Mleko sojowe – czy naprawdę jest zdrowe?

Mleko sojowe - czy naprawdę jest zdrowe?Mleko sojowe to produkt, który bez wątpienia może zastąpić w codziennej diecie mleko krowie. Jego skład nie zawiera laktozy, w związku z czym nie wywołuje przykrych dolegliwości pokarmowych. Sprawdźmy jakie właściwości wykazuje mleko sojowe oraz co takiego w sobie kryje.

Mleko sojowe stanowi jedno z najbardziej znanych oraz popularnych napojów roślinnych. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie zawiera laktozy, ani nie wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu. W związku z tym bez problemu mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub z alergią pokarmową. Mleko sojowe zaleca się również wegetarianom i weganom.

Mleko sojowe – właściwości

Warto wspomnieć tu o samej soi, która uważana jest za jeden z najlepszych i pełnowartościowy zamiennik białka zwierzęcego. W jej składzie znaleźć można również nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, wapń i potas.

Jak się okazuje mleko sojowe stanowi nie tylko dobry zamiennik białka zwierzęcego, ale również posiada znacznie bogatszy skład i lepsze działanie na organizm człowieka niż mleko krowie. Ponadto mleko sojowe jest również niskotłuszczowe, dlatego zdecydowanie lepiej nadaje się dla osób będących na diecie.

Uwaga! Mleko sojowe spożywane w nadmiernej ilości może znacznie zmniejszać wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób z niedoczynnością tarczycy oraz dodatkowo powodować to schorzenie.

Dużą zaletą mleka sojowego jest bardzo niski wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Wszystko dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym. Zawarty w nich tłuszcz nie odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i hamuje ilość przekazywanego do krwi cholesterolu. Następstwem tego jest zapobieganie zmniejszania się światła naczyń, a co za tym idzie rozwoju miażdżycy i chorób serca.

W przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko sojowe zawiera aż o połowę mniej cukru w swoim składzie. Ciekawostką jest również to, że obecność fitoestrogenów w mleku sojowym pomaga łagodzić podwyższony poziom testosteronu u mężczyzn. Udowodnione zostało, że produkty obecne w naszej diecie m.in. soja czy tofu zmniejszają także ryzyko przerostu gruczołu krokowego. Mleko sojowe może być również pomocne w żeńskich dolegliwościach. Fitoestrogeny uzupełniają niedobory hormonów, których brakuje kobiecie w pewnych okresach życia. Dobrym przykładem jest tu menopauza, podczas której poziom estrogenów w organizmie kobiety zmniejsza się. W trakcie jej trwania pojawia się bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja i otyłość. Fitoestrogeny pomagają uzupełnić te niedobory, dzięki czemu tego rodzaju dolegliwości nie są tak uciążliwe.

Mleko sojowe – wady

Mleko sojowe nie posiada zbyt wielu wad. Jednak nadmierna jego ilość w diecie może spowodować uczulenia. Okazuje się również, że soja zawiera tioglikozydy – związki chemiczne, które negatywnie wpływają na pracę tarczycy.

Regularne spożywanie soi może doprowadzić do obniżenia się poziomu testosteronu u mężczyzn. Możliwe jest również obniżenie poziomu płodności poprzez zmniejszenie ruchliwości plemników. Zbyt duża ilość spożywanego mleka sojowego może doprowadzić nawet do zaburzeń erekcji. Dlatego tak ważne jest zachowanie umiaru.

Mleko sojowe – jak zrobić je samemu?

Składniki:

  • 0,5 kg suszonych ziaren soi
  • 3 litry wody

Przygotowanie

Ziarna soi należy przepłukać zimną wodą, umieścić w misce, a następnie zalać wodą. Tak przygotowane odstawiamy na noc. Kolejnego dnia wylewamy wodę, a soję płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 3 litrami wody. Soję należy gotować do 20 minut, od momentu rozpoczęcia gotowania się wody. Po jej ugotowaniu soję należy odstawić do przestygnięcia. Następnie wraz z wodą blendujemy, a powstałą masę przez gazę przelewamy do szklanej butelki.

Samodzielnie wykonane mleko sojowe doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kawy czy musli, ale również do innych zdrowych przepisów.

Spirulina + Wapń + Magnez - dla zdrowia kości, zębów i mięśni
Produkt ten zawiera wapń pozyskiwany z algi „Lithothamnium calcareum”. Jest to wapń w pełni naturalny i posiada przez to bardzo wysoką biodostępność, bo aż 96%!
Zobacz tutaj ...
Lacto Flora - zadbaj o florę bakteryjną
Lacto Flora zawiera m.in. laktobakterie i bifidobakterie, które stanowią główny składnik mikroflory u człowieka. W naturalny sposób pomaga zadbać o prawidłową florę bakteryjną w organizmie, ponieważ w każdej kapsułce znajduje się ...
Zobacz tutaj ...
Enzymix - naturalne enzymy
Enzymix zawiera naturalne enzymy takie jak bromelanina, papania, ficyna z figi oraz kurkumę. To właśnie one wspierają proces przyswajania białka w organizmie oraz odpowiadają za prawidłową przemianę materii ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Magda Ka
    Magda Ka says:

    Gości na stałe w mojej diecie 🙂 Ale na zmianę z innymi napojami roślinnymi, żeby właśnie zachować umiar 😉

    Odpowiedz
  2. Candy
    Candy says:

    Chętnie pijemy taki napój sojowy ale ostatnio coś nam się nie chce robić samemu i posiłkujemy się tymi kupnymi 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *