Brukselka – wartości odżywcze i właściwości

Brukselka - wartości odżywcze i właściwościBrukselka nazywana również kapustą warzywną brukselską to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej. Jakie właściwości wykazuje i jak wpływa na nasz organizm? Poznajmy bliżej co cennego kryje w sobie to warzywo.

Brukselka należy do grupy roślin kapustowatych. Ma charakterystyczny wygląd miniaturowej kapustki o intensywnie zielonych liściach. Najczęściej brukselkę możemy dostać w okresie jesienno – zimowym. Świeża główka brukselki jest zawsze twarda i posiada jasnozielony kolor. Z kolei jeśli warzywo to jest żółtawe i lekko gąbczaste oznacza to, że jest nieświeże.

Brukselka – właściwości

Kapusta warzywna brukselska jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach zawiera jedynie 43 kcal). Dlatego też bez żadnego problemu może być składnikiem diety osób dbających o linię. Oprócz swej niskokaloryczności, brukselka jest bogatym źródłem witaminy C. Ponadto w swoim składzie zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk i miedź.

Dzięki tak szerokiemu składowi brukselka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa z organizmu szkodliwe, wolne rodniki zapobiegając rozwojowi groźnych chorób w tym nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy zapobiegając różnym infekcjom, a także wspomaga leczenie. Ponadto chroni dziąsła przed szkorbutem i wzmacnia układ nerwowy.

Witaminy A, C i E wpływają korzystnie również na naszą urodę. Utrzymują prawidłowy poziom nawilżenia skóry, wzmacniają paznokcie zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. Ponadto witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni je przed pękaniem i rozwojem tzw. teleangiektazji.

Błonnik pokarmowy zawarty w brukselce zapobiega zaparciom i reguluje procesy trawienne w organizmie. Istotnym jest również fakt, że warzywo to posiada w swoim składzie związki azotowe dzięki, którym z organizmu usuwany jest nadmiar estrogenów. Z tego też względu spożywanie brukselki mocno zalecane jest kobietom z zaburzeniami hormonalnymi.

Brukselka jest również tzw. zielonym wsparciem dla osób z cukrzycą, ponieważ w składzie zawiera przeciwutleniacz o nazwie kwas alfa-liponowy. Obniża on poziom cukru we krwi oraz zapobiega zwyrodnieniom wywołanym stresem oksydacyjnym u diabetyków.

Brukselka – zastosowanie w kuchni

Brukselka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się ją do tradycyjnych zup warzywnych lub zup typu krem. Może ona również stanowić składnik zapiekanek na bazie innych warzyw i delikatnego mięsa polewanego sosem. Gotowana brukselka jest także idealnym składnikiem warzywnych sałatek. Stanowi bardzo smaczny element dań rybnych, a także z dodatkiem grzybów czy orzechów.

Kto nie powinien spożywać brukselki?

Ze względu na to, że brukselka należy do grupy warzyw kapustowatych, u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i gazy. Dlatego też osoby, które mają do tego skłonności powinny ograniczać włączanie jej do swojej diety. Brukselka wykazuje również właściwości zwiększające krzepliwość krwi. Z tego względu osoby posiadające żylaki powinny zrezygnować z jej spożywania. Należy wiedzieć, że brukselka to warzywo należące do kapustowatych, wykazuje znikome właściwości wolotwórcze. Dlatego powinny unikać ją osoby z zaburzeniami funkcji tarczycy.

Ciekawostki:

  • 1 główka brukselki waży około 20 gramów, z kolei długość jej łodygi sięgać może nawet 1 metra
  • brukselka jest warzywem odpornym na działanie w czynników środowiska zewnętrznego, może rosnąć nawet w grudniu i przetrwać temperaturę -10 stopni
  • największym producentem tego warzywa są kraje takie jak Holandia, Wielka Brytania i Niemcy
  • w smaku jest nieco gorzka, ale jej przemarznięcie niweluje ten posmak

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *