Sok dyniowy – przepis na zdrowie

Aktualizacja

Sok dyniowy - przepis na zdrowieDynia ma wiele zastosowań w kuchni. Jej miąższ można użyć do zrobienia zupy, placków, muffinów, racuchów czy wykorzystać jako farsz lub zrobić sok dyniowy. Pestki dyniźródłem żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz miedzi.

Największe korzyści jakie daje sok dyniowy

Największe jednak korzyści spożywania dyni odczuje nasz wzrok. Zawarty w niej beta-karoten ma istotne znaczenie w procesie widzenia, gdyż wchodzi w skład barwnika wzrokowego – rodopsyny. Na jedzeniu dyni skorzystają również inne ważne narządy takie jak serce czy nerki. A to dlatego, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

Jak zrobić sok dyniowy?

Przepis na sok dyniowy jest bardzo łatwy do wykonania, jednak warto przygotować go z wykorzystaniem sokowirówki. Potrzebujemy produkty takie jak:

Sposób przygotowania

  1. Dynię rozcinamy na mniejsze kawałki, usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy w kostkę, która zmieści się do naszego urządzenia.
  2. Jabłka obieramy, usuwamy pestki z wnętrznościami i kroimy.
  3. Z cytryny wyciskamy sok.
  4. Natępnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy łyżeczkę miodu. Sok można również uatrakcyjnić poprzez dodanie przypraw takich jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa.

Sok dyniowy bez wykorzystania sokowirówki

Składniki:

  1. Obieramy dynię ze skórki i usuwamy z niej pestki. Marchewkę również obieramy.
  2. Następnie trzemy warzywa na tarce o grubych oczkach.
  3. Całość wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  4. Gotujemy aż będą miękkie.
  5. Ugotowaną dynię i marchewkę pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy na gładką masę.
  6. Następnie masę przeciskamy przez sitko.
  7. Gotowy sok można dosłodzić miodem. Warto również dodać cynamon lub imbir.

Smacznego!

Sok z dyni można dodatkowo wzbogacić o algę Spirulina. Przełoży się to na jeszcze większe korzyści zdrowotne. Sok zawierał będzie dużo więcej witamin, minerałów, a także inne niezbędne dla organizmu człowieka składniki odżywcze. Więcej o zaletach i korzyściach Spiruliny znajdą Państwo tutaj.

Spirulina w proszku - spirulina platensis
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *