Kurkuma – właściwości i zastosowanie

4.50 avg. rating (77% score) - 2 votes

Kurkuma - właściwości i zastosowanieKurkuma to przyprawa pochodząca z tej samej rodziny co popularny imbir. Znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce jak i w medycynie naturalnej. Wszystko to dzięki swoim cennym składnikom, do których należy m.in. kurkumina. Jakie działanie wykazuje ta przyprawa oraz do jakich celów można ją zastosować? Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Kurkuma pochodzi z Indii. Używana była tam od wielu lat jako przyprawa oraz roślina lecznicza. W Europie z racji swojego żółtego zabarwienia nazywano ją potocznie indyjskim szafranem. Kurkuma posiada wiele składników, jednak to kurkumina (naturalny związek polifenolowy) jest jej jednym z najbardziej charakterystycznych. Nadaje ona m.in. żółtą barwę przyprawie curry. Kurkumę najczęściej można dostać w postaci sproszkowanej. Do jej głównych właściwości należy działanie rozgrzewające. Posiada dość intensywny, pikantny smak i charakterystyczny korzenny zapach.

Kurkuma – właściwości

Kurkuma wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że zawarta w niej kurkumina wyszukuje szkodliwe komórki w organizmie, a następnie je niszczy. Bardzo dużą zaletą kurkumy jest  fakt, że jest produktem naturalnym i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.

Kurkuma znana jest również ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Ma bardzo zbliżone działanie przeciwzapalne do wielu syntetycznych leków. Polecana jest więc osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ponieważ w tym przypadku działa łagodząco i redukuje odczucia bólowe.

Kurkuma wpływa także na odchudzanie. Działa tak, ponieważ przyspiesza metabolizm i procesy trawienne w organizmie. Ponadto przyprawa ta zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma to przyprawa, która wykazuje także właściwości oczyszczające krew oraz wspomaga pracę wielu narządów takich jak trzustka czy wątroba.

Jej stosowanie zaleca się osobom o wysokim poziomie cholesterolu, ponieważ skutecznie go obniża. Działa także uśmierzająco na dolegliwości bólowe w tym również menstruacyjne. Kurkuma to źródło polifenoli, wykazuje więc działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jej neutralizuje w komórkach szkodliwe, wolne rodniki chroniąc organizm przed pojawieniem się groźnych chorób w tym także nowotworów.

Kurkuma – zastosowanie

Kurkuma ze względu na zawartość bardzo wszechstronnego składnika jakim jest kurkumina znalazła szerokie zastosowanie.

1. Kurkuma w kuchni.

  • Kurkuma jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni indyjskiej.
  • Ze względu na to, że kurkuma przyspiesza procesy trawienne białek, dodawana jest przede wszystkim do potraw wyokoproteinowych.
  • Wykorzystywana jest jako naturalny barwnik do ciast czy makaronów.
  • Jest składnikiem zdrowych soków i koktajli.

Przepis na zdrowy sok z kurkumą

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 większa marchew
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie jabłko, pomarańcze i startą marchewkę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

2. Kurkuma w kosmetyce.

  • Kurkuma w kosmetyce stosowana jest głównie jako produkt do barwienia m.in. szminek, podkładów do makijażu. Z kolei olejek kurkuminowy wykorzystywany jest jako jeden ze składników perfum o orientalnym zapachu.
  • Kurkuma może stanowić również składnik domowych maseczek na twarz, która odżywi skórę, wygładzi i wyrówna jej koloryt. Ponadto łagodzi zmiany trądzikowe dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym.

Przepis na rozjaśniającą maseczkę z kurkumą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 jogurtu naturalnego
  • kilka kropel soku z cytryny

Jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, następnie dodaj łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nałóż na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj maseczkę letnią wodą.

3. Kurkuma na zdrowie.

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wspomaga odchudzanie poprzez stymulację metabolizmu i procesów trawiennych w organizmie.
  • Zmniejsza dolegliwości bólowe.
  • Chroni przed nowotworami.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Wspomaga pracę mózgu.
  • Wykorzystywana jest w terapii podczas leczenia Alzcheimera

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Kurkuma – właściwości i zastosowanie"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Dagmara
Gość

Bardzo lubię kurkumę i wlasnie przez jej właściwości zdrowotne dodaję do wielu potraw. A dziś po raz pierwszy w planach właśnie sok z kurkumą

Ania
Gość

Hmm ciekawa jestem tego soku. Smaczny jest?

Anna
Gość

Wow, fajny i prosty pomysł na maseczkę z kurkumą! Wypróbuję! 🙂

Ulka
Gość

Miałam przepis kiedyś przepis na koleciki dyniowe. W przepisie była kurkuma. Zakochałam się, to najlepsza przyprawa na świecie. Zachecam do korzystania z niej.

Lifestylerka
Gość

Od czasu do czasu używam kurkumę do barwienia ryżu. Zwłaszcza jak przyrządzam paellę.

Natalia
Gość

Uwielbiam kurkumę 🙂 Polecam napój z kurkumy, szczypty pieprzu, imbiru i miodu, pycha!

Barbara
Gość

Ja stosuję kurkume w mojej kuchni. Przyprawy tej nie może po prostu zabraknąć.

wpDiscuz