Przeciwwirusowe działanie Spiruliny
W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.
Inne korzyści Spiruliny
Aktualizacja: 18 października 2023
Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta-karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem [...]
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 18. Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia).
Dla diabetyków i osób z niedoborami cukru, zarówno Spirulina jak i Chlorella wykazują fenomenalne korzyści podczas kontroli ciśnienia krwi. To jednak nie wszystko.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.
Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 16. Usprawnianie pracy mózgu.
Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie Spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam jeszcze innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne. Jednak ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący żeby się mu przyjrzeć z bliska.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 15. Redukcja apetytu.
Zarówno Spirulina i Chlorella znane są z redukcji zapotrzebowania organizmu na słodycze i węglowodany. W tym rozdziale wyjaśnię co powoduje zmniejszenie apetytu. Przez ostatnie lata poświęciłem znaczną ilość czasu (przewyższającą 4000 godzin) na badania zdrowej żywności. Chciałbym teraz przedstawić czynniki, które moim zdaniem mają istotny wpływ na redukcję apetytu.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 14. Zaburzenia układu nerwowego.
Czynnik wzrostu Chlorelli (CGF) czyni Chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci i utrzymaniu zdrowia w starszym wieku. Dodatkowo okazuje się skuteczna w leczeniu ran oraz inicjowaniu poprawy tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 13. Źródła witalności i zdrowych jelit.
Zarówno Chlorella jak i Spirulina okazały się bardzo efektywne dla ludzi cierpiących na anemię. Dodatkowo sprawdziły się u osób mających problemy ze słabym funkcjonowaniem śledziony, problemami z trawieniem i innymi podobnymi zaburzeniami.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 12. Utrata masy ciała i dieta.
W wyniku wielu badań klinicznych udowodniono, że mikroalgi takie jak Spirulina i Chlorella są bardzo efektywne podczas odchudzania. Jest tak głównie z powodu dwóch czynników: uzupełniają niedobory związków mineralnych, witamin itp., oraz zawierają kwas GLA (gamma-linolenowy).
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 11. Niskowęglowodanowe diety.
Jak już wcześniej podkreśliłem, wysokoproteinowe (niskowęglowodanowe) diety wymuszają niejako na osobach je stosujących potrzebę spożywania Spiruliny. Dzieje się tak z powodu bardzo słabego zbilansowania składników odżywczych u osób, które je stosują. Wwłaściwie sama dieta teoretycznie nie powoduje tego problemu, ale sposób w jaki wiele ludzi ją praktykuje. Organizmy większości osób popierających ten rodzaj odżywiania jest uboga w pewne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla optymalnego zdrowia.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 10. Spirulina kontra Chlorella.
Dotychczas mówiłem o Spirulinie i Chlorelli tak jakby to było jedno i to samo. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników odżywczych. Pomimo tego, że zalecam spożywanie obu tych roślin jednocześnie, jako część posiłku, możesz potrzebować tylko jednej z nich w zależności o warunków.
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli to tłuszczowiec, wytwarzany i wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczoły miodnej. Plastry są roztapiane gorącą wodą i oczyszczane w płynnej postaci [...]
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 9. Zawartość chlorofilu w Spirulinie i Chlorelli.
Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu na Ziemi. Co jest takiego dobrego w chlorofilu? Nie ma nic bardziej oczyszczającego i odtruwającego niż chlorofil. A ludzie, którzy stosują zachodnie diety (bogate w przetworzoną żywność) są w desperackiej potrzebie oczyszczenia organizmu i jego odtrucia.
Algi Chlorella i Spirulina: Rozdział 8. Niezbędne kwasy tłuszczowe.
Niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA - essential fatty acid) są pożytecznymi kwasami, o których słyszy się ostatnio coraz więcej. Nasz organizm po prostu nie potrafi poprawnie funkcjonować bez nich. Wymagane są dla zdrowego serca, układu nerwowego, a szczególnie dla mózgu (który składa się w 80% z tłuszczów).
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 7. Zawartość witamin i minerałów w Spirulinie i Chlorelli.
Przed chwilą wymieniłem wiele witamin, które znaleźć można w tych dwóch mikroalgach. Wszystkie z grupy B, witaminy C i E, prowitamina A itd. Najważniejsza rzecz dotycząca tych witamin to nie tylko fakt, że są. Znajdują się w tych mikroalgach w swojej naturalnej postaci.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 6. Nadzwyczajne zalety Spiruliny i Chlorelli.
Obie algi Spirulina i Chlorella, są bardzo przydatne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykorzystuje się je w wielu przypadkach, co zostało udowodnione licznymi badaniami klinicznymi na ludziach.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 5. Niedożywienie na świecie.
Mikroalgi są relatywnie nowym źródłem składników odżywczych w dobie cywilizacji przemysłowej w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Aczkolwiek były wykorzystywane przez mieszkańców Ameryki Łacińskiej czy Afryki. Staną się niezmiernie ważne dla planety, gdy inne zasoby żywnościowe zaczną się wyczerpywać. W tym momencie projekty farm, na których będzie się uprawiało Spirulinę są w trakcie realizacji. Głównie w miejscach na Ziemi, gdzie problem niedożywienia jest duży - Paul Pitchford
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 4. Skąd pochodzi Spirulina i Chlorella?
Zarówno Spirulina jak i Chlorella są mikroskopijnymi roślinami rosnącymi w krystalicznie czystej wodzie. Są nazywane mikroalgami, jako że są mikroskopijną formą algi. Istnieją na świecie przez dosyć długi czas: tak właściwie to kilka miliardów lat. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi, które pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 3. Dlaczego jestem tak zainspirowany?
Prowadzę różne serwisy internetowe na temat zdrowia, np. MadCowNEws.org (strona na temat choroby wściekłych krów), FitnessHeadlines.com (fitness i trening siłowy), HealthFactor.info (strona pokrywająca szeroki wachlarz różnych problemów zdrowotnych). Przestudiowałem tysiące książek na temat zdrowia i składników odżywczych, i zainwestowałem ponad 4000 godzin w poszukiwaniu powiązań pomiędzy zdrowiem a żywnością.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 2. Ekscytujące odkrycie żywnościowe.
Spirulina i Chlorella są zdecydowanie najbardziej fascynującym źródłem pożywienia na Ziemi. W tym specjalnym raporcie dowiesz się na temat ogromnych zalet zdrowotnych, a także odżywczym działaniu tych dwóch rodzajów żywności. Zobaczysz dlaczego powinieneś dodać je do swojej diety natychmiast.