Spirulina Source – skarbnica wiedzy o spirulinie

Niedawno znaleźliśmy bardzo ciekawą stronę – Spirulina Source. Autorem strony jest Robert  Henrikson, człowiek dla którego spirulina jest już ponad 20 letnią pasją. Strona jest ogromnym zbiorem informacji na temat algi spirulina.

W zakładce Spirulina Library znajdziemy odnośniki do publikacji opisujących badania naukowe nad spiruliną, pogrupowane ze względu na rodzaj działania, np.:

  • Działanie anty-wirusowe spiruliny
  • Działanie anty-nowotworowe spiruliny
  • Beta karoten, zapobieganie przed chorobami nowotworowymi i poprawa zdrowia
  • Redukcja cholesterolu dzięki spirulinie
  • Wpływ spiruliny na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze
  • Spirulina jako żywność bogata w substancje odżywcze
  • Glikolipidy i sulfolipidy
  • Hematopoeza i immunomodulacja
  • Biodostępność żelaza w spirulinie i zapobieganie anemii
  • Działanie oczyszczające (detoksyfikacja) nerki i wątrobę
  • Wpływ na funkcjonowanie bakterii jelitowych Lactobacillus
  • Działanie spiruliny w przypadkach niedożywienia
  • Fikocyjanina zawarta w spirulinie i działanie wspomagające układ immunologiczny
  • Polisacharydy i działanie wspomagające układ immunologiczny
  • Działanie chroniące przed skutkami promieniowania i działanie wspomagające układ immunologiczny
  • Produkcja spiruliny

Kolejnym bardzo interesującym elementem na stronie jest zakładka Algae Directory – Reference Books, w której znajdziemy listę książek szczegółowo opisujących algi spirulina. Niektóre z nich, można pobrać w formie pliku pdf.

Osoby zainteresowane spiruliną znajdą tutaj wiele ciekawych informacji. Jeśli zaistnieje potrzeba przetłumaczenia jakiegoś fragmentu dla osób nie czujących się pewnie z językiem angielskim, prosimy o kontakt, a na pewno będziemy w stanie pomóc.

Adres strony: http://www.spirulinasource.com

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *