Pudding czekoladowy z awokado

Pudding czekoladowy z awokadoPudding czekoladowy z awokado to ciekawy deser, który może wyrównać poziom hormonów, przyspieszyć metabolizm, walczyć z chorobami, a do tego wspaniale smakuje. Mało tego, jest niezwykle prosty w wykonaniu.

Awokado i jego właściwości

Awokado ma właściwości antyestrogenowe dzięki zawartości steroli roślinnych takich jak beta-sitosterol. Są one zdolne do blokowania receptorów estrogenowych w komórkach, co skutkuje zmniejszeniem tempa absorpcji estrogenów. Wpływa to na poziom progesteronu u kobiet i testosteronu u mężczyzn.

Awokado posiada jeszcze jedną bardzo ważną korzyść, o której nie wiele osób wie. A mianowicie ma silne właściwości działające przeciw starzeniu. Niedawno naukowcy odkryli, że spożywanie awokado chroni organizm przeciwko wolnym rodnikom. Wnikając głęboko w struktury komórkowe, aż do mitochondriów, aktywuje produkcję energii, co przekłada się na ich prawidłowe funkcjonowanie, nawet gdy atakowane są przez wolne rodniki. Niestety mitochondria, poza produkcją energii ze składników odżywczych, generują niestabilne związki chemiczne, które mają destruktywny wpływ na nie same, jak i na inne komponenty komórek. Wiąże się to bezpośrednio z efektem starzenia, na które wielu naukowców szuka środków zaradczych.

Awokado i jego nietuzinkowy skład jest częścią badań na zwolnienie procesów starzenia. Dr Christian Cortez-Rojo doszedł do wniosku, że olej z awokado powoduje przyspieszenie oddychania w mitochondriach i jest skuteczne nawet w komórkach zaatakowanych przez wolne rodniki.

Awokado posiada również inne korzyści dla naszego zdrowia.

Jest bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczy, na które współcześnie jest duże zapotrzebowanie. Zawiera również niezbędne składniki odżywcze takie jak:

błonnik
– potas (nawet 2-krotnie więcej niż w bananach)
witamina E
– witaminy z grupy B
wapń
kwas foliowy
żelazo
– sód
bor
magnez

Ponadto zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych takich jak luteina, alfa i beta karoten. Wspiera również układ odpornościowy przez swoje właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. Dodatkowo chroni wątrobę i wspiera funkcjonowanie mózgu.

Pudding czekoladowy z awokado – przepis

Składniki

  • 3 duże, miękkie i dojrzałe owoce awokado
  • ¼ szklanki proszku kakaowego
  • 3-6 łyżek stołowych mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Obierz awokado, przekrój i usuń pestkę. Wszystkie składniki umieść w blenderze i mieszaj przez minutę. Następnie przełóż masę do miseczek i umieść w lodówce na 30 minut.

Dla wzmocnienia walorów smakowych można dodać świeżych malin lub pudding posypać gruboziarnistą solą morską. Da to ciekawy efekt słodko – słony.

Smacznego!

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy
  1. Edyta Mój kawałek podłogi
    Edyta Mój kawałek podłogi says:

    Nie jadłam jeszcze, ale od jakiegoś czasu się przymierzam, żeby spróbować 😉 Awokado w domu jest, więc poczekam aż dojrzeje i będę robić 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *