10 dowodów potwierdzających, że cynamon korzystnie wpływa na zdrowie

CynamonCynamon jest bardzo smaczną przyprawą. Ceni się go za właściwości lecznicze od tysięcy lat. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie wiedzieli od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych wynikających z przyjmowania cynamonu, które wsparte są badaniami naukowymi.

1. Cynamon ma wysoką zawartość substancji z właściwościami silnie leczniczymi.

Cynamon jest przyprawą, która otrzymywana jest z wewnętrznej kory drzewa zwanego cynamonowcem. Był on używany już w dawnych czasach jako składnik, początki sięgają aż do starożytnego Egiptu. Cynamon był kiedyś tak rzadko spotykany i cenny, że traktowano go jako dar nadający się jedynie dla królów. W dzisiejszych czasach cynamon jest tani, dostępne w każdym supermarkecie i można go znaleźć w różnego rodzaju żywności i recepturach.

Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu:

  1. Cynamon cejloński (Ceylon cinnamon) – znany również jako “prawdziwy” cynamon.
  2. Cynamon kasja (Cassia Cinnamon )- To jest dzisiaj najczęściej spotykana odmiana cynamonu.

Cynamon powstaje przez cięcie pni drzewa cynamonowca. Zostaje z nich wyodrębniona wewnętrzna kora, z której usuwa się zdrewniałe części. Po wyschnięciu tworzą się paski, które zawijają się w rolkach, tzw. pałeczki cynamonu. Następnie mogą one być zmielone do postaci proszku.

Wyraźny zapach i smak cynamonu jest zasługą części oleistej, która ma wysoką zawartość związku zwanego aldehyd cynamonowy. To właśnie on w większości wpływa na zdrowie, a przede wszystkim na prawidłowy metabolizm organizmu po zażywaniu cynamonu.

Cynamon to popularna przyprawa. Ma wysoką zawartość substancji o nazwie aldehyd cynamonowy, który odpowiada za większość zdrowotnych korzyści w organizmie.

2. Cynamon zawiera dużą ilość antyoksydantów

Antyoksydanty chronią organizm przed oksydacyjnym uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Cynamon zawiera silne przeciwutleniacze takie jak polifenole. W badaniu, w którym porównano działanie antyoksydacyjne 26 przypraw, cynamon został uznany za zwycięzcę. Przebił nawet czosnek i oregano. W rzeczywistości, jest on tak silny, że może być stosowany jako środek konserwujący naturalną żywność.

Cynamon zawiera duże ilości bardzo silnych antyoksydantów polifenolowych.

3. Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne

Stan zapalny jest bardzo ważny. Jest to proces, który pomaga organizmowi zwalczać infekcje i naprawia uszkodzone tkanki. Jednak może on stać się problemem, gdy jest przewlekły (długotrwały) i skierowany przeciwko własnym tkankom w ciele. Cynamon może być w tej sytuacji bardzo użyteczny, ponieważ niektóre badania wykazały, że zawarte w nim przeciwutleniacze mają silne działanie przeciwzapalne.

Zawarte w cynamonie przeciwutleniacze mają działanie przeciwzapalne, co może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.

4. Cynamon może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca

Cynamon może obniżyć ryzyko pojawienia się choroby serca, najczęstszej przyczyny przedwczesnej śmierci na świecie. U osób z cukrzycą typu 2, 1 gram cynamonu dziennie ma korzystny wpływ na markery krwi. Zmniejsza to poziom całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL i triglicerydów, podczas gdy cholesterol HDL pozostaje na stałym, prawidłowym. W ostatnim czasie dużo badań potwierdziło, że dawka zaledwie 120 miligramów cynamonu dziennie może już dać pożądane efekty. W badaniach zauważono również, że cynamon podniósł poziom cholesterolu HDL (dobry cholesterol) do prawidłowego poziomu. Z kolei w badaniach na zwierzętach wykazano, że cynamon zmniejsza ciśnienie krwi. Te wszystkie czynniki w połączeniu mogą znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Cynamon może wpłynąć pozytywnie na pewne kluczowe czynniki powodujące ryzyko wystąpienia chorób serca, takie jak cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi.

5. Cynamon może poprawić wrażliwość na insulinę

Insulina jest jednym z najważniejszych hormonów, które regulują metabolizm i zużycie energii. Jest również niezbędna do transportu cukru we krwi z krwiobiegu do komórek. Problemem jest to, że wiele osób jest odpornych na działanie insuliny. Insulinooporność, bo tak nazywa się ta cecha, jest poważnym schorzeniem takim jak zespół metaboliczny oraz cukrzyca typu 2. Dobrą wiadomością jest to, że cynamon może znacznie zmniejszyć odporność na insulinę, co niezwykle pomaga w pracy temu jakże ważnemu hormonowi. Pomagając insulinie wykonywać swoje zadania, cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi, co również jest bardzo korzystne dla organizmu człowieka.

Wykazano, że cynamon znacznie zwiększa wrażliwość na insulinę.

6. Cynamon obniża poziom cukru we krwi i ma silne działanie przeciwcukrzycowe

Cynamon jest znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi. Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność, cynamon może również obniżyć poziom cukru we krwi za pomocą kilku innych mechanizmów. Po pierwsze, wykazano, że zmniejsza on ilość glukozy, która dostaje się do krwiobiegu po posiłku. Odbywa się to poprzez ingerowanie w liczne enzymy trawienne, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym (12, 13). Po drugie, związek zawarty w cynamonie może działać na komórki poprzez naśladowanie insuliny. To znacznie poprawia wychwytywanie glukozy przez komórki, mimo że działa znacznie wolniej niż sama insulina. Liczne badania na ludziach potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu. Wykazano, że można obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo aż do 10-29%. Skuteczna dawka wynosi zwykle 1-6 gramów cynamonu dziennie (około 0,5-2 łyżeczki).

Wykazano, że od 1 do 6 g dziennie cynamonu zmniejsza poziom glukozy we krwi na czczo.

7. Cynamon może mieć korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne

Choroby neurodegeneracyjne charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek mózgowych. Najbardziej powszechne to choroba Alzheimera i Parkinsona. Znaleziono w cynamonie dwa związki, które wydają się hamować gromadzenie białka o nazwie tau w mózgu, co jest charakterystyczną cechą choroby Alzheimera. W badaniach na myszach z chorobą Parkinsona, cynamon przyczynił się do ochrony neuronów, normalizacji poziomów neurotransmiterów i poprawy funkcji mięśni ruchowych. Dalsze badania z udziałem ludzi są niezbędne, aby potwierdzić uzyskane efekty.

Badania na zwierzętach wykazały, że cynamon wpływa na poprawę leczenia choroby Alzheimera i Parkinsona.

8. Cynamon może chronić przed rakiem

Cynamon jest szeroko badany pod kątem jako potencjalne zastosowanie w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Ogólnie, dowody są ograniczone do badań nad zwierzętami, które sugerują, że ekstrakt z cynamonu może chronić przed rakiem. Jego działanie polega na ograniczaniu wzrostu komórek raka i tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych w guzach. Wydaje się również być toksyczny dla komórek raka, powodując ich śmierć. Badania na chorych na raka jelita grubego myszach wykazały, że cynamon jest silnym aktywatorem detoksykujących enzymów w okrężnicy oraz chroni przed dalszym jego rozwojem. Wstępne wyniki badań na ludziach, że cynamon aktywuje ochronne odpowiedzi antyoksydacyjne w komórkach jelita grubego człowieka.

Badania na zwierzętach oraz wstępne badania na ludziach wskazują, że cynamon może mieć ochronne działanie przed rakiem.

9. Cynamon pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i grzybicze

Aldehyd cynamonowy, czyli główny i aktywny składnik cynamonu, może pomóc w walce z różnego rodzaju infekcjami. Wykazano, że olejek cynamonowy skuteczne leczy infekcje dróg oddechowych wywołanych przez grzyby. Może również hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Listeria i Salmonella. Działanie przeciwbakteryjne cynamonu może również pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, a także zwalczeniu nieświeżego oddechu.

Aldehyd cynamonowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą zmniejszyć infekcje. Pomaga również zwalczać próchnicę oraz nieświeży oddech.

10. Cynamon może pomóc w walce z wirusem HIV

HIV jest wirusem, który wolno wyniszcza układ odpornościowy, co z kolei może prowadzić do AIDS jeżeli nie podejmuje się odpowiedniego leczenia. Cynamon pozyskiwany z odmiany kasja może pomóc w walce z HIV-1. Jest to najczęściej występujący szczep wirusa HIV u ludzi. Na podstawie badań laboratoryjnych na zakażonych komórkach wirusem HIV stwierdzono, że cynamon był najbardziej skuteczny w leczeniu z wszystkich 69 badanych roślin leczniczych. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te efekty.

Wstępne badania wykazały, że cynamon może pomóc w walce z HIV-1, głównym typem wirusa HIV u ludzi.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *