Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 maja 2024

Jakie suplementy brać codziennie?Jakie suplementy brać codziennie i w dłuższym okresie czasu, aby nie narazić się na ewentualne ryzyko działań niepożądanych? W większości przypadków suplementacja powinna być dobierana indywidualnie, jako że każdy organizm ma inne potrzeby. Wpływa na to między innymi wiek, stan zdrowia, stan odżywienia, styl życia i wiele innych czynników. Istnieje jednak baza suplementów diety, które można brać długoterminowo i codziennie bez względu na większość powyższych czynników. To właśnie z ich niedoborami zmaga się spora część populacji Polski. O jakich suplementach mowa?

Witamina D

Większość witaminy D jest produkowana w skórze podczas ekspozycji na promieniowanie UV. Występuje ona także w kilku produktach spożywczych (np. ryby, wątróbka, żółtko jajek), jednak w niewystarczających ilościach. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ją do organizmu wraz z suplementami diety. Tym bardziej że Polska znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego, gdzie przez połowę roku nasłonecznienie jest ubogie. Nawet wiosną czy latem wielu Polaków nie spędza na zewnątrz wystarczającej ilości czasu, aby doszło do endogennej produkcji witaminy D. Rekomenduje się oznaczanie jej poziomu z krwi raz na 6 miesięcy. Wartości prawidłowe wynoszą od 50 mg/ml. Suplementy diety z witaminą D można przyjmować długoterminowo i codziennie bez obaw o działania niepożądane. Jak w przypadku wszystkich suplementów diety, nie należy jednak przekraczać dzienne i zalecanej dawki. Aby zwiększyć biodostępność tej witaminy, jednocześnie należy przyjmować witaminę K oraz źródła tłuszczy, np. kwasy tłuszczowe omega 3.

Kwasy tłuszczowe omega 3

Wspomniane kwasy tłuszczowe omega 3 to kolejny suplement diety, który można przyjmować codziennie. Zalecany stosunek spożycia kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 5:1. Niestety w Polsce obserwuje się znacznie zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega 6, przy jednoczesnym obniżeniu spożycia omega 3. Taka sytuacja jest czynnikiem ryzyka tworzenia się stanów zapalnych wewnątrz organizmu, a także może generować liczne choroby cywilizacyjne, zwłaszcza choroby sercowo-naczyniowe. Właśnie dlatego należy zadbać o dostarczenie kwasów tłuszczowych omega 3 wraz z dietą lub suplementacją. Najcenniejsze źródła pokarmowe tego związku nie są jednak tak popularne w diecie Polaków, aby mogły uzupełnić dzienne zapotrzebowanie, dlatego rekomendowana jest suplementacja.

Jod

Większość Polaków zmaga się również z niedoborami jodu. Jest on pierwiastkiem należącym do niezbędnych bioaktywnych składników diety, który ma udział w syntezie hormonów tarczycy, a te z kolei wpływają na prawidłowy rozwój funkcjonowanie całego organizmu. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów i wykazuje ochronne działanie w procesach zapalnych i nowotworowych. Organizm człowieka nie ma zdolności magazynowania go w swoich tkankach, dlatego systematycznie należy dostarczać go wraz z dietą. Każdy człowiek powinien dostarczać 150 ug jodu na dobę. Oczywiście przed rozpoczęciem suplementacji należy wykluczyć wszelkie przeciwwskazania do niej, takie jak np. nadczynność tarczycy. Ryby, skorupiaki, wodorosty i inne produkty morskie są naturalnie bogate w jod. Nie są jednak tak popularne w diecie Polaków.

Chlorella i Spirulina

To dwie słynne algi, zaliczane do grona superfoods, czyli żywności bezpiecznej o niezwykle bogatym składzie i potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych. Chlorella słynie ze swoich właściwości przeciwutleniających oraz detoksykujących. Oczyszcza organizm, dodaje energii, poprawia kondycję skóry oraz wpływa korzystnie na trawienie Spirulina z kolei, jako silny antyoksydant, zmniejsza poziom wolnych rodników i tym samym minimalizuje ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo jest wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego białka, żelaza i witamin. Uzupełnia niedobory pokarmowe na różnych płaszczyznach. Ze względu na naturalne pochodzenie można przyjmować je codziennie nawet przez długi okres czasu.

Wszelkie pozostałe suplementy diety należy stosować z rozwagą i zgodnie z zaleceniami producenta. W razie wątpliwości można zaczerpnąć porad dietetyka lub lekarza.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Gietka-Czernel M., Profilaktyka niedoboru jodu, Postępy Nauk Medycznych, 12/2015.
  4. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
  5. Napiórkowska L., Franek E., Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami