Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 30 kwietnia 2025

OcetOcet to płyn tworzący się wskutek fermentacji octowej alkoholu. Znajduje szerokie zastosowanie zwłaszcza w gastronomii i szeroko pojętym przemyśle spożywczym, stanowiąc dodatek do wielu klasycznych dań kuchni polskiej, dlatego znajduje się w wielu domach. Coraz częściej mówi się jednak o wykorzystaniu octu w innych dziedzinach, np. podczas sprzątania powierzchni. Wyróżnia się kilka rodzajów octu.

Co to jest ocet?

Ocet stosowany jest przez człowieka od blisko 10 000 lat. Octy owocowe (wykorzystywane w gastronomii najczęściej, np. ocet winogronowy, ocet jabłkowy) to roztwory wody z kwasem octowym, kwasami organicznymi, barwnikami, solami mineralnymi, estrami, ketonami, aldehydami i innymi związkami. Stanowią idealne konserwanty, przyprawy, składniki preparatów kosmetycznych, a także wszechstronne środki czyszcząco – dezynfekujące. Wytwarzane są z zastosowaniem różnego typu technik produkcyjnych, co wpływa na ich walory smakowe, konsystencję, kolor, zapach oraz skład chemiczny.

Wyróżnia się trzy podstawowe metody otrzymywania octów: metoda orleańska, należąca do najstarszych metod, metoda ociekowa generatorowa oraz metoda wgłębna, która jest stosowana w przemyśle. Współcześnie coraz większą popularność zyskują octy produkowane metodami tradycyjnymi, które dodatkowo wzbogacane są różnego rodzaju owocami, ziołami i kwiatami. Do najbardziej znanych octów owocowych należą: ocet balsamiczny, winogronowy, jabłkowy, winny, spirytusowy, ryżowy. Różnią się one składem i walorami smakowo-pachowymi.

Jak powstaje ocet?

Aby mógł powstać ocet, płyn przechodzi dwie fazy:

  • krótka fermentacja alkoholowa – węglowodany znajdujące się w surowcach takich jak owoce (jabłka, winogrona), zboża czy inne źródła cukrów ulegają przekształcaniu przez drożdże w alkohol;
  • fermentacja octowa – alkohol w powstałym płynie ulega przekształceniu przez bakterie z rodzaju Acetobacter w kwas octowy. Te bakterie wykorzystują tlen, w efekcie czego proces odbywa się w obecności powietrza. To właśnie kwas octowy nadaje octowi jego charakterystyczny kwaśny smak i zapach.

Ocet z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Przepis na ocet jabłkowy

Do przyrządzenia smacznego, domowego octu jabłkowego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1kg jabłek (najlepiej takie odmiany jak papierówki, antonówki, renety);
  • 1l przegotowanej wody w temperaturze pokojowej;
  • 5 stołowych łyżek cukru.

Jabłka myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki, nie usuwając przy tym gniazd nasiennych. Następnie umieszcza się je w dużym, szklanym słoju i zalewa przegotowaną, letnią jeszcze i osłodzoną wodą. Słoik przykrywamy gazą lub bawełnianą ściereczką, zaciskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe, lecz zacienione miejsce. Należy pilnować, aby jabłka cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody. W przeciwnym razie może pojawić się pleśń, która stanowi wskazanie do wylania octu. Po upływie około 4 tygodni powstaje pełnowartościowy ocet jabłkowy, idealnie nadający się do zlania do mniejszych buteleczek.

Czy ocet jest zdrowy?

Ocet spożywany w umiarkowanych ilościach może korzystnie wpływać na zdrowie konsumentów. Pomaga w trawieniu i łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dlatego bardzo często dodaje się go do produktów ciężkostrawnych, np. galantów czy podrobów. Wspiera równowagę kwasową żołądka. Niektóre badania sugerują, że może on stabilizować poziom glukozy we krwi, zmniejszać apetyt i wspierać proces odchudzania. Kwas octowy ma właściwości antybakteryjne, które mogą wspomóc walkę z niektórymi bakteriami.

Niestety nie każdy może śmiało wprowadzać ocet do swojej diety. Przeciwwskazaniami do spożycia tego produktu są: refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasowość żołądka, erozja szkliwa, cukrzyca, zaawansowana niewydolność nerek, alergia na ocet. Także zbyt duże spożycie octu może doprowadzić do podrażnień przełyku i żołądka oraz do osłabienia szkliwa, co z kolei będzie przejawiać się nadwrażliwością zębów.

Zastosowanie octu

Ocet świetnie sprawdza się w kuchni. Wystarczy wymieszać go z oliwą, musztardą, miodem i przyprawami, aby stworzyć lekki i zdrowy dressing do sałatek. Z kolei ocet balsamiczny doskonale sprawdza się jako baza do sosów do grillowanych warzyw czy mięsa. Wszelkiego rodzaju galarety mięsno-warzywne można polewać odrobiną octu jabłkowego, aby wzmocnić ich smak. Ocet nadaje się do marynat, przetworów i konserw.

W domowym sprzątaniu ocet można wykorzystywać do czyszczenia powierzchni, ponieważ rozpuszcza tłuszcz i osad z kamienia, a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Nadaje się nawet do mycia okien i luster, ponieważ nie pozostawia na ich powierzchni nieprzyjemnych śladów. W połączeniu z sodą oczyszczoną skutecznie oczyszcza rury, odblokowując je.

Ocet można też stosować w kosmetologii (nadaje włosom połysk, reguluje pH skóry), medycynie (wspiera trawienie, łagodzi świąd i podrażnienia po ukąszeniach owadów) oraz ogrodnictwie (bywa naturalnym środkiem zwalczającym chwasty, usuwa rdzę z narzędzi ogrodowych). Dlatego każdy powinien mieć w domu choćby jedną butelkę octu – nigdy nie wiadomo, kiedy nam się przyda.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Antolak H., Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej, Przemysł Spożywczy, 1/2015.
  2. Gruszecki R., Kowalska M., Kaczmarczyk M., Pietrasik D., Walasek-Janusz M., Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne, Annales Horticulturae 32(2):21-32.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami