Olej konopny – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Olej konopny - właściwości, zastosowanie i skutki uboczneOlej konopny to kombinacja wielu witamin i minerałów. Polecany jest każdemu, ponieważ stanowi ważny element zdrowej i zbilansowanej diety. Jakie właściwości ma olej konopny? Jakie znajduje zastosowanie oraz czy posiada skutki uboczne? Jeżeli tak to jakie?

Olej konopny – jak powstaje?

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej (cannabis sativa). Tłoczy się go na zimno z wyselekcjonowanych odmian tych nasion. Nasiona konopi zawierają aż 30-40% oleju. Świeży olej z konopi posiada kolor zielonkawy, a kiedy zostanie wystawiony na działanie promieni słonecznych staje się niemalże bezbarwny. Smak oleju konopnego jest przyjemny, przypomina delikatnie smak orzechowy.

Co ważne nie zawiera cholesterolu, wspomaga metabolizm komórek oraz układ odpornościowy. Dzięki temu jest bardzo ważną substancją dla organizmu, ponieważ gwarantuje mu prawidłowe funkcjonowanie.

Olej konopny – właściwości

Olej konopny jest doskonałym źródłem witaminy K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi. Działa przeciwkrwotocznie, a także istotna jest podczas syntezy niektórych białek i enzymów. Olej konopny w swoim składzie posiada również kwasy tłuszczowe Omega 3 (zapobiega cukrzycy, wspomaga pracę serca, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci) i Omega 6 (wspomaga pracę wątroby i nerek, przyspiesza gojenie się ran). Stanowią one aż 80% jego składu.

Zawiera także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych min. kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gamma-linolenowy. Kwasy tłuszczowe to bardzo potrzebny składnik naszej diety. Niestety organizm sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je z zewnątrz w codziennej diecie. Jeśli zabraknie ich w naszym menu negatywnie wpłynie to na jakość naszej skóry, która stanie się sucha, paznokcie będą łamliwe i kruche, a włosy matowe i mogą zacząć wypadać. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju konopnym regulują poziom lipidów we krwi, a co za tym idzie, chronią przed powstaniem miażdżycy czy udarem mózgu.

Olej konopny posiada również witaminę A i witaminę E, które działają na kwas Omega 3 chroniąc go przed procesami utlenienia, a także wpływają na poprawę krążenia krwi i elastyczność naczyń krwionośnych. Jest także źródłem minerałów takich jak wapń, cynk, fosfor, magnez czy żelazo.

Posiada on dużą ilość białka wysokiej jakości, które nie dostarcza cholesterolu, jak w przypadku białka zwierzęcego. Jest ono lepiej przyswajalne przez organizm i co ważne, nie powoduje wzdęć.

Olej konopny – zastosowanie

Zastosowanie oleju z konopi jest bardzo szerokie m.in. w kosmetyce, leczeniu, a także w kuchni.

1. Olej konopny dla urody.

Dzięki swojemu bogatemu składowi, a w szczególności obecności w nim kwasów tłuszczowych wpływa na jakość stanu naszej skóry. Dzięki nim staje się ona zdrowsza. Olej konopny reguluje gospodarkę lipidową skóry co bardzo jest istotne w przypadku cery mieszanej i tłustej. Ponadto jest łatwo absorbowany przez skórę. Cechuje się dobrym rozprowadzaniem na skórze, nie pozostawiając na niej tłustego filmu.

Wykorzystywany w kremach czy maskach cechuje się wysokim poziomem nawilżenia skóry. Wykazuje dla niej właściwości regenerujące oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek mimicznych, a także leczy stany chorobowe skóry np. łuszczycy. Dzięki zdolności do regulacji gospodarki lipidowej skóry, wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą. Wykorzystywany w odżywkach do włosów sprawia, że włosy stają się lśniące i dużo łatwiej rozczesują się.

2. Olej konopny dla zdrowia.

Ze względu na swój bogaty skład posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Mocno wpływa na układ odpornościowy organizmu, szczególnie dzięki obecności kwasów omega 3 i omega 6. Reguluje gospodarkę lipidową co zapobiega powstaniu miażdżycy, nie posiada cholesterolu, przez co nie ma wpływu na jego podwyższenie.

Reguluje również gospodarkę hormonalną łagodząc syndrom napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz obrzęki mięśni i przyspiesza regenerację skóry. Wykazuje również działanie moczopędne, a także oczyszczające organizm z toksyn oraz działanie uspokajające i nasenne.

3. Olej konopny w kuchni.

Olej konopny może być stosowany jako dodatek do sałatek, aby poprawić smak warzyw. Można polewać nim pieczywo i używać go jako zamiennik masła. Ten dobroczynny olej może być również używany do dań gorących np. zup czy makaronów. Można wykorzystywać go jako dodatek do potraw, aby wzmocnić ich smak. Warto pamiętać o tym, że nie zaleca się używać oleju konopnego do smażenia. Ze względu na swoją strukturę, nie nadaje się do tego.

4. Inne zastosowania oleju konopnego.

  • Służy do produkcji farb i środków zabezpieczających, ponieważ tego rodzaju farby, w porównaniu do powszechnych, emitują o wiele mniej związków toksycznych.
  • Jako zamiennik ropy naftowej może być również wykorzystywany do wytwarzania tworzyw sztucznych.
  • Może służyć jako naturalne paliwo. Wówczas będzie on stanowił bezpieczniejszy i ekologiczny zamiennik ropy naftowej, która podczas spalania emituje dużą ilość substancji szkodliwych.

Olej konopny – skutki uboczne

W niektórych przypadkach podczas przyjmowania i suplementacji olejem konopnym może dochodzić do pojawienia się biegunki oraz skurczów brzucha, szczególnie przy jego przedawkowaniu. Z tego też względu może dojść nawet do niewielkiej utraty masy ciała. Ewentualnym skutkiem ubocznym przyjmowania oleju konopnego jest wpływ jego na ograniczenie produkcji płytek krwi związane z jego właściwościami przeciwzakrzepowymi. Dlatego też osoby z chorobą wieńcową lub osoby borykające się ze zmniejszoną krzepliwością krwi powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym przed jego przyjmowaniem.

Bio olej konopny - 100% naturalny
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
38 komentarzy:
  1. Renata
    Renata says:

    oleje cbd to według mnie zbawienie dla wielu osób. mam dziecko z autyzmem i olej cbd bardzo nam pomaga w walce z nim. liczymy na jeszcze większy postęp. wspaniałe jest to, że można go zamawiać od polskich producentów.

    Odpowiedz
  2. Ania
    Ania says:

    tyle jest właściwości odżywczych i zdrowotnych w naturalnych preparatach dostępnych w sklepach że powinien dziwić fakt że tak wiele osób wciąż woli kupować nieznane dokaldnie suplementy diety i inne “pastylki”. natura dała nam wszystko czego potrzeba! 😉

    Odpowiedz
  3. margred
    margred says:

    ja od dawna kupuję olej z nasion konopi , używam go do olejowania włosów, ale moja ciotka która jest rehabilitantką poleca go pacjentom, którzy mają kłopoty ze stawami. W sumie jest to czysty olej do picia to czemu nie posmarować np.kolan. Mówi ,że warto.

    Odpowiedz
  4. Halina
    Halina says:

    Polecam ,szczególnie do pielęgnacji twarzy .Wygladza zmarszczki i nawilża skórę !Dziala lepiej niż bardzo drogie kremy i botoks .Wyptubowalam to na sobie !

    Odpowiedz
  5. Marta
    Marta says:

    Ja stosuje olej konopny w kuchni, do skóry jak i na włosy. Jestem zachwycona efektami. Sprawdziłam kilka produktów ale żaden nie był tak smaczny jak ten. Jakość oleju też ma olbrzymie znaczenie 🙂

    Odpowiedz
  6. Joanna
    Joanna says:

    Jakoś nie moja tematyka… Zewsząd bombardują nas cudowne właściwości przeróżnych, mniej lub bardziej dziwnych produktów. Każdy zachwala swój produkt jako jedyny i najlepszy. Nie mówię, że to jest złe,ale kurczę, dużo tego. Jak dla mnie przynajmniej 🙂

    Odpowiedz
  7. Wilczyca
    Wilczyca says:

    No proszę, a ostatnio zastanawiałam się jaki by tu olej kupić, żeby troszkę zdrowiej było. Pytanie tylko – wiesz może czy przy karmieniu piersią nie ma żadnych przeciwwskazań? 🙂

    Odpowiedz
  8. BEATA
    BEATA says:

    Musze sie przyznac, nigdy do dotychczas nie znalam i nie stosowalam oleju konopnego, ale po tym wpisie czuje, ze czas to zmienic. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Odpowiedz
  9. Kalina
    Kalina says:

    Często ograniczamy się do oliwy i oleju rzepakowego lib slonecznikowego a okazuje się że w naturze jest tyle różnych zdrowych tluszczy

    Odpowiedz
  10. Barbara
    Barbara says:

    Czyli osoby, u których jest zwiększone ryzyko wystąpienia zakrzepicy (lub ze stwierdzoną zakrzepicą) raczej nie powinny go stosować w kuchni. Dobry artykuł, będę stosować zewnętrznie w takim razie.

    Odpowiedz
  11. Iwona
    Iwona says:

    Przetestowałam na włosach i jest ok. Z pewnością dużo lepszy od rycynowego, który dodawałam do domowej roboty odżywek do włosów.

    Odpowiedz
  12. Karolina
    Karolina says:

    Ostatnio staję się fanką rożnych olei, zarówno w kuchni staram się eksperymentować, ale również w kosmetyce. Tego oleju nie miałam jeszcze okazji testować.

    Odpowiedz
  13. Lucy
    Lucy says:

    Od dłuższego czasu dolewam łyżeczkę oleju do odżywki do włosów, dzięki czemu nie muszę stosować silikonów i innych wygladzaczy dla moich delikatnych, kręconych, pierzastych włosów

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *