Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1404, 2009

Suplementacja

14 kwietnia, 2009|Suplementy|

Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.

504, 2009

Przeciwutleniacze

5 kwietnia, 2009|Antyoksydanty|

Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.

1002, 2009

Suplementy diety

10 lutego, 2009|Suplementy|

Suplementy diety (zgodnie z definicją) to środki spożywcze dostępne w zielarniach, aptekach i sklepach spożywczych, stosowane zarówno przez osoby młode, dojrzałe, jak i starsze. Ich [...]

2801, 2009

Spirulina buduje krew

28 stycznia, 2009|Artykuły|

Spirulina posiada ciemno, niebiesko-zielony kolor, ponieważ jest bogata w niebieski polipeptyd fikocyjanina. Badania pokazują, że związek ten działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.

1110, 2008

Działanie antyrakowe Spiruliny

11 października, 2008|Artykuły|

Liczne badania wykazują, że Spirulina lub jej ekstrakty mogą niszczyć komórki rakowe u ludzi i zwierząt. Niektóre formy komórek rakowych są skutkiem zaburzenia porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost.

1105, 2008

Zwykłe mydło a antybakteryjne

11 maja, 2008|Zdrowie|

Zwykłe mydło umyje ręce uzyskując taki sam efekt jaki daje mydło antybakteryjne. Różnica polega na tym, że to drugie może przyczynić się do rozwoju bakterii opornych na działanie leków. Zostało to udowodnione badaniami przeprowadzonymi w ubiegłych miesiącach na uniwersytecie Mitchigan (USA).

1104, 2008

Przeciwwirusowe działanie Spiruliny

11 kwietnia, 2008|Artykuły|

W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.

1102, 2008

Inne korzyści Spiruliny

11 lutego, 2008|Spirulina Platensis|

Aktualizacja: 18 października 2023

Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta-karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem [...]

1111, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.

11 listopada, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.

1810, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 16. Usprawnianie pracy mózgu.

18 października, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie Spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam jeszcze innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne. Jednak ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący żeby się mu przyjrzeć z bliska.

809, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 15. Redukcja apetytu.

8 września, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Zarówno Spirulina i Chlorella znane są z redukcji zapotrzebowania organizmu na słodycze i węglowodany. W tym rozdziale wyjaśnię co powoduje zmniejszenie apetytu. Przez ostatnie lata poświęciłem znaczną ilość czasu (przewyższającą 4000 godzin) na badania zdrowej żywności. Chciałbym teraz przedstawić czynniki, które moim zdaniem mają istotny wpływ na redukcję apetytu.

1408, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 14. Zaburzenia układu nerwowego.

14 sierpnia, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Czynnik wzrostu Chlorelli (CGF) czyni Chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci i utrzymaniu zdrowia w starszym wieku. Dodatkowo okazuje się skuteczna w leczeniu ran oraz inicjowaniu poprawy tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.

206, 2007

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 11. Niskowęglowodanowe diety.

2 czerwca, 2007|Książka "Pożywienie dla zdrowia"|

Jak już wcześniej podkreśliłem, wysokoproteinowe (niskowęglowodanowe) diety wymuszają niejako na osobach je stosujących potrzebę spożywania Spiruliny. Dzieje się tak z powodu bardzo słabego zbilansowania składników odżywczych u osób, które je stosują. Wwłaściwie sama dieta teoretycznie nie powoduje tego problemu, ale sposób w jaki wiele ludzi ją praktykuje. Organizmy większości osób popierających ten rodzaj odżywiania jest uboga w pewne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla optymalnego zdrowia.

Przejdź do góry