Naturalna Nutella z awokadoNaturalna Nutella z awokado to doskonały przepis dla smakoszy kremu czekoladowo-orzechowego, jednak w innej, znacznie zdrowszej odsłonie. Należy uważać, ponieważ bardzo uzależnia!

Naturalna Nutella z awokado

Głównymi składnikami tego kremu są awokado, banan, daktyle oraz kakao, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dlaczego naturalna nutella z awokado w takiej odsłonie jest zdrowa? Przede wszystkim ze względu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na regulację cholesterolu LDL, a także wiele witamin i minerałów, które dostarczają te składniki.

Awokado

Owoc ten należy do jednych z najbogatszych w kwasy tłuszczowe produktów spożywczych. Oprócz tego zawiera przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik. Włączenie awokado do diety:

  • zmniejsza uczucie głodu i wspomaga odchudzanie – duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na uczucie pełności i zmniejsza chęć podjadania;
  • reguluje poziom cholesterolu;
  • zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy – awokado nie tylko wspomaga wchłanianie przeciwutleniaczy i składników odżywczych z innych produktów spożywczych, ale same jest w nie bogate, w tym w luteinę i zeaksantynę. Te składniki są niezwykle istotne dla zdrowia oczu.

Banan

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców, nie tylko w Polsce. Zawiera szereg niezbędnych składników odżywczych, jest bardzo odżywczy i stanowi świetną przekąskę. Banan w diecie to:

  • ważne składniki odżywcze – zawiera sporo błonnika, przeciwutleniacze, witaminy oraz węglowodany, przy czym dostarcza około 105 kalorii;
  • obniżenie poziomu cukru we krwi – banany bogate są w pektyny lub w skrobię w zależności od dojrzałości, które wpływają na poziom cukru;
  • zdrowe serce oraz nerki – banany są dobrym źródłem potasu i magnezu, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas również pozytywnie wpływa na pracę nerek;
  • dawka antyoksydantów – zwierają sporo przeciwutleniaczy (w tym dopaminę i katechiny), które zmniejszają szkody powodowane przez wolne rodniki i ryzyko niektórych chorób.

Daktyle

Są to owoce palmy daktylowej, słodkie w smaku i bogate w składniki odżywcze. Daktyle:

  • posiadają bogaty profil żywieniowy – węglowodany, błonnik, białko, potas, magnez, miedź, mangan, żelazo, witamina B6, a także przeciwutleniacze;
  • zapobiegają zaparciom – błonnik korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego;
  • to naturalny słodzik – wysoka zawartość fruktozy w owocach to doskonały i zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla białego cukru.

Kakao

Kakao najbardziej znane jest ze swojej roli w produkcji czekolady. Zawiera wiele związków, które przynoszą korzyści dla zdrowia:

  • polifenole zmniejszają stany zapalne, wpływają na przepływ krwi, niższe ciśnienie, oraz poprawę poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
  • flawanole poprawiają poziom tlenku azotu we krwi, co wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie oraz przepływ krwi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Nutella z awokado – przygotowanie

Składniki

  • ½ awokado;
  • 1 banan;
  • 7 daktyli;
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao.

Przygotowanie

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut.
  2. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Zmiksowany krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowana zdrowa, a co najważniejsze naturalna nutella z awokado to idealne smarowidło do placków, naleśników, wafli czy pieczywa. Smakuje wyśmienicie, nawet dzieciom.

Smacznego!

Spirulina w proszku - spirulina platensis
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...