Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 lipca 2022

Karczochy - właściwości leczniczeKarczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.

Karczochy – właściwości

Witamina C i witamina K, witaminy z grupy B, kwas foliowy to tylko niektóre składniki obecne w karczochach. Warzywa te są również źródłem szeregu związków mineralnych takich jak miedź, potas, żelazo, magnez czy wapń. Ponadto zawierają one cenną dla nas związki. Są to m.in. rutyna, sylimaryna, inulina, kwas chlorogenowy, cynaryna i antocyjany. Dzięki tak bogatemu składowi karczochy wykazują właściwości ochronne i regenerujące nasz organizm.

Regularne spożywanie karczochów zwiększa wydzielanie żółci, reguluje wchłanianie cukrów oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z racji tego warzywa te bardzo często polecane są diabetykom. Ponadto cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a także przeciwnowotworowymi.

Ze względu zawartości błonnika pokarmowego karczochy polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Regulują one perystaltykę jelit oraz zapewniają uczucie sytości na długi czas, zapewniając zgrabną sylwetkę. Obecne w karczochach antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz działają ochronnie na jego komórki. Zapobiegają rozwojowi groźnych chorób usuwając z organizmu szkodliwe wolne rodniki.

Cynaryna oprócz swego ochronnego działania na komórki wątroby, bardzo korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry w szczególności na łojotok, egzemy oraz trądzik. Ponadto witaminy z grupy B również zapobiegają powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Co ciekawe, wyciąg z karczocha często wykorzystywany jest w leczeniu niektórych schorzeń dermatologicznych np. łuszczycy czy pokrzywki.

Karczochy w kuchni – jak przygotować?

Na początku należy karczochy obrać – odciąć ich łodygę oraz liście zewnętrzne. Następnie przekroić warzywo na pół i usunąć jego liście wewnętrzne. Karczochy gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i soku z cytryny. Warzywa należy gotować do momentu aż będą miękkie. Trwa to zwykle około 40 minut. Karczochy można poddawać różnym procesom w kuchni. Można je gotować, smażyć i piec w piekarniku.

Jak kupować karczochy ?

Najlepsza pora na kupowanie karczochów to przełom wiosny i lata. Przy zakupie należy szczególną uwagę zwrócić na kształt liści, które powinny być twarde i zielone. A w momencie kiedy złamiemy jego liść powinien wypłynąć sok. Karczochy najlepiej spożywać zaraz po zakupie lub jeśli nie mamy takiej możliwości przechowywać w lodówce owinięte folią aluminiową maksymalnie do 5 dni.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Nurzyńska-Wierdak R., Sałata A., Stepaniuk R., Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2018.
  2. Michalak-Majewska M., Teterycz D., Karczoch zwyczajny – innowacyjny surowiec o szerokim zastosowaniu, Przemysł Spożywczy, 7/2018.
  3. Teterycz D., Michalak-Majewska M., Karczoch zwyczajny – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 593/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami