Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 listopada 2022

Młody jęczmień - wszystko co warto o nim wiedziećMłody jęczmień nazywany jest również zielonym jęczmieniem. Jęczmień to rodzaj zboża wywodzący się z rodziny wiechlinowatych. Ten do spożywania to przetworzona trawa młodego jęczmienia lub sproszkowany sok.

Popularność młodego jęczmienia

Młody jęczmień zyskuję coraz większą popularność. Na wielu portalach można przeczytać, że stał się on nowym ulubieńcem hollywoodzkich gwiazd i polskich celebrytek. Nie ulega wątpliwości, że sproszkowany młody jęczmień jest coraz częściej sprzedawany, a ilość suplementów z jego udziałem rośnie. Wszystko dlatego, że jego skład jest bardzo bogaty w substancje docenione już przez wiele osób.

Młody jęczmień – skład i właściwości

Posiada on bardzo dużą ilość składników odżywczych takich jak:

  • potas (który dba o równowagę elektrolitową organizmu);
  • magnez (ma wiele funkcji, pomaga utrzymać koncentrację, uczestniczy w dbaniu o prawidłową pracę serca);
  • wapń (ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego człowieka);
  • żelazo (jego niedobór może prowadzić do anemii);
  • witamina A, B, C (pomagają zachować odporność, wzmacniają organizm);
  • błonnik (wspomaga prawidłową pracą jelit);
  • enzymy i aminokwasy (niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu).

Dzięki bogatemu składowi młody jęczmień pomaga odkwasić organizm (szczególnie w dzisiejszym pełnym zanieczyszczeń i stresu świecie). Wpływa również na oczyszczanie organizmu i pozwala pozbyć się toksyn. Dzięki dużej ilości składników odżywczych odżywia i wzmacnia. Co bardzo ważne, wzmocnienie organizmu i pozbycie się toksyn przyczynia się do poprawy samopoczucia i wzrostu energii.

Wysoka zawartość błonnika ma na celu regulację pracy jelit, a także poprawienie przemiany materii. Młody jęczmień jest również znany ze swoich właściwości odchudzających. Pomaga on pozbyć się niechcianych kilogramów poprzez przyspieszenie metabolizmu. Warunek jest jednak jeden, należy go regularnie przyjmować.

Zawarte w młodym jęczmieniu antyoksydanty poprawiają kondycję skóry. W początkowych tygodniach kuracji na ciele mogą pojawić się niedoskonałości. Jest to związane z oczyszczaniem i usuwaniem toksyn z organizmu. Znikają one po pewnym czasie. Co więcej uważa się, że młody jęczmień w dłuższej perspektywie czasu pomaga leczyć trądzik.

Młody jęczmień – przeciwwskazania

Młodego jęczmienia nie powinny spożywać bardzo małe dzieci. Również osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi oraz kobiety w ciąży powinny wcześniej zapytać o zgodę lekarza prowadzącego.

Młody jęczmień – sproszkowany sok czy trawa jęczmienna?

Młody jęczmień do spożywania najczęściej przyjmuje dwie formy – sproszkowanego soku lub trawy jęczmiennej. Sproszkowany sok z młodego jęczmienia suszony jest dłużej i za pomocą letniego strumienia powietrza. To wpływa na to, że zostaje zachowanych więcej wartości odżywczych (w związku z tym przynosi lepsze rezultaty podczas przyjmowania). Przy zakupie warto sprawdzić skład. Przy wyborze należy również zwrócić uwagę na ilość dodatkowych substancji czy roślin. Najlepsze są produkty zawierające 100% sproszkowanego soku z młodego jęczmienia.

Ile kosztuje młody jęczmień?

W przypadku młodego jęczmienia sprawdza się powiedzenie: ,,droższe znaczy lepsze”. Sproszkowany sok jest dużo droższy niż trawa jęczmienna. Warto jednak zainwestować, ponieważ zawiera więcej cennych składników i przynosi lepsze rezultaty. Cena sproszkowanej trawy jęczmiennej wahają się od około 16 zł do 35 zł za 100 gram. Natomiast sproszkowany sok można dostać za około 150 zł za 200 g. Warto też dodać, że sproszkowany sok z młodego jęczmienia również występuje w sprasowanych tabletkach. Ich cena wynosi około 100 zł za 200 tabletek.

Dawkowanie – jak spożywać młody jęczmień?

Najlepiej kierować się zaleceniami znajdującymi się w ulotce. Najczęściej zarówno sproszkowany sok, jak i trawę jęczmienną spożywa się na czczo lub dwie godziny po posiłku – 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Proporcje występujące bardzo często to 1 gram młodego jęczmienia na 250 ml wody. Należy zwrócić uwagę, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki, która najczęściej ogranicza się do 2 gram dziennie, czyli dwóch szklanek na dzień.

W przypadku tabletek zalecane dawkowanie powinno wynosić 2 tabletki dziennie.

Podsumowanie

Młody jęczmień jest bardzo cenną, zdrową rośliną posiadającą wiele właściwości. Pomaga zadbać o zdrowy organizm. Oczyszcza go oraz wspiera przemianę materii. Pomaga w walce ze zbędnymi kilograma, a także wpływa na dobre samopoczucie i dodaje energii. Najlepszą postacią młodego jęczmienia jest sproszkowany sok. Jego cena jest dużo wyższa, jednak jak zależy nam na jakości i cennych składnikach odżywczych to warto zainwestować. Duża ilość pozytywnych zmian po jego zastosowaniu jest warta tej ceny. Tym bardziej, że jest on bardzo wydajny.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii, 4/2014.
  2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  3. Marosz A., Owoce jagody goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) – nowe możliwości dla ogrodnictwa czy zagrożenie dla konsumentów?, Annales Horticulturae, 1/2017.
  4. Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P. Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami