Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1105, 2008

Zwykłe mydło a antybakteryjne

11 maja, 2008|Zdrowie|

Zwykłe mydło umyje ręce uzyskując taki sam efekt jaki daje mydło antybakteryjne. Różnica polega na tym, że to drugie może przyczynić się do rozwoju bakterii opornych na działanie leków. Zostało to udowodnione badaniami przeprowadzonymi w ubiegłych miesiącach na uniwersytecie Mitchigan (USA).

1104, 2008

Przeciwwirusowe działanie Spiruliny

11 kwietnia, 2008|Artykuły|

W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.

1102, 2008

Inne korzyści Spiruliny

11 lutego, 2008|Spirulina Platensis|

Aktualizacja: 18 października 2023

Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta-karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem [...]

1111, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.

11 listopada, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.

1810, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 16. Usprawnianie pracy mózgu.

18 października, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie Spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam jeszcze innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne. Jednak ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący żeby się mu przyjrzeć z bliska.

809, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 15. Redukcja apetytu.

8 września, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Zarówno Spirulina i Chlorella znane są z redukcji zapotrzebowania organizmu na słodycze i węglowodany. W tym rozdziale wyjaśnię co powoduje zmniejszenie apetytu. Przez ostatnie lata poświęciłem znaczną ilość czasu (przewyższającą 4000 godzin) na badania zdrowej żywności. Chciałbym teraz przedstawić czynniki, które moim zdaniem mają istotny wpływ na redukcję apetytu.

1408, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 14. Zaburzenia układu nerwowego.

14 sierpnia, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Czynnik wzrostu Chlorelli (CGF) czyni Chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci i utrzymaniu zdrowia w starszym wieku. Dodatkowo okazuje się skuteczna w leczeniu ran oraz inicjowaniu poprawy tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.

206, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 11. Niskowęglowodanowe diety.

2 czerwca, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Jak już wcześniej podkreśliłem, wysokoproteinowe (niskowęglowodanowe) diety wymuszają niejako na osobach je stosujących potrzebę spożywania Spiruliny. Dzieje się tak z powodu bardzo słabego zbilansowania składników odżywczych u osób, które je stosują. Wwłaściwie sama dieta teoretycznie nie powoduje tego problemu, ale sposób w jaki wiele ludzi ją praktykuje. Organizmy większości osób popierających ten rodzaj odżywiania jest uboga w pewne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla optymalnego zdrowia.

1405, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 10. Spirulina kontra Chlorella.

14 maja, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Dotychczas mówiłem o Spirulinie i Chlorelli tak jakby to było jedno i to samo. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników odżywczych. Pomimo tego, że zalecam spożywanie obu tych roślin jednocześnie, jako część posiłku, możesz potrzebować tylko jednej z nich w zależności o warunków.

1404, 2007

Wosk pszczeli

14 kwietnia, 2007|Wosk pszczeli|

Wosk pszczeli to tłuszczowiec, wytwarzany i wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczoły miodnej. Plastry są roztapiane gorącą wodą i oczyszczane w płynnej postaci [...]

1104, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 9. Zawartość chlorofilu w Spirulinie i Chlorelli.

11 kwietnia, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu na Ziemi. Co jest takiego dobrego w chlorofilu? Nie ma nic bardziej oczyszczającego i odtruwającego niż chlorofil. A ludzie, którzy stosują zachodnie diety (bogate w przetworzoną żywność) są w desperackiej potrzebie oczyszczenia organizmu i jego odtrucia.

1103, 2007

Algi Chlorella i Spirulina: Rozdział 8. Niezbędne kwasy tłuszczowe.

11 marca, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA - essential fatty acid) są pożytecznymi kwasami, o których słyszy się ostatnio coraz więcej. Nasz organizm po prostu nie potrafi poprawnie funkcjonować bez nich. Wymagane są dla zdrowego serca, układu nerwowego, a szczególnie dla mózgu (który składa się w 80% z tłuszczów).

1501, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 5. Niedożywienie na świecie.

15 stycznia, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Mikroalgi są relatywnie nowym źródłem składników odżywczych w dobie cywilizacji przemysłowej w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Aczkolwiek były wykorzystywane przez mieszkańców Ameryki Łacińskiej czy Afryki. Staną się niezmiernie ważne dla planety, gdy inne zasoby żywnościowe zaczną się wyczerpywać. W tym momencie projekty farm, na których będzie się uprawiało Spirulinę są w trakcie realizacji. Głównie w miejscach na Ziemi, gdzie problem niedożywienia jest duży - Paul Pitchford

601, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 4. Skąd pochodzi Spirulina i Chlorella?

6 stycznia, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Zarówno Spirulina jak i Chlorella są mikroskopijnymi roślinami rosnącymi w krystalicznie czystej wodzie. Są nazywane mikroalgami, jako że są mikroskopijną formą algi. Istnieją na świecie przez dosyć długi czas: tak właściwie to kilka miliardów lat. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi, które pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt.

Przejdź do góry