Zielone Superfood – Spirulina, Chlorella, trawa jęczmienna i pszeniczna

Zielone SuperfoodZielone suplementy diety są całkowicie naturalnymi produktami do spożywania, bardzo bogatymi w chlorofil. Mogą pochodzić z traw lub glonów (potocznie zwanych algami). Mają one bardzo podobne właściwości , ponieważ wszystkie zawierają duże ilości chlorofilu. W ostatnim czasie pojawiło się dużo różnego rodzaju zielonych produktów. W ostatnim czasie coraz więcej osób chce dbać o siebie poprzez prawidłowe odżywianie. Ten artykuł, miejmy nadzieję, pomoże znaleźć każdemu odpowiedni zielony suplement, który będzie dopasowany do indywidualnych potrzeb.

Korzyści płynące z produktów bogatych w chlorofil

Aby zrozumieć działanie zielonej żywności, ważne jest, aby spojrzeć na substancję, która nadaje im tak wysoką jakość i cenne właściwości – zielony chlorofil. Chlorofil znajdujący się w roślinach określony jest jako”krew roślin” i w rzeczywistości bardzo przypomina hemoglobinę na poziomie molekularnym. Pokarmy bogate w chlorofil budują krew, zawierają szeroką gamę składników odżywczych, w tym żelazo i witaminy z grupy B, które pomogą w leczeniu niedokrwistości. Wykazano, że chlorofil hamuje wzrost bakterii, przeciwdziała powstawaniu drożdży i grzybów co jest niezwykle ważne w procesie detoksykacji organizmu z leków i substancji rakotwórczych. Może to przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego, regeneracji tkanek i przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi oraz przykremu zapachowi ciała. Chlorofil stosowany na zęby w postaci proszku może powstrzymać proces powstawania próchnicy. Chlorofil to najlepszy przyjaciel wątroby. Pomaga w detoksykacji i eliminacji toksyn spowodowanych wszechobecną dietą, która przyszła do nas z zachodu (fastfood, przetworzone jedzenie i podobne).

Suplement diety nie substytut

Jeśli korzystasz w swojej diecie z zielonych produktów i traktujesz je jako substytut zamiast spożywania różnorodnych warzyw i pełnoziarnistych produktów, nie będziesz w pełni czuć poprawy swojego samopoczucia. W pierwszej kolejności należy zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Nie jest to łatwy i szybki proces, ale naprawdę warto.

Mikroalgi

Algi to prymitywne mikroorganizmy.Są one jednymi z pierwszych form życia na Ziemi. Wszystkie algi są ​​bogate w łatwo przyswajalne białko, kwasy nukleinowe, minerały i beta-karoten. Zawierają również znaczne ilości GLA i Omega-3 (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Kwasy nukleinowe (DNA i RNA) pomagają w odnowie komórek, a tym samym odwracają procesy starzenia oraz procesy zwyrodnieniowe. Mikroalgi, o których mowa to Spirulina i Chlorella. Poniżej przedstawiamy charakterystykę obu alg.

Spirulina

Strawność białka Spiruliny oceniana jest na poziomie 85%. Spirulina jest niezastąpiona dla wegetarian, którym często brakuje właśnie białka w diecie. Objawy jego niedoboru to ogólne osłabienie i brak apetytu. Spirulina zawiera również mukopolisacharydy (MPS), które mają wpływ na tworzenie się bardziej elastycznej i sprężystej tkanki łącznej. Spirulina jest odpowiednia do wsparcia w leczeniu takich chorób jak:

  • niedokrwistość
  • zapalenie wątroby
  • nieżyt żołądka
  • cukrzyca
  • hipoglikemia
  • otyłość
  • przejedzenie
  • niedożywienie
  • przewlekłe problemy skórne.

Co warto również podkreślić, Spirulina przyczynia się do zwiększenia zdolności umysłowych.

Chlorella

Chlorella zawiera nieco mniej białka niż Spirulina, znacznie mniej beta-karotenu, ale dwukrotnie więcej kwasu nukleinowego oraz chlorofilu. Zawiera ona również więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie bardziej oczyszczające niż Spirulina. Zazwyczaj Chlorella jest droższa niż Spirulina ze względu na wymaganą obróbkę poprawy strawności twardej zewnętrznej ściany komórkowej (rozerwanie ściany komórkowej). To ściany komórkowe wiążą metale ciężkie, pestycydy i bezpiecznie usuwają toksyny z organizmu.

Chlorella ma właściwość znaną jako czynnik CGF (Chlorella Growth Factor). Jest to związane z obecnością kwasu nukleinowego, który, jak wykazano, ma immunologiczne właściwości wzmacniające i poprawiające aktywność komórek T i B, które stanowią ochronę przed wirusami i innymi drobnoustrojami. CGF odpowiada za większy wzrost komórek, ale co bardzo ważne, nie zwiększa rozwoju nowotworów.
Chlorella jest przystosowana do walki z wirusami, grzybami, drożdżami wynikającymi z osłabienia układu immunologicznego. Wzmacnia system nerwowy, pomaga wyregulować poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy.

Uwagi dotyczące przyjmowania Spiruliny i Chlorelli

Niestrawność lub łagodny ból głowy może wskazywać na łagodną reakcję detoksykacji. Jest to pozytywny objaw świadczący o działaniu produktu. Im więcej toksyn masz w organizmie, tym wolniej należy zwiększać dawkę. Algi są ​​łatwiej trawione w postaci proszku, zwłaszcza u osób z osłabionym układem trawiennym . Proszek można zmieszać z dowolnym sokiem np.: jabłkowym, ananasowym lub zwykłą wodą. Możemy stosować go jako dodatek do smoothie i koktajlów warzywnych oraz sałatek.

Zalecane dawkowanie Spiruliny

Zacznij od dawki minimalnej. 2 lub 3 tabletki albo ćwierć łyżeczki, sukcesywnie zwiększając, aż dojdziemy do zalecanej dziennej porcji. Maksymalna zalecana dawka wynosi jedną 1 łyżeczkę proszku dziennie lub 3 gramy tabletek.

Zalecane dawkowanie Chlorelli

Chlorella wykazuje silniejsze działanie, dlatego też jak w przypadku Spiruliny należy zacząć od minimalnej dawki. Dzienna dawka Chlorelli to około 2 gramy.

Trawa pszeniczna oraz trawa jęczmienna

Właściwości lecznicze trawy pszenicznej i trawy jęczmiennej są bardzo zbliżone, choć warto od razu zaznaczyć, że trawa jęczmienna jest nieco łatwiej trawiona. Trawa pszeniczna i trawa jęczmienna nie zawierają glutenu (który znajduje się w ziarnie) i dlatego są odpowiednie dla osób z alergią na pszenicę lub jęczmień.
W postaci proszku lub tabletek trawy te zawierają nieco mniej chlorofilu i beta-karotenu niż algi. Mają około 20% białka (znacznie mniej niż algi). Trawa pszeniczna i jęczmienna bogate są w różne witamin i minerały, w zależności od gleby, w której są hodowane.

W odróżnieniu od alg, trawy te zawierają enzymy trawienne, które pomagają w usuwaniu toksyn lub niestrawionych resztek pokarmu zalegających w jelitach. Chlorofil zawarty w trawie jęczmiennej i trawie pszenicznej także wspomaga ten proces. Zawierają enzym zwany P4D1, który ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo w ich składzie znajdują się bardzo mocne przeciwutleniacz o nazwie dysmutaza ponadtlenkowa (SOD – SuperOxide Dismutase), który spowalnia degenerację komórek narażonych na działanie wolnych rodników.
Traw pszeniczna lub trawy jęczmienna doskonale nadaje się do wsparcia w leczeniu takich chorób jak:

  • zapalenie stawów
  • zaparcia
  • niedokrwistość
  • chroniczne zmęczenie
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego (PSM)

Wspomaga również eliminację drożdży i usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks).

Sproszkowany sok z trawy jęczmiennej i trawy pszenicznej – właściwości

Sok jest bardziej skoncentrowany i bogatszy w składniki odżywcze niż sproszkowana trawa. Jest on szczególnie polecany osobom borykającym się z:

  • żółtawym nalotem na języku
  • problememi z cerą (trądzik różowaty)
  • nadmiarem śluzu
  • torbielami

Im mniej przetworzona forma trawy jęczmiennej i trawy pszenicznej tym zawierają one więcej składników odżywczych i wartości zdrowotnych.

Dawkowanie trawy pszenicznej i trawy jęczmiennej

Jedna łyżeczka proszku (sproszkowanego soku) miesza się w pół szklanki wody. Idealnie jest ja przyjmować na godzinę przed posiłkami, na pusty żołądek. Możemy stosować raz, dwa lub trzy razy dziennie. Ze względu na charakter detoksykujący, zarówno trawy jęczmiennej jak i trawy pszenicznej, mogą wystąpić łagodne bóle głowy, biegunka lub inne dolegliwości. W takim przypadku należy zmniejszyć o połowę kolejne dawki. Jeśli objawy utrzymują się, należy przerwać jego stosowanie i wypróbować produkt mniej odtruwający jak na przykład Spirulina.

Zielone jedzenie w codziennej żywności

Każda zielona żywność będzie miała właściwości lecznicze ze względu na zawartość chlorofilu. Spróbuj dodać każdego dnia niewielką ilość Spiruliny, Chlorelli, trawy jęczmiennej lub trawy pszenicznej, aby poczuć znaczącą różnicę w samopoczuciu. Sama eliminacja toksyn z organizmu pozwoli w pełni cieszyć się większą energią, pobudzeniem do działania, a przede wszystkim zdrowiem.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy
  1. Franciszek
    Franciszek says:

    Znam te substancje, Tata miał hopla na ich punkcie i są one faktycznie zbawienne. Jedyny problem mam zawsze z regularnością stosowania.

    Odpowiedz
  2. Home Syndrome
    Home Syndrome says:

    Bardzo przydatny artykuł. Dobry czas na rozpoczęcie wspomagania organizmu przed zimą i dostarczenia niezbędnych substancji. Ja jem zielone okrągły rok 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *