Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 sierpnia 2023

Arthrospira platensisArthrospira platensis to łacińska nazwa Spiruliny, czyli cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira. Na całym świecie jest ona kojarzona z niebiesko-zieloną biomasą (zwykle koloru ciemnozielonego po wysuszeniu), stanowiącą składnik preparatów farmaceutycznych, suplementów diety i kosmetyków. Spirulina jest algą, która może wzrastać zarówno w wodach morskich (słonych), jak i słodkich.

Arthrospira platensis – charakterystyka

Cyjanobakterie to organizmy przeprowadzające fotosyntezę dzięki zawartości barwników chlorofilowych. Najczęściej spotykamy je w ekosystemach wodnych. W naturze pojawiają się nawet w środowiskach z ekstremalnymi warunkami bytowymi, jednak aby mogły być spożywane przez człowieka, powinny mieć zapewnione odpowiednie warunki (zwłaszcza pod kątem czystej wody, nasłonecznienia i stałej temperatury). Co ciekawe, występują nie tylko w glebie, jeziorach i stawach, lecz także w bagnach, źródłach termalnych, morzach, jak również w strefach podbiegunowych.

Arthrospira platensis nie wytwarzają toksyn szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Wręcz przeciwnie, ich pożyteczne właściwości znane były już w cywilizacji Azteków. W największych ilościach występują głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Cyjanobakterie z rodzaju Arthrospira wykazują budowę wielokomórkową. Ich cylindryczne ogniwa, składające się z 4-warstwowej ściany komórkowej, otoczone są wielocukrową śluzówką. Tworzą nitkowate i skręcone w kształt helisy trychomy.

Arthrospira platensis – skład

W składzie Spiruliny znaleźć można następujące, cenne związki:

Lipidy stanowią 1,5-12% suchej masy, a wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwas gamma-linolenowy, stanowiący 10-12% wszystkich kwasów tłuszczowych Arthrospira.

Arthrospira platensis – właściwości zdrowotne

Dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka (od 55 do 70% suchej masy), Spirulina jest idealnym preparatem odżywczym. Tym bardziej, że zawiera aż 8 aminokwasów egzogennych i 12 endogennych. Jeden z charakterystycznych polisacharydów, spirulinian wapnia wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe i może mieć zastosowanie w leczeniu wielu patogenów, w tym: herpex simplex virus typ 1, cytomegalovirus, a nawet HIV-1. Spirulina w efektywny sposób uzupełnia niedobór witaminy A. Udowodniono, że obecność związków chlorofilowych i błonnika pobudza perystaltykę jelit, przyczynia się do regulacji wydzielania kwasów żółciowych oraz łagodzi stany zapalne w organizmie.

Spirulina jest silnym antyoksydantem – neutralizuje nadmiar wolnych rodników tlenowych i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, dla których stres oksydacyjny jest głównym czynnikiem ryzyka. Mowa głównie o nowotworach, miażdżycy, chorobie Alzheimera, chorobie niedokrwiennej serca czy alergiach. Tym bardziej, że łagodzi stany zapalne w organizmie, wzmacnia odporność oraz reguluje ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Szerokie zainteresowanie budzi fakt, iż cyjanobakterie mają zdolność do regeneracji komórek układu nerwowego. W momencie uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego istnieją niewielkie szanse na regeneracje czy reorganizację komórek neuronowych. Przeprowadzono jednak kilka badań świadczących o tym, że Spirulina może w pewnym stopniu wpływać na tę regenerację. Na koniec warto wspomnieć, że suplementacja Spiruliny jest wskazana każdej osobie chcącej zadbać o zdrowie. Uzupełnia niedobory niemal wszystkich związków odżywczych, które powinny być dostarczane wraz z żywnością.

Arthrospira platensis – podsumowanie

Gatunek Arthrospira to gram-ujemne, nietoksyczne, fotosyntetyzujące cyjanobakterie o strukturze wielokomórkowej, nitkowatej i charakterystycznym niebiesko-zielonym kolorze. Pojedynczy organizm składa się z kilkumilimetrowych trychomów o kształcie helisy, zbudowanych z cylindrycznych komórek o średnicy około 1-12 μm. Spirulina jest słynnym suplementem diety, wykazującym wysoką skuteczność i równie wysoki poziom bezpieczeństwa (również u dzieci).

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wu H., Gao K., Villafane V., Watanabe T., Helbling E. Effects of Solar UV Radiation on Morphology and Photosynthesis of Filamentous Cyanobacterium Arthrospira platensis. Appl Environ Microbiol, 9/2005.
  2. Waleron K., Charakterystyka jadalnej cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Biotechnologia, 3/2008.
  3. Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami