Spirulina - zalety i korzyści spirulinyNa zalety spiruliny składają się przede wszystkim jej właściwości, a także prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. Dlatego na całym świecie prowadzone są badania nad tą wyjątkową algą. W wyniku dotychczasowo przeprowadzonych, udowodniono działanie spiruliny i jej pozytywny wpływ w przypadku wielu schorzeń. Należy jednak pamiętać, że zdarzały się przypadki, w których nie stwierdzono jednoznacznie, który jej składnik przyczynił się do ustąpienia objawów. Jest to główny powód, trwających w dalszym ciągu, wielu badań na całym świecie.

Zalety spiruliny

W dzisiejszych czasach środowisko, które nas otacza zawiera wiele toksycznych substancji. Woda, zanieczyszczone powietrze, przetworzona żywność czy nadmierny poziom stresu, to główne czynniki przyczyniające się do powstawania różnego rodzaju schorzeń. Co ma z tym wszystkim wspólnego alga Spirulina platensis? Jest wartościowym i przede wszystkim całkowicie naturalnym suplementem żywnościowym.

Oto powody, dla których spirulinę uznaje się za zdrową żywność:

Zalety i działanie Spiruliny

Inne zalety spiruliny to wspomaganie m. in. utrzymania odpowiedniej masy ciała, odpowiedniego poziomu cukru we krwi, wzmocnienie włosów, skóry i paznokci oraz wiele innych.

1. Spirulina wspomaga kontrolę masy ciała.

Odpowiednia dieta nie powinna powodować uczucia zmęczenia, utraty sił czy problemów psychicznych. Aby tego uniknąć należy dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Podczas odchudzania ogranicza się spożywanie pewnych produktów, co w efekcie powoduje niedobory ważnych dla organizmu substancji. Spirulina w tabletkach zawiera wiele z nich i może być stosowana jako uzupełnienie tych braków. Dodatkowo jest niskokaloryczna i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy. W efekcie utrata wagi staje się procesem nieszkodliwym dla organizmu. Dodatkowo fenyloalanina zawarta w spirulinie odpowiada za kontrolę apetytu, przez co mniej podjadamy.

2. Cukrzyca a poziom cukru we krwi.

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi powoduje trudną do wyleczenia cukrzycę. Jednak odpowiednia nad nią kontrola powoduje, że życie z nią jest możliwe. Składniki pokarmowe zalecane specjalnie dla diabetyków to beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C, mangan, magnez, potas, a także cynk. Wymienione substancje zawarte są w spirulinie i wpływają znacząco na poprawę jakości życia osób z cukrzycą.

3. Spirulina wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Proteiny, witaminy, biotyna, a także chlorofil wpływają na osłabienie efektu wypadania włosów. Dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT oraz kwas nukleinowy zawarte w spirulinie działają jako dostawca tlenu do wielu komórek w całym organizmie, co bezpośrednio wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Znajdująca się również w jej składzie biotyna ma znaczący wpływ na poprawę jakości włosów, paznokci i skóry.

4. Spirulina działa antywirusowo.

Badania przeprowadzone na Farmaceutyczno-Medycznym Uniwersytecie w Toyamie w Japonii wykazały, że wapń wydzielony ze Spiruliny daje najlepsze rezultaty w leczeniu wirusów, takich jak grypa, różyczka itd. Jest on też znacznie lepiej przyswajalny od preparatów sztucznych (wytworzonych syntetycznie w warunkach laboratoryjnych).

5. Wykazuje właściwości antyalergiczne.

Kwas pantotenowy (witamina B5), znajdujący się w składzie Spiruliny, może przyczynić się do zapobiegania alergii, pozwalając na komfortowe życie.

6. Spirulina na problemy nerkowe.

Nasz organizm potrzebuje fosfor do ciągłej (w połączeniu z innymi witaminami) likwidacji kamienia w organizmie, który powstaje w wyniku kumulacji kwasu moczowego. Spirulina zawiera ten pierwiastek, przez co pomaga w prawidłowym przebiegu tego procesu. Przyczynia się również do oczyszczania dróg moczowych redukując ryzyko artretyzmu czy też powstawania kamienia żółciowego. Dodatkowo fosfor jest czynnikiem wspomagającym proces fosforyzacji dla lepszego funkcjonowania wątroby.

7. Stosowanie spiruliny przez osoby w „złotym wieku”.

Ciągły deficyt składników odżywczych (protein, witamin i soli mineralnych) przy jednoczesnym osłabieniu możliwości wchłaniania tych substancji, a także okres menopauzy, może znacznie wpłynąć na organizm starzejącej się osoby. Spirulina zawiera te składniki o bardzo wysokiej biodostępności, dlatego uznaje się ją za pożywienie, które przyczynia się w znacznej mierze do utrzymywania organizmu w dobrej kondycji.

8. Odżywienie wątroby.

Wątroba potrzebuje białka dla poprawnego funkcjonowania. Spirulina zawiera metioninę – niezbędny aminokwas, który wpływa na odbudowę komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka.

9. Odżywienie dla mózgu.

Aminokwasy to substancje organiczne, które są niezbędne każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spirulina zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm. Ich brak w efekcie może doprowadzić do braku budulca niezbędnego przy produkcji hormonów czy też odżywki dla mózgu. Niedobór aminokwasów jest przyczyną wielu chorób. Spirulina zbudowana z kompletnych aminokwasów, może przyczynić się do odbudowy systemu nerwowego, a także ochrony komórek mózgowych.

Podsumowanie

Powyższe przykłady nie są zwyczajną listą życzeń, a potwierdzonymi badaniami naukowymi i faktami. Dla biegłych w języku angielskim polecamy listę ponad 1000 badań na temat algi Spirulina dostępną tutaj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=spirulina

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...