Witamina E – działanie i występowanie

4.42 avg. rating (87% score) - 49 votes

Witamina E dzialanie i wystepowanieNazwą witaminy E określa się grupę substancji, które są odmianami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta – tokoferol, z których najsilniej działa alfa. Dzięki temu, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach, może być dość długo magazynowana w organizmie, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Występuje ona w niewielu pokarmach, przede wszystkim wysokotłuszczowych, co sprawia, że trudno zachować dietę niskotłuszczową i jednocześnie czerpać witaminę E z pożywienia. Dlatego dobrze jest przyjmować ją dodatkowo w postaci preparatów.

Istnieje co najmniej osiem postaci tej witaminy. Składa się ona zaledwie z trzech elementów: wodoru, tlenu i węgla (różnią się między sobą budową przestrzenną). Jest zbudowana z pierścienia chromanowego, do którego dołączony jest izoprenowy łańcuch boczny. Łańcuch boczny we wszystkich tokoferolach jest taki sam. Jego obecność jest niezbędna dla ich działania biologicznego. Alfa, beta i gamma różnią się między sobą jedynie liczbą i umiejscowieniem grup metylowych przy pierścieniu benzenowym.

Działanie witaminy E

– ochrona błon komórkowych,
– bierze udział w pozyskiwaniu przez organizm selenu i witaminy K,
– działa jako aktywny przeciwutleniacz, który niszczy lub neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki,
– chroni przed nowotworami,
– ma znaczenie w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych oraz (będących ich skutkiem) zawałów serca i udarów mózgu,
– zmniejsza szkodliwe działania LDL (złego) cholesterolu,
– zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
– tłumi stany zapalne związane niekiedy z chorobą wieńcową,
– zmniejsza o 25-50 % ryzyko choroby wieńcowej,
– zapobiega dusznicy bolesnej,
– wraz z witaminą C pomaga ograniczyć szkodliwe działanie tłustych posiłków na organizm,
– chroni organizm przed wpływem wolnych rodników,
– opóźnia procesy starzenia się,
– poprawia działanie układu odpornościowego u osób w podeszłym wieku,
– chroni przed działaniem trucizn pochodzących z dymu papierosowego i zanieczyszczeń środowiska,
– opóźnia rozwój zaćmy,
– opóźnia rozwój Alzheimera jak również choroby Parkinsona,
– uśmierza silny ból nóg związany z zaburzeniami krążenia, zwany chromaniem przestankowym,
– łagodzi ból przedmiesiączkowy piersi i ich wrażliwość,
– przyspiesza gojenie ran,
– leczy trądzik, choroby włosów i paznokci, choroby skóry oraz owrzodzenia,
– błyskawicznie wyłapuje wolne rodniki,
– chroni przed utlenianiem tłuszczu naskórka,
chroni kolagen i elastynę przed degradacją, dzięki temu uelastycznia i hamuje procesy starzenia skóry, widoczne przez powstawanie zmarszczek,
– stosuje się ją w kosmetykach ochronnych, przeciwsłonecznych i przeciwzmarszczkowych.

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E

Nie ustalono zalecanych ilości, ale uważa się, że bezpieczna dawka wynosi dla mężczyzn 4 mg dziennie, a dla kobiet 3 mg. Taka ilość wystarcza aby zapobiec niedoborowi. Żeby uzyskać działanie przeciwutleniające, należy przyjmować większe dawki.
Witaminę E powinno się przyjmować w czasie posiłków, żeby nie podrażniała żołądka i dobrze się wchłaniała oraz zawsze o tej samej porze dnia. By zastosować ją zewnętrznie należy otworzyć kapsułkę i nanieść bezpośrednio na skórę lub użyć jako krem z witaminą E.

Niedobór witaminy E powoduje

– zaburzenia neurologiczne,
– wpływa na rogowacenie i gorsze gojenie się ran,
– skracanie czasu przeżycia krwinek czerwonych.

Nadmiar witaminy E

Nie stwierdzono działań niepożądanych dużych dawek witaminy E, nawet jeśli sięgają one 2 g dziennie. Niekiedy obserwowano mniej istotne objawy, między innymi: bóle głowy i biegunkę. Duże dawki mogą zaburzyć wchłanianie witaminy A.

Występowanie witaminy E

– kiełki pszenicy;
– oleje roślinne;
– orzechy;
– nasiona (migdały i ziarna słonecznika);
– zielonolistne warzywa;
– pełne ziarna;
– algi (takie jak Spirulina i Chlorella);
– kwiat lipy;
– owoce dzikiej róży;
– kukurydza.

Witamina E występuje również w:

kapsułkach, kremach, olejkach, płynie i tabletkach.

Najlepiej kupować naturalną witaminę E (oznaczoną niekiedy jako „d-alfa”), a nie syntetyczną („dl-alfa”). Naturalna jest otrzymywana zazwyczaj z soi, działa skuteczniej i łatwiej przenika przez barierę krew – mózg.

Polecane produkty:

Chlorella w tabletkach
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na flore fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz