Aktualizacja: 21 lipca 2023
Bor jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wapniowej organizmu. Przypuszcza się również, że jego działanie warunkuje zwiększenie stężenia witaminy D, wapnia, miedzi oraz magnezu w organizmie.
Bor – znaczenie
Z całą pewnością można powiedzieć, że bor ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spełnia bowiem istotną rolę jako mikroelement w wielu procesach życiowych naszego organizmu. Uważa się, że niedobór boru prowadzi do chorób zwyrodnieniowych stawów oraz przerostu prostaty.
W związku z tym osoby będące na diecie o niskiej zawartości boru są w większym stopniu narażone na ryzyko zachorowania na wyżej wymienione dolegliwości. Stwierdzono również, że pierwiastek ten podnosi aktywność poziomu estrogenów i testosteronu we krwi. Z tego powodu spełnia szczególną rolę w budowaniu masy mięśniowej (np. u kulturystów), a także znacząco łagodzi objawy menopauzy u kobiet.
Działanie boru
Jak dotąd brak jest udokumentowanych badań potwierdzających jego działanie. Być może jest to wynikiem tego, że badania zainicjowano dopiero w roku 1980 i nie były one prowadzone długofalowo. Wyniki badań nad suplementacją borem wykazały jednak jego pozytywny wpływ na zwiększenie koordynacji ruchowej, lepszą wydajność umysłową oraz znaczną poprawę pamięci długo i krótkoterminowej. Podsumowując, pierwiastek ten jest na tyle niezbędnym elementem, iż powinno się uwzględnić jego dobowe zapotrzebowanie w naszym pożywieniu.
Dieta wzbogacona w bor wspomaga walkę ze zbyt szybkim starzeniem się skóry i przedłuża nie tylko naszą młodość, ale również życie. Dodatkowa suplementacja tym cennym pierwiastkiem jest stosowana w przypadku:
- jego znacznych niedoborów;
- w leczeniu nowotworów, białaczki;
- reumatoidalnym zapaleniu stawów;
- przy deficytach witaminy D w organizmie;
- podczas zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu.
Również kobiety będące w okresie menopauzy, powinny uwzględnić w swojej diecie preparaty zawierające bor. Wzmacnia on działanie produktów roślinnych zawierających fitoestrogeny takich jak lucerna, pluskwica groniasta, sangwinaria kanadyjska, łopian, chmiel, opornik łatkowaty, lukrecja, granat, koniczyna polna, palma karłowata, soja, tymianek czy jukka. Dodatkowo bor doskonale wzmaga aktywność leków zawierających testosteron.
Nadmiar boru w organizmie – objawy
Warto wiedzieć, że minerał ten nie jest magazynowany w organizmie i jego nadmiar zdarza się niezwykle rzadko. Do symptomów przedawkowania borem należą:
- nadmierne wypadanie włosów;
- biegunka;
- ból brzucha i ból głowy;
- rozdrażnienie;
- osłabienie;
- depresja oraz drgawki.
Zawsze objawy te należy różnicować z nadmiarem lub niedoborem innych pierwiastków.
Bor – dawkowanie
Większość z nas przyswaja od 2 do 4 miligramów boru na dobę wraz z pożywieniem. Doskonałym źródłem tego minerału są orzechy, fasola, jabłka, gruszki, brzoskwinie, daktyle, winogrona, masło orzechowe, rodzynki i czerwone wino. Pomimo tego, że nasz organizm zazwyczaj posiada w sobie wystarczającą ilość boru, osoby regularnie spożywające leki zawierające antacyd np. magnez, czy mleczan magnezu (gdzie antacyd jest kluczowym składnikiem) mogą potrzebować dodatkowej suplementacji.
RDA nie ustaliło rekomendowanej dziennej dawki boru, natomiast większość doradców żywieniowych zaleca spożywanie 3 miligramów dziennie tego pierwiastka. Nie wolno nam jednak przekroczyć dawki 10 miligramów na dobę, ponieważ taka podaż boru jest uznawana za dawkę toksyczną.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Tomaszewska B., Bor w wodach podziemnych i odciekach składowiskowych, Geometria, Zrównoważony Rozwój, 1/2010.
- Arceusz A., Bor – zawartość, rozmieszczenie i wzajemne relacje z innymi biopierwiastkami w surowcach roślinnych stosowanych w lecznictwie, Gdańsk 2007.
- Leszcz A., Zaporowska H., Bor i jego związki w chemoprewencji nowotworów, Medycyna Rodzinna, 2/2013.
Warto by dodać że rośliny nawożone sztucznymi nawozami nie przyswajaj ą boru. Więc zapomnijcie o borze w przemysłowo produkowanej żywności !
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.
To ile tych jabłek trzeba zjesc