Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2507, 2017

Kasza jaglana

25 lipca, 2017|Kasza jaglana|

Kasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co [...]

2407, 2017

Kasza jęczmienna

24 lipca, 2017|Kasza jęczmienna|

Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak selen czy [...]

2307, 2017

Cukinia

23 lipca, 2017|Kabaczek (cukinia)|

Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]

2207, 2017

Bakłażan

22 lipca, 2017|Psianka podłużna|

Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.

2107, 2017

Kasza gryczana

21 lipca, 2017|Kasza gryczana|

Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła [...]

2007, 2017

Szczaw

20 lipca, 2017|Szczaw (Rumex)|

Szczaw polny (łac. Rumex acetosella) to roślina zielna, która często jest używana w kuchni do przygotowywania zup i sałatek ze względu na swój charakterystyczny, kwaskowaty [...]

2007, 2017

Bataty – właściwości i zastosowanie

20 lipca, 2017|Bataty|

Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.

2007, 2017

Komosa ryżowa

20 lipca, 2017|Komosa ryżowa|

Komosa ryżowa (łac. Chenopodium quinoa Willd.) jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się dużą ilością białka i cennych dla nas [...]

1907, 2017

Woda kokosowa

19 lipca, 2017|Kokos (Cocos nucifera)|

Woda kokosowa to bardzo lubiany napój przez osoby dbające o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.

1707, 2017

Ziemniak

17 lipca, 2017|Ziemniak (Solanum tuberosum)|

Ziemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.

1607, 2017

Chrzan

16 lipca, 2017|Chrzan pospolity (Armoracia rusticana)|

Chrzan od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.

1507, 2017

Karczoch zwyczajny

15 lipca, 2017|Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)|

Karczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.

1407, 2017

Dynia

14 lipca, 2017|Dynia (Cucurbita)|

Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych. Stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale również roślinę o właściwościach leczniczych. Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można wykonywać z niej dania zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego możemy spożywać jej miąższ oraz pestki, które posiadają równie cenne składniki odżywcze co sam owoc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o dyni? Przyjrzyjmy się jej bliżej.

1207, 2017

Szparagi

12 lipca, 2017|Szparag (Asparagus)|

Szparagi ( łac. Asparagus) nie tylko smakują, ale również stanowią źródło wielu witamin i minerałów przez co chętnie goszczą na naszych stołach. Dzięki zawartości tak [...]

1207, 2017

Papryka

12 lipca, 2017|Papryka (Capsicum)|

Papryka (inaczej: pieprzowiec, łac. capsicum) to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego też względu wykorzystywana jest pod różnym [...]

1107, 2017

Bób

11 lipca, 2017|Bób (Vicia faba)|

Bób (inaczej wyka bób) (łac. Vicia faba) należy do roślin strączkowych. Tak jak inne warzywa zaliczane do tej rodziny, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Bób to [...]

1007, 2017

Mak – właściwości i zastosowanie

10 lipca, 2017|Mak (Papaver)|

Mak i jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. To właśnie wtedy odkryto, że posiada on nie tylko właściwości lecznicze. Dziś wiemy, że wykazuje także doskonałe walory smakowe oraz właściwości pielęgnacyjne. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie maku.

807, 2017

Orzeźwiające napoje

8 lipca, 2017|Zdrowie|

Orzeźwiające napoje doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy temperatura otoczenia wysoko sięga słupka rtęci. Wtedy wzrasta także zapotrzebowanie naszego organizmu na spożywanie płynów. W [...]

607, 2017

Węgiel aktywny w pielęgnacji skóry

6 lipca, 2017|Zdrowie|

Węgiel aktywny kojarzony jest głównie z lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, biegunkę i zatrucia. Ma on jednak szersze zastosowanie, bowiem świetnie sprawdza się jako naturalny produkt w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Leczy trądzik, wybiela zęby, niweluje nadmierne przetłuszczanie się włosów. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom kosmetycznym węgla aktywnego.

607, 2017

Herbata z mlekiem

6 lipca, 2017|Zdrowie|

Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie "bawarką" znana jest nieco mniej. Fani tego napoju [...]

Przejdź do góry