Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 lipca 2022

Spirulina - na co pomaga?Spirulina, na co pomaga nie każdy jeszcze wie. Alga ta uznawana jest współcześnie za jeden z najkorzystniej działających naturalnych suplementów diety. Kompleksowo wpływa na organizm, oddziałując na niemal wszystkie jego struktury i parametry. Wszystko dzięki bogatemu składowi o wysokiej biodostępności. Ważne jednak, aby Spirulina sama charakteryzowała się wysoką jakością, co zależy od producenta i sposobu obróbki algi.

Spirulina – na co pomaga?

Spirulina zawiera w składzie przede wszystkim pełnowartościowe białko, antyoksydanty, witaminy (w tym witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K) oraz minerały (w tym cynk, żelazo, wapń, fosfor, mangan, magnez, potas, sód). Jej najbardziej charakterystycznym składnikiem jest natomiast fikocyjanina – antyoksydant, któremu alga zawdzięcza swoją barwę. Warto wyróżnić także błonnik pokarmowy i NNKT. Sprawia to, że Spirulina, tuż obok Chlorelli, stała się najczęściej kupowaną algą na świecie.

Wsparcie układu sercowo-naczyniowego

Dobrej jakości Spirulina może wykazywać działanie immunomodulacyjne i przeciwzapalne, wpływając tym samym pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo weźmie się pod uwagę wysoką zawartość antyoksydantów w składzie. Odpowiedni stosunek potasu do sodu utrzymuje ciśnienie tętnicze na właściwym poziomie i chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Może stanowić skuteczny element profilaktyki chorób takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że krew posiada optymalne parametry.

Leczenie otyłości

Pierwsze badania dotyczące leczenia otyłości z użyciem Spiruliny przeprowadzono już w roku 1986. Dziś wiadomo, że ten suplement jest nie tylko skuteczny, ale i bezpieczny. Posiada sporą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawia trawienie i zmniejsza uczucie silnego głodu. Wpływ omawianej algi na obniżanie masy ciała może wiązać się z jej oddziaływaniem na skład mikroflory jelitowej w organizmie człowieka. Współcześnie coraz więcej mówi się o zależności pomiędzy składem bakterii występujących w jelitach, a predyspozycją do nadwagi czy otyłości. Spirulina wykazuje pewne właściwości oczyszczające z toksyn, co z kolei poprawia metabolizm.

Poprawa funkcjonowania układu nerwowego

Udowodniono, że cyjanobakterie (a więc alga Spirulina) mają zdolność do wspomagania regeneracji komórek układu nerwowego. Z kolei wysoka zawartość antyoksydantów opóźnia występowanie zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, demencja czy choroba Alzheimera. Spirulina zawiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe Omega-3 i kwasy tłuszczowe Omega-6 (z grupy NNKT), a jak powszechnie wiadomo, są one niezbędne do zachowania sprawnego przewodnictwa układu nerwowego.

Wzmacnianie odporności

Przy regularnym suplementowaniu Spiruliny obserwuje się wzrost aktywności immunologicznej tkanek i komórek. Sprawniej namnażają się komórki NK (Natural Killer) tworzące pierwszą linię obrony przed patogenami. Za biologiczną aktywność i wzmacnianie odporności odpowiadają również duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu. Choćby z tego względu suplement ten poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku osób z osłabioną odpornością.

Spirulina dla sportowców i osób aktywnych fizycznie

Spirulina stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka (biodostępność porównywalna do białka pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo rzadkie w przypadku roślinnych suplementów diety). Zawiera niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dzięki temu idealnie nadaje się jako suplement diety dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i tych o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko. Jest naturalną, wegańską alternatywą popularnego białka zwierzęcego.

Wsparcie organizmu kobiety ciężarnej

Spirulina jest suplementem bezpiecznym, dlatego może być stosowana także w przypadku kobiet w ciąży. W tym okresie szczególną uwagę należy wrócić na dodatkową suplementację, ponieważ wzrasta zapotrzebowanie na wiele składników. Zwłaszcza żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz NNKT (chroniące płód przed wadami cewy nerwowej). Wszystkie te składniki znajdziemy w Spirulinie. Co więcej, znajdują się one w takich ilościach, że mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie. Należy jednak sprawdzić czy wybrany suplement pochodzi ze sprawdzonego źródła. Tutaj liczy się renoma producenta.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami