Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 27 lutego 2024

Suplementy diety z kolagenemSuplementy diety z kolagenem to w dzisiejszych czasach kluczowe wsparcie skóry, kości, stawów i szeroko pojętego zdrowia ogólnego. Ich przyjmowanie rekomenduje się każdemu w celach profilaktycznych, choć wymienia się wiele wskazań dodatkowych. Kolagen zakupić można w wielu formach – tabletek, kapsułek, gotowych shotów oraz proszku do rozpuszczania w wodzie. Dwie ostatnie postacie cieszą się największą popularnością i biodostępnością, zatem efekty ich przyjmowania również będą najlepsze.

Suplementy diety z kolagenem – rodzaje

  • kolagen w tabletkach – jest wygodną formą suplementacji, ponieważ wystarczy popić jedną tabletkę szklanką wody i zawsze można mieć ją ze sobą. Jadąc w podróż, wystarczy zapakować odpowiednią liczbę tabletek, aby nie przerywać suplementacji z powodu wyjazdu. Wchłanialność takiego kolagenu w układzie pokarmowym jest jednak najmniejsza. Istnieje ryzyko, że nie wszystkie składniki w nim zawarte zostaną wchłonięte;
  • kolagen w kapsułkach – lepiej przyswajalny niż kolagen w tabletkach, jednak wciąż mniej niż kolagen do picia. Układ pokarmowy musi poświęcić bowiem czas i energię na strawienie otoczki kapsułki, aby dopiero móc dostać się do jej cennego wnętrza. U osób z problemami jelitowymi, szybkim pasażem jelitowym czy biegunkami biodostępność ta dodatkowo spada;
  • kolagen naturalny do picia – prawdopodobnie najcenniejsza forma kolagenu przeznaczonego do systematycznej, długotrwałej suplementacji. Wchłania się bezpośrednio z układu pokarmowego tuż po przedostaniu się płynu do żołądka, dwunastnicy i jelit;
  • shoty kolagenowe – jednorazowe porcje kolagenu do picia, które zawsze można mieć przy sobie. Są podobnie skuteczne jak kolagen do picia naturalny.

Jak widać istnieje kilka rodzajów kolagenu, warto więc rozważyć odpowiednią formę dla siebie.

Suplementy diety z kolagenem – dla kogo?

Istnieje wiele wskazań do przyjmowania suplementów diety z kolagenem. Przede wszystkim są to:

  • bóle stawów i sztywność stawów, np. w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów, RZS, łuszczycowego zapalenia stawów, ZZSK, a także w związku z podeszłym wiekiem lub otyłością;
  • urazy i kontuzje narządu ruchu, np. sportowe, powypadkowe itd., a także profilaktyka kontuzji u osób aktywnych fizycznie i sportowców;
  • aktywny tryb życia, celem wzmacniania tkanek twardych i tkanek miękkich;
  • słaba odporność;
  • wiotka, mało elastyczna skóra z widocznymi zmarszczkami i bruzdami;
  • cienie pod oczami;
  • przebyte operacje, celem przyspieszenia gojenia się ran, jak również złamania kości, aby przyspieszyć tworzenie się zrostu kostnego;
  • cellulit;
  • przebyte porody;
  • szara skóra pozbawiona blasku.

Przyjmowanie suplementów kolagenowych rekomenduje się jednak każdemu, kto ukończył 25 lat, gdyż właśnie wtedy zmniejsza się fizjologiczna produkcja tego białka (rzędu 1% rocznie, aż do 60. roku życia, gdy ulega całkowitemu zahamowaniu). Suplementacja ma na celu wyrównywanie bieżących strat i przeciwdziałanie oznakom niedoboru tego ważnego białka.

Suplementy diety z kolagenem – czy są bezpieczne?

Suplementacja kolagenu wciąż generuje wiele pytań, jak że zyskała popularność stosunkowo niedawno. Warto wiedzieć, że nawet długotrwałe przyjmowanie kolagenu jest bezpieczne dla organizmu, ponieważ jest to białko produkowane i występujące w organizmie każdego człowieka. Suplementacja kolagenem ma więc na celu uzupełnianie wewnątrzustrojowych niedoborów. Należy jednak przed suplementacją wykluczyć wszelkie przeciwwskazania do niej:

  • ciąża i okres karmienia piersią – ze względu na brak badań klinicznych dotyczących wpływu picia kolagenu na rozwój płodu i jakość kobiecego mleka. Wielu ginekologów daje jednak swoim podopiecznym zielone światło na suplementację;
  • zaawansowane i niewyrównane choroby wątroby i choroby nerek;
  • alergia – może wystąpić w zależności od rodzaju kolagenu. Kolagen rybi wywołuje często objawy nadwrażliwości u osób z alergiami na ryby i owoce morza, zaś kolagen wołowy uczulać może osoby z alergiami na mięso wołowe, co zdarza się jednak znacznie rzadziej niż w przypadku ryb;
  • kolagenozy – choroby tkanki łącznej o charakterze przewlekłym, związane z zaburzeniami syntezy i metabolizmu kolagenu w organizmie.

W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  2. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  3. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami