Kwasy Omega dla kobiet w ciąży są niezbędnymi suplementami diety rekomendowanymi przez lekarzy ginekologów, położników i innych specjalistów, kluczowymi do prawidłowego rozwoju płodu. Warto przyjmować je nie tylko przez wszystkie trymestry ciąży, ale również w okresie przygotowawczym, a więc podczas starań o potomstwo. Ważne, by stosować je systematycznie oraz aby miały wysoką jakość.
Spis treści
Kwasy Omega dla kobiet w ciąży – działanie
DHA jest wbudowywany w osłonki mielinowe otaczające neurony i stanowi 50% całej masy osłonki i blisko 97% wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w mózgu. Podczas III trymestru ciąży, gdy następuje najszybszy wzrost masy mózgu, płód potrzebuje około 45-50 mg/kg na dzień kwasów Omega 3. Są to więc związki niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, co z kolei wpływa bezpośrednio na zachowania i emocje już po porodzie. Kwasy Omega to również podstawowy budulec siatkówki oka, wpływający na jakość i wyrazistość widzenia po porodzie.
Korzyści z suplementacji odniosą również kobiety ciężarne. Udowodniono, że kwasy Omega 3 mogą zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego, który jest związany z nadciśnieniem tętniczym i białkomoczem po 20. tygodniu ciąży, ponieważ wspierają zdrowie naczyń krwionośnych i stabilizują ciśnienie tętnicze krwi. Związki te mogą pomóc także w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia depresji poporodowej.
Zobacz również: Jak leczyć depresję poporodową?
Kwasy Omega dla kobiet w ciąży – dawkowanie
Dla zapewnienia prawidłowych zasobów DHA w organizmie matki i właściwej jego dystrybucji do płodu, kobiety w ciąży powinny w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA przyjmować 500 mg tego związku dziennie już od pierwszego miesiąca ciąży. Natomiast kobiety w ciąży o wysokim ryzyku przedwczesnego porodu powinny przyjmować 1000 mg DHA dziennie. Warto podkreślić, że nie wykazano żadnych skutków ubocznych u kobiet ciężarnych i karmiących piersią nawet przy spożywanych dawkach 1000 mg DHA dziennie i wyższych. Ze względu na udowodnione znaczenie właściwej podaży DHA na rozwój dziecka już od pierwszych dni po urodzeniu kobieta karmiąca powinna kontynuować suplementację omawianego związku tłuszczowego, aby zapewnić prawidłową jego zawartość w pokarmie.
Kwasy Omega dla kobiet w ciąży – źródła
Tak naprawdę kwasy Omega 3-6-9 w pierwszej kolejności powinny znajdować się w podstawowej diecie kobiety ciężarnej. Powinny więc pochodzić z naturalnych źródeł takich jak:
- tłuste ryby morskie;
- owoce morza;
- algi;
- orzechy i nasiona;
- oleje roślinne tłoczone na zimno;
- ziarna zbóż;
- kiełki.
Dopiero później rozważa się ich suplementację. Jest ona niezbędna przez cały okres trwania ciąży, lecz indywidualnie do potrzeb ciężarnej i płodu dobiera się dawkowanie poszczególnych suplementów diety, w tym kwasów Omega. Zajmuje się tym najczęściej prowadzący lekarz ginekolog, jednak jeśli kobieta chce rzeczywiście zadbać o zdrową, zbilansowaną, wspierającą rozwój dziecka dietę, może skonsultować się z dietetykiem zajmującym się prowadzeniem kobiet ciężarnych.
Zobacz również: Spirulina w ciąży – dlaczego warto ją przyjmować?
DHA dla kobiet karmiących piersią
Gromadzenie DHA w obrębie ośrodkowego układu nerwowego jest najwyższe po 20. tygodniu ciąży i kontynuowane jest aż do 4. roku życia dziecka. Związek ten jest transportowany przez ludzkie łożysko do płodu, co zależy od jego zawartości w diecie matki. Stanowisko European Food Safety Authority potwierdza konieczność zapewnienia odpowiedniej dystrybucji kwasu DHA płodowi i noworodkowi celem umożliwienia prawidłowego rozwoju poznawczego i ostrości widzenia.
Wyniki międzynarodowego, wieloośrodkowego badania epidemiologicznego wskazują na to, że większe ilości DHA w mleku matki i większe spożycie owoców morza przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia depresji poporodowej. U matek, które karmią piersią oraz suplementują DHA obserwuje się wzrost zawartości DHA w mleku, co ma niezwykle korzystny wpływ na rozwój widzenia u dzieci karmionych piersią. Sugeruje się ponadto, że stężenie DHA we krwi matek i w krwi pępowinowej może mieć wpływ na przyrost tkanki kostnej u zdrowych, donoszonych noworodków.

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnejOmega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bednarek W., Karowicz-Bilińska A., Kotarski J., I inni, Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów Omega-3 w położnictwie, Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego 2006-2011.
- Kamiński K., Suplementacja DHA i EPA dla kobiet w czasie ciąży i karmienia piersią. Jak za pomocą WNKT Omega-3 można zadbać o prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka?, 2024.




Zostaw komentarz