Olej z pestek dyni – skład i właściwości

Olej z pestek dyniOlej z pestek dyni jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno – wówczas jego regularne spożywanie korzystnie wpłynie nie tylko na zdrowie ale i na wygląd. Olej ten wyróżnia się specyficznymi walorami sensorycznymi. Barwa jest zmienna – od jasnozielonej z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym, czerwonym zabarwieniem. Posiada łagodny smak, który jest określany jako lekko owocowy bądź orzechowy.

Jaki skład ma olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy stanowi bowiem aż do 46% jego zawartości. Dodatkowo w oleju znajdują się fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz barwniki roślinne.

Na samym końcu warto zaznaczyć, że olej z pestek dyni jest źródłem witamin (głównie B1, B2, B3, A, D, E i C), potasu, cynku i selenu.

Właściwości oleju z pestek dyni

Spora część prozdrowotnych właściwości jest związana z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek dyni zwiększa stężenie frakcji HDL (zdrowy cholesterol) jednocześnie zmniejszając frakcję LDL oraz cholesterol całkowity. Działa również żółciopędnie, ogranicza agregację płytek krwi. Produkty zawierające w swoim składzie PUFA (np. olej z pestek dyni) powinny być stałym elementem jadłospisu, ponieważ nie zachodzi ich endogenna synteza w organizmie. Kwas linolowy dodatkowo powoduje obniżenie ciśnienia krwi, uczestniczy w procesach pigmentacji skóry i gojenia się ran, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby i nerek. Kwas linolowy jest odpowiedzialny również za prawidłowy rozwój młodego organizmu.

Pozostałe właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni:

  • Ochrona przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, a także ochrona przed rozwojem blaszek miażdżycowych.
  • Ograniczanie wzrostu guzów nowotworowych poprzez zwiększanie przepuszczalności błon cytoplazmatycznych dla farmaceutyków.
  • Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwrzodowe.
  • Neutralizacja wolnych rodników.
  • Utrzymywanie odpowiedniej grubości ścian naczyń krwionośnych.
  • Działanie neuroprotekcyjne, a tym samym zmniejszanie ryzyka zachorowań na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy Huntingtona.
  • Zmniejszanie ryzyka zawału serca.
  • Działanie hipoglikemiczne poprzez istotne obniżanie poziomu glukozy we krwi.
  • Korzystny wpływ na stan oczu i ich funkcjonowanie, między innymi poprzez zmniejszanie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki ocznej.
  • Udział w syntezie witaminy D3.
  • Korzystny wpływ na procesy reprodukcyjne (dynia należy również do popularnych afrodyzjaków).

Wpływ na urodę

Skwalen obecny w oleju – jako komponent lipidowy skóry – działa ochronnie na skórę podczas jej ekspozycji na promienie UV czy inne źródła promieniowania jonizującego.

Olej dzięki swoim licznym składnikom pozwala przedłużyć młodość skóry, dodawany do maseczek przyspiesza odnowę komórek skóry. Zmniejsza również łamliwość paznokci oraz włosów. W przypadku włosów znacznie je nawilża i wygładza.

Podsumowanie

Oleje tłoczone na zimno zawierają w składzie liczne substancje bioaktywne wykazujące zastosowanie między innymi w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Pod względem żywieniowym stanowią ważny komponent diety człowieka. Ze względu na liczne korzyści związane ze spożywaniem oleju z pestek dyni warto rozważyć wprowadzenie go do codziennej diety.

Bibliografia:

  1. Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J., Zielińska M., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
  2. Achremowicz B., Ceglińska A., Darmetko I. (i inni), Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwość ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2017.
  3. Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  4. Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, Medycyna Rodzinna, 2/2016.
Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *