Karczochy – właściwości lecznicze

Karczochy - właściwości leczniczeKarczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.

Karczochy pochodzą z terenów Morza Śródziemnego i należą do wykwintnych warzyw. Charakteryzują się delikatnym smakiem lekko przypominającym szparagi.

Karczochy – właściwości

Witamina C i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy to tylko niektóre składniki obecne w karczochach. Warzywa te są również źródłem szeregu związków mineralnych takich jak miedź, potas, żelazo, magnez czy wapń. Ponadto zawierają one cenną dla nas związki. Są to m.in. rutyna, sylimaryna, inulina, kwas chlorogenowy, cynaryna i antocyjany. Dzięki tak bogatemu składowi karczochy wykazują właściwości ochronne i regenerujące nasz organizm.

Regularne spożywanie karczochów zwiększa wydzielanie żółci, reguluje wchłanianie cukrów oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z racji tego warzywa te bardzo często polecane są diabetykom. Ponadto cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a także przeciwnowotworowymi.

Ze względu zawartości błonnika pokarmowego karczochy polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Regulują one perystaltykę jelit oraz zapewniają uczucie sytości na długi czas zapewniając tym zgrabną sylwetkę. Obecne w karczochach antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz działają ochronnie na jego komórki. Zapobiegają rozwojowi groźnych chorób usuwając z organizmu szkodliwe wolne rodniki.

Cynaryna oprócz swego ochronnego działania na komórki wątroby, bardzo korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry w szczególności na łojotok, egzemy oraz trądzik. Ponadto witaminy z grupy B również zapobiegają powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Co ciekawe, wyciąg z karczocha często wykorzystywany jest w leczeniu niektórych schorzeń dermatologicznych np. łuszczycy czy pokrzywki.

Karczochy w kuchni – jak przygotować?

Na początku należy karczochy obrać – odciąć ich łodygę oraz liście zewnętrzne. Następnie pokroić warzywo na pół i usunąć jego liście wewnętrzne. Karczochy gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i soku z cytryny. Warzywa należy gotować do momentu aż będą miękkie. Trwa to zwykle około 40 minut. Karczochy można poddawać różnym procesom w kuchni. Można je gotować, smażyć i piec w piekarniku.

Jak kupować karczochy ?

Najlepsza pora na kupowanie karczochów to przełom wiosny i lata. Przy zakupie należy szczególną uwagę zwrócić na kształt liści, które powinny być twarde i zielone. A w momencie kiedy złamiemy jego liść powinien wypłynąć sok. Karczochy najlepiej spożywać zaraz po zakupie lub jeśli nie mamy takiej możliwości przechowywać w lodówce owinięte folią aluminiową maksymalnie do 5 dni.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *