Koenzym Q10
Koenzym Q10

Aktualizacja: 14 września 2022

Brukselka - wartości odżywcze i właściwościBrukselka (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej. Jakie właściwości wykazuje i jak wpływa na nasz organizm? Poznajmy bliżej co cennego kryje w sobie to warzywo.

 

Charakterystyka brukselki

Brukselka należy do grupy roślin kapustowatych. Ma charakterystyczny wygląd miniaturowej kapustki o intensywnie zielonych liściach. Najczęściej brukselkę możemy dostać w okresie jesienno – zimowym. Świeża główka brukselki jest zawsze twarda i posiada jasnozielony kolor. Z kolei jeśli warzywo to jest żółtawe i lekko gąbczaste, może być nieświeże.

Brukselka – właściwości

Kapusta warzywna brukselska jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach zawiera jedynie 43 kcal). Dlatego też bez żadnego problemu może być składnikiem diety osób dbających o linię. Oprócz swej niskokaloryczności, brukselka jest bogatym źródłem witaminy C. Ponadto w swoim składzie zawiera:

Dzięki tak szerokiemu składowi brukselka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi groźnych chorób w tym nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy zapobiegając różnym infekcjom, a także wspomaga leczenie. Ponadto chroni dziąsła przed szkorbutem i wzmacnia układ nerwowy.

Witaminy A, C i E wpływają korzystnie również na naszą urodę. Utrzymują prawidłowy poziom nawilżenia skóry, wzmacniają paznokcie zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. Ponadto witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni je przed pękaniem i rozwojem tzw. teleangiektazji.

Błonnik pokarmowy zawarty w brukselce zapobiega zaparciom i reguluje procesy trawienne w organizmie. Istotnym jest również fakt, że warzywo to posiada w swoim składzie związki azotowe, dzięki którym z organizmu usuwany jest nadmiar estrogenów. Z tego też względu spożywanie brukselki mocno zalecane jest kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Brukselka jest również tzw. zielonym wsparciem dla osób z cukrzycą, ponieważ w składzie zawiera przeciwutleniacz o nazwie kwas alfa-liponowy. Obniża on poziom cukru we krwi oraz zapobiega zwyrodnieniom wywołanym stresem oksydacyjnym u diabetyków.

Brukselka – zastosowanie w kuchni

Brukselka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się ją do tradycyjnych zup warzywnych lub zup typu krem. Może ona również stanowić składnik zapiekanek na bazie innych warzyw i delikatnego mięsa polewanego sosem. Gotowana brukselka jest także idealnym składnikiem warzywnych sałatek. Stanowi bardzo smaczny element dań rybnych, a także z dodatkiem grzybów czy orzechów.

Brukselka – przeciwwskazania

Ze względu na to, że brukselka należy do grupy warzyw kapustowatych, u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i gazy. Dlatego też osoby, które mają do tego skłonności powinny ograniczać włączanie jej do swojej diety. Brukselka wykazuje również właściwości zwiększające krzepliwość krwi. Z tego względu osoby posiadające żylaki powinny zrezygnować z jej spożywania. Należy wiedzieć, że brukselka wykazuje znikome właściwości wolotwórcze. Dlatego powinny unikać ją osoby z zaburzeniami funkcji tarczycy.

Ciekawostki

  • 1 główka brukselki waży około 20 gramów, z kolei długość jej łodygi sięgać może nawet 1 metra;
  • Brukselka jest warzywem odpornym na działanie czynników środowiska zewnętrznego, może rosnąć nawet w grudniu i przetrwać temperaturę -10 stopni C;
  • Największym producentem tego warzywa są kraje takie jak Holandia, Wielka Brytania i Niemcy;
  • W smaku jest nieco gorzka, ale jej przemarznięcie niweluje ten posmak.
Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szustakowska-Chojnacka M., 100 roślin w Twojej kuchni, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
  2. Patyra E., Kowalczyk E., Kwiatek K., Antyżywieniowe i prozdrowotne właściwości glukozynolanów, Życie Weterynaryjne, 7/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami