Olejek z kolendry to olejek eteryczny otrzymywany najczęściej z nasion (owoców) kolendry siewnej metodą destylacji z parą wodną. Produkt można kupić w sklepach zielarskich, aptekach oraz drogeriach kosmetycznych. Ma wszechstronne zastosowanie. Udowodniono jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, działa też uspokajająco, wiatropędnie oraz rozgrzewająco przy dolegliwościach bólowych kostno-stawowo-mięśniowych. Ważne, by wybierać jedynie sprawdzone olejki z dobrego źródła. Ze względu na charakterystyczny, korzenny aromat olejek z kolendry jest także wykorzystywany w aromaterapii i jako składnik wielu preparatów kosmetycznych oraz produktów do masażu.
Spis treści
Olejek z kolendry – charakterystyka
Kolendra siewna jest aromatyczną rośliną, cenioną głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze i przyprawowe. Podstawowym jej surowcem zielarskim są owoce zawierające duże ilości olejku eterycznego (nawet około 2%), oleju tłustego (około 21%), białka (około 17%) oraz soli mineralnych (około 7%). Olejek eteryczny z kolendry jest cieczą o słodkim, ciepłym, korzennym zapachu, a na jego skład chemiczny ma wpływ zarówno położenie geograficzne uprawy, sposób nawożenia gleby, jak i stopień dojrzałości użytych owoców. Jest on wykorzystywany jako środek zapachowy w różnych rodzajach produktów spożywczych, ma też spore znaczenie w medycynie alternatywnej i ziołolecznictwie.
Kolendra jest jednoroczną rośliną zielną osiągającą w okresie kwitnienia wysokość 20-140 cm. Ma cienki, słabo rozgałęziony korzeń, wzniesioną, rozgałęzioną, ale nagą do wysokości 70 cm łodygę oraz jasnoróżowe lub białe, drobne kwiaty, zebrane w złożone baldachy wyrastające na końcach rozgałęzień. To popularna roślina uprawiana ze względu na swoje zielone części mające w czasie wegetacji intensywny aromat oraz owoce (nasiona), z których otrzymuje się olejek eteryczny.
Olejek z kolendry – zastosowanie
Olejek kolendrowy bywa wykorzystywany do przedłużania trwałości żywności i zabezpieczania jej przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów. Udowodniono dla przykładu jego skuteczność wobec Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Olejek ten mógłby być również dodawany do przetworów mlecznych oraz produktów mięsnych poddawanych fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Olejek z kolendry został zatwierdzony do stosowania w żywności przez FDA (Food and Drug Administration), FEMA (Flavour and Extract Manufacturers’Association) i Radę Europy. Uznano go za bezpieczny do stosowania w żywności bez ograniczeń, jako środek zapachowy oraz uzupełniający. Można go też stosować jako wcierka do skóry głowy, tonik oraz preparat do okładów i oczyszczania twarzy metodą OCM. Są to jego zastosowania kosmetyczne. W medycynie bywa nakładany bezpośrednio na skórę lub po rozcieńczeniu stosowany doustnie składnik suplementów diety.
Olejek z kolendry – skład
Nasiona kolendry, a więc i olej z nich tłoczony, są źródłem:
- witaminy C;
- witaminy A;
- witaminy B2;
- oleju, w tym kwasów tłuszczowych.
Czołowe miejsce zajmuje kwas petroselinowy (około 76,6%), który ma wiele przemysłowych zastosowań. Istotnym składnikiem oleju jest linalol, uznawany niekiedy nawet za najważniejszy składnik aktywny produktu. W nieco mniejszych ilościach w oleju znaleźć można: γ-terpinen, α-pinen, limonen, kamfen, borneol, geraniol, aldehydy terpenowe, estry i śladowe ilości tlenków terpenowych.
Olejek z kolendry – właściwości prozdrowotne
Olejek eteryczny z kolendry jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych wobec wybranych drobnoustrojów patogennych i saprofitycznych. Udowodniono, że wykazuje aktywność wobec m.in.:
- Staphylococcus aureus;
- Streptococcus haemolyticus;
- Bacillus subtilis;
- Pseudomonas aeruginosa;
- Escherichia coli;
- Proteus vulgaris.
Stwierdzono również hipoglikemiczne i hipotensyjne właściwości oleju z kolendry oraz jej zdolność do podwyższania poziomu enzymów o właściwościach przeciwutleniających. Olejek z kolendry wykazuje aktywność wobec niektórych grzybów drożdżopodobnych, może wspierać terapię infekcji przewodu pokarmowego, jak również wspomaga trawienie, głównie poprzez działanie wiatropędne, rozkurczowe oraz pobudzające wydzielanie soków żołądkowych. Olej z kolendry to naturalny produkt przeciwzapalny, redukujący napięcia nerwowe, poprawiający jakość snu.
Jest również ceniony w kosmetologii, w szczególności do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej, ponieważ ogranicza rozwój bakterii odpowiedzialnych za zmiany zapalne. Może zmniejszać zaczerwienienie i podrażnienie skóry, wspomaga regenerację skóry, a także delikatnie ją tonizuje. Nie ma działania komedogennego, co oznacza, że nie zapycha porów skóry i nie zwiększa ryzyka tworzenia się zaskórników. Ma to ogromne znaczenie dla posiadaczy cery tłustej. Olejek z kolendry stosowany we wcierkach i szamponach może wspierać walkę z łupieżem (działanie przeciwgrzybicze) oraz efektywnie poprawia mikrokrążenie skóry głowy.

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalnyOryginalny olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa) wspiera odporność, układ pokarmowy i zdrowie skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Źródło cennych kwasów tłuszczowych i tymochinonu.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kozłowska M., Ziarno M., Kolendra – skład i zastosowanie, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Kozłowska M., Ziarno M., Gruczyńska E., Kowalska D., Tarnowska K., Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.




Zostaw komentarz