Żółtko na piance

Żółtko na pianceŻółtko na piance to pożywna, a zarazem lekka propozycja śniadania. Przypadnie do gustu osobą dbającym o linię. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym, masłem oraz szynką.

Jajka od setek lat są nieodłączną częścią diety człowieka i należą do jednych z najczęściej spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to wyjątkowe źródło wielu witamin i minerałów, ale szczególnie dużo w nich białka. Spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych:

  • masa mięśniowa – duża zawartość białka pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej;
  • mózg – witaminy i minerały, warunkujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, pamięci oraz metabolizmu;
  • układ odpornościowy – duża zawartość witaminy A, B12 oraz selenu wspiera optymalną pracę układu odpornościowego;
  • serce – zawierają cholinę, która odpowiedzialna jest za rozkład aminokwasu homocysteiny (związanej z rozwojem chorób układu krwionośnego);
  • wzrok – luteina i zeaksantyna odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wzroku i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej;
  • energia – białko, witaminy i minerały wpływają na ogólny stan zdrowia, dodając energii i uczucie sytości.

Więcej o jajkach można przeczytać w naszym artykule: Jajka – co w sobie kryją? oraz Czy kolor jajek ma znaczenie?

Żółtko na piance

Żółtko na piance to idealna propozycja na pyszne śniadanie dla 2 osób.

Składniki:

Do wykonania żółtka na piance potrzebujemy także blaszki do pieczenia, papieru do pieczenia, ubijaczki do piany oraz miski.

Przygotowanie:

  1. Na wstępie oddzielamy dokładnie białka od żółtek.
  2. Następnie z białek ubijamy pianę.
  3. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, następnie blaszkę smarujemy masłem i kładziemy papier.
  4. Ubitą pianę łyżką nakładamy na blachę robiąc wgłębienia na żółtko.
  5. Następnie pieczemy ubitą pianę w piekarniku przez około 3-4 min.
  6. W kolejnym kroku w zagłębienia delikatnie wkładamy żółtka.
  7. Pieczemy, aż żółtko się zetnie.
  8. Gotowe posypujemy koperkiem, solą i pieprzem dla poprawy smaku. Najlepiej smakują z grzanką posmarowaną masłem, szynką i pomidorem.

Żółtko na piance to ciekawa alternatywa dla popularnego jajka sadzonego.

Smacznego!

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *