszy kolagen na zmarszczki.

Promieniowanie UV

Choć ekspozycja na promienie słoneczne jest niezbędna do życia, ponieważ inicjuje wewnątrzustrojową produkcję witaminy D (nie ma ona bogatych źródeł pokarmowych), to nadmiar promieniowania UV jest wysoce niekorzystny dla zdrowia. Przyczynia się m.in. do zaburzeń w produkcji elastyny, przyspiesza powstawanie zmarszczek, wysusza skórę oraz zwiększa ryzyko nowotworzenia. Dodatkowo pobudza do pracy enzymy, które odpowiadają za uszkadzanie cząsteczek kolagenowych. Dzienna zalecana ekspozycja na słońce wynosi 15-20 minut w godzinach 10-18, z odsłonięciem około 20% ciała. Przeciwwskazane jest natomiast wielogodzinne opalanie się, a nawet dłuższa aktywność na zewnątrz bez zastosowania kremów z filtrem UV.

Problemy zdrowotne

Nad fizjologiczną produkcją kolagenu czuwają hormony takie jak estrogen czy insulina. Wszelkie problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym stężeniem hormonów będą negatywnie oddziaływać również na kolagen. Dlatego zaleca się regularne badania kontrolne, a w razie zdiagnozowania zaburzeń gospodarki hormonalnej – dążenie do ich wyleczenia lub ustabilizowania. Z problemami hormonalnymi należy zgłosić się do lekarza endokrynologa.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami