Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
708, 2017

Drożdże

7 sierpnia, 2017|Produkty|

Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.

608, 2017

Groszek zielony

6 sierpnia, 2017|Groszek (Lathyrus)|

Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.

408, 2017

Błoto z Morza Martwego

4 sierpnia, 2017|Uroda|

Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie [...]

308, 2017

Sok z arbuza

3 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. [...]

208, 2017

Brokuł

2 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

208, 2017

Sól himalajska

2 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.

3107, 2017

Kapusta pekińska

31 lipca, 2017|Kapusta (Brassica)|

Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. [...]

2807, 2017

Roszponka

28 lipca, 2017|Roszponka warzywna|

Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie [...]

2707, 2017

Seler naciowy

27 lipca, 2017|Rośliny świata|

Seler naciowy to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, neuralgię oraz wysokie ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?

2607, 2017

Brukselka

26 lipca, 2017|Brukselka|

Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i [...]

2507, 2017

Kasza jaglana

25 lipca, 2017|Kasza jaglana|

Kasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co [...]

2407, 2017

Kasza jęczmienna

24 lipca, 2017|Kasza jęczmienna|

Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak selen czy [...]

2307, 2017

Cukinia

23 lipca, 2017|Kabaczek (cukinia)|

Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]

2207, 2017

Bakłażan

22 lipca, 2017|Psianka podłużna|

Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.

2107, 2017

Kasza gryczana

21 lipca, 2017|Kasza gryczana|

Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła [...]

2007, 2017

Szczaw

20 lipca, 2017|Szczaw (Rumex)|

Szczaw polny (łac. Rumex acetosella) to roślina zielna, która często jest używana w kuchni do przygotowywania zup i sałatek ze względu na swój charakterystyczny, kwaskowaty [...]

2007, 2017

Bataty – właściwości i zastosowanie

20 lipca, 2017|Bataty|

Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.

2007, 2017

Komosa ryżowa

20 lipca, 2017|Komosa ryżowa|

Komosa ryżowa (łac. Chenopodium quinoa Willd.) jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się dużą ilością białka i cennych dla nas [...]

Przejdź do góry