Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 16 kwietnia 2021

Spirulina a anemiaWiele osób nie wie, ale Spirulina jest doskonałym suplementem w walce z niedokrwistością. Poniżej przedstawiamy fragmenty z rzetelnych książek cenionych autorów na całym świecie. Warto jest się z nimi zapoznać, ponieważ pokazują jak Spirulina korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a także pomaga w anemii.

Spirulina, a anemia – badania naukowe

Doskonałym podsumowaniem na temat Spiruliny są badania przeprowadzone w roku 2002. Autorzy wykazują wiele potencjalnych korzyści płynących z przyjmowania tej algi:

“Potwierdzono badaniach labolatoryjnych, że Spirulina jest skuteczna w leczeniu niektórych alergii, anemii, raka, uszkodzeniach wątroby (toksyczne uszkodzenie wątroby), chorób wirusowych i układu krążenia, hiperglikemii (wysoki poziom cukru we krwi), hiperlipidemii (wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów), niedoboru odporności, a także procesów zapalnych.” – Spirulina: Nature’s superfood by Kelly J Moorhead

“W przeciwieństwie do innych alg, ściana komórkowa Spirulina ma wysokie stężenie łatwostrawnych mukopolisacharydów, które tworzą kompleksy glikoproteinowe. Te zaś pełnią ważne funkcje w procesie formowania protein i budowy błon komórkowych. Prymitywna żywność taka jak Spirulina zawiera najwyższą ilość składników odżywczych z dostępnych żywności. Zużywa przy tym jak najmniejsze zasoby naszej planety podczas hodowli. Spirulina również odkwasza organizm i ma lecznicze właściwości. Jest ona doskonałym wsparciem podczas leczenia hipoglikemii, cukrzycy, przewlekłego zmęczenie, anemii, wrzodów oraz wzmacnia układ immunologiczny.” – Conscious Eating by Gabriel Cousens, M.D.

Bogaty skład Spiruliny

Przeprowadzono również liczne badania oceniające zawartość cennych składników odżywczych tej algi:

“Spirulina i inne mikroalgi są doskonałe na większość przypadków niedokrwistości. Zawarta w nich witamina B12 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek. Jednak większości przypadków niedokrwistości to nie tylko wynik niedoboru samej witaminy B12. Spirulina zawiera również ogromne ilości chlorofilu, żelaza, białka i innych składników odżywczych, które pomagają pokonać anemię. Po przeprowadzeniu naszych badań możemy stwierdzić, że wiele osób, które przyjmowały różne algi regularnie przez dziesięć lat lub więcej i  kiedy inne źródła witaminy B12 również są zawarte w diecie, niedobór witaminy B12 nie występuje.” – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition by Paul Pitchford

“Około 10 g proszku Spiruliny wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 ponad pięć razy, cztery razy na witaminy A, 83% dziennego zapotrzebowania na żelazo, 30% witaminy B2 i 25% witaminy B1 (tiamina, aneuryna). Spirulina jest szczególnie polecana na zmęczenie, anemię, problemy ze wzrokiem, zaburzenia miesiączkowania i choroby skóry. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia usuwanie toksyn zgromadzonych wewnątrz organizmu. Spirulina występuje w postaci ciemnozielonego proszku o charakterystycznym zapachu, ale również może ją kupić w postaci tabletek lub kapsułek. ” – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition by Paul Pitchford

” Spirulina jest bogatym źródłem aminokwasów, chlorofilu, witamin z grupy B, GLA, karotenoidów i innych składników odżywczych. Wykazano, że Spirulina ma działanie wzmacniające układ odpornościowy, dodatkowo oczyszcza organizm z metali ciężkich i chroni przed chorobą popromienną. Wykazano również, że zawarte w niej fikocyjaniny stymulują produkcję krwinek.” – Prescription for Natural Cures: A Self-Care Guide for Treating Health Problems with Natural Remedies Including Diet and Nutrition, Nutritional Supplements, Bodywork, and More by James F. Balch, M.D. and Mark Stengler, N.D.

“W badaniach wykazano, że fikocyjanina znajdująca się w Spirulinie stymuluje komórki szpiku kostnego w celu skuteczniejszego wytworzenia komórek krwi. Spirulinę uznaje się za bogate źródło witamin, minerałów i aminokwasów.” – Prescription for Natural Cures: A Self-Care Guide for Treating Health Problems with Natural Remedies Including Diet and Nutrition. Nutritional Supplements, Bodywork, and More by James F. Balch, M.D. and Mark Stengler, N.D.

Spirulina w chorobach

Depresja: niebieskozielone algi takie jak Spirulina czy Chlorella pomagają zwalczyć zły nastrój. Również młody jęczmień okazuje się przydatny. Anemia: trawa jęczmienna, a także zielone algi omówione w tym rozdziale wpływają dobrze na poprawę wyników krwi. Jednak Spirulina i Chlorella są najlepsze do uzupełniania niedoborów składników we krwi spowodowanych słabym odżywianiem się oraz słabej funkcji śledziony-trzustki.” – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition by Paul Pitchford

“Spirulina dostępna jest w postaci proszku, tabletek i kapsułek oraz spotykana jest również w postaci płynnych ekstraktów lub płatków. W profilaktyce, większość osób korzysta z “standardowej” 10-gramowej dawki: jedną czubatą łyżeczkę proszku lub 5 gram tabletek, dwa razy dziennie. Podwójna dawka (20 g/dzień) jest zwykle skuteczna przy nierównowadze i problemach zdrowotnych takich jak cukrzyca, hipoglikemia, zaćma i anemia. Co więcej, nie jest ona w jakikolwiek sposób toksyczna. Sportowcy i inne o osoby z bardzo wysokim zapotrzebowaniem energetycznym przyjmują nawet do 20 gramów dwa lub trzy razy dziennie.” – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition by Paul Pitchford

Polecane produkty

Spirulina + Żelazo - naturalne wsparcie krwi
Naturalny produkt Spirulina + żelazo od bioalgi jest czysto roślinnym źródłem żelaza, wyprodukowanym wyłącznie przez Matkę Naturę. Jego biodostępność jest dzięki temu na wysokim poziomie co pozwala m.in. na uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Soundarya N., Suganthi P., A rewiev on anaemia – types, causes, symptoms and their treatments. Journal of science and technology investigation, 10/2016.
  3. Jung F., Kruger-Genge A., Spirulina platensis, a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
  4. Karkos P., Leong S., Karkos C., Sivaji N., Assimakopoulos D. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications, Evid Based Complement Alternat Med, 2011.
  5. Grosshahauer S., Kraemer K., Somoza V., The True Value of Spirulina, J Agric Food Chem, 8/2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami