Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2802, 2023

Pieczenie za mostkiem

28 lutego, 2023|Schorzenia|

Pieczenie za mostkiem najczęściej wskazuje na chorobę refluksową przełyku, choć równie dobrze może mieć wiele innych patologicznych przyczyn zdrowotnych. Zadaniem lekarza podstawowej opieki zdrowotnej jest [...]

2802, 2023

Zaburzenia rytmu serca

28 lutego, 2023|Choroby|

Zaburzenia rytmu serca w znacznym stopniu mogą ograniczyć codzienną aktywność pacjenta. To szeroka grupa rozmaitych problemów związanych z układem sercowo-naczyniowym, choć równie często przyczyny arytmii [...]

2702, 2023

Przepona

27 lutego, 2023|Anatomia|

Przepona ( łac. diaphragma) to jeden z najważniejszych mięśni w ciele człowieka. Umożliwia oddychanie, które jest podstawową czynnością życiową każdego człowieka. Posiada zdolność do poruszania [...]

2702, 2023

Keratektomia

27 lutego, 2023|Medycyna|

Keratektomia, zwana również powierzchowną abrazją rogówki, to prosty i bezpieczny zabieg z zakresu chirurgii okulistycznej. Celem jest przede wszystkim poprawa wzroku poprzez korektę rogówki – [...]

2602, 2023

Suplementy na odporność

26 lutego, 2023|Suplementy|

Suplementy na odporność powinny znajdować się w każdym domu. Ich regularne przyjmowanie przyczyni się do poprawy odporności, o ile przestrzegane będą pozostałe zalecenia. Należą do [...]

2602, 2023

Odchudzanie

26 lutego, 2023|Odchudzanie|

Odchudzanie to proces polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, do wartości adekwatnej dla danego wieku, płci i wzrostu. Innymi słowy, osoba odchudzająca się [...]

2502, 2023

Tonsillotomia

25 lutego, 2023|Medycyna|

Tonsillotomia to zabieg polegający na częściowym usunięciu przerośniętych migdałków podniebiennych. Najczęściej wykonuje się go w przypadku dzieci, jako że u osób dorosłych do schorzenia tego [...]

2502, 2023

Problemy z trawieniem

25 lutego, 2023|Schorzenia|

Problemy z trawieniem to częsta dolegliwość XXI wieku. Wszystko przez to, że rzadko znajdujemy czas aby powoli i spokojnie spożyć posiłek, a jakość żywności również [...]

2402, 2023

Żywność modyfikowana genetycznie

24 lutego, 2023|Produkty|

Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) to takie produkty spożywcze, których materiał genetyczny (DNA) został przekształcony przy udziale inżynierii genetycznej. Innymi słowy, wyprodukowano je z roślin lub [...]

2402, 2023

Niewyraźne widzenie

24 lutego, 2023|Schorzenia|

Niewyraźne widzenie to bardzo częsty problem, który zazwyczaj wskazuje na krótkowzroczność lub dalekowzroczność. Może jednak mieć wiele innych przyczyn. Niekiedy występuje u zdrowych osób, nieposiadających [...]

2302, 2023

Najlepsza witamina C

23 lutego, 2023|Witamina C|

Najlepsza witamina C zawsze będzie zawarta w naturalnych produktach spożywczych lub suplementach diety. Wszelkie sztuczne substancje farmaceutyczne mające na celu uzupełnianie niedoborów również są skuteczne. [...]

2302, 2023

Adenotomia

23 lutego, 2023|Medycyna|

Adenotomia to zabieg polegający na chirurgicznym usunięciu migdałka gardłowego, zwanego również trzecim migdałkiem. Najczęściej wykonuje się go w przypadku dzieci (powyżej 3. roku życia) , [...]

2302, 2023

Nadmiar witaminy C

23 lutego, 2023|Witamina C|

Nadmiar witaminy C (hiperwitaminoza) ma miejsce stosunkowo rzadko, ponieważ organizm broni się przed zbyt wysokimi dawkami poprzez ograniczenie jej wchłaniania oraz wydalanie nadmiaru wraz z [...]

2302, 2023

Peptydy

23 lutego, 2023|Białko|

Peptydy to organiczne związki chemiczne, które powstają przez połączenie dwóch lub więcej aminokwasów za pomocą wiązania peptydowego. Biologicznie aktywne peptydy zalicza się do składników, które [...]

2202, 2023

Olej z ogórecznika

22 lutego, 2023|Oleje i olejki|

Olej z ogórecznika to jeden z chętniej wybieranych olejów roślinnych, zarówno celem suplementacji, jak i wykorzystania zewnętrznego w kosmetologii. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe [...]

2202, 2023

Laktaza

22 lutego, 2023|Fizjologia|

Laktaza (LCT) to wewnątrzbłonowa lipoproteina o masie cząsteczkowej 160 kda, należąca do grupy β-galaktozydaz. Stanowi ważny enzym w życiu ssaków, produkowany przez jelito cienkie. Jej [...]

2102, 2023

Maltaza

21 lutego, 2023|Fizjologia|

Maltaza (alfa-glukozydaza) to ważny enzym trawienny zaliczany do grona hydrolaz. Bierze udział w rozkładaniu węglowodanów złożonych, które dostarczamy do organizmu wraz z dietą. Przede wszystkim [...]

2102, 2023

Płatki otrębowe

21 lutego, 2023|Zboża|

Płatki otrębowe nie są tak popularne jak kukurydziane czy płatki owsiane, powinniśmy jednak rozważyć wprowadzenie ich na stałe do swojej diety. Otręby stanowią naturalny roślinny [...]

2002, 2023

Hipoksja

20 lutego, 2023|Schorzenia|

Hipoksja to stan, w którym utlenowanie tkanek niektórych organów lub całego organizmu jest niewystarczające w odniesieniu do ich zapotrzebowania na tlen. Zgodnie z inną definicją, [...]

Przejdź do góry