Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 lipca 2024

Spirulina ice cremeSpirulina ice cream to nic innego jak domowe lody przyrządzone z dodatkiem tej wyjątkowej algi. Jest ona znana ze swojego niezwykle bogatego składu oraz potwierdzonych właściwości prozdrowotnych. Takie lody będą więc wspaniałą, zdrową przekąską zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych, idealnie orzeźwiając organizm na lato. Jaki jest sprawdzony przepis i dlaczego warto z niego skorzystać?

Spirulina ice cream – przepis nr 1

W sezonie wiosenno-letnim jednymi z ulubionych owoców są truskawki. Warto wykorzystać je do przyrządzenia domowych, pysznych lodów. Niezbędne składniki:

Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować na gładką masę. Następnie do kubeczków po niewielkich jogurtach należy umieścić tę masę oraz wbić w nią drewniane patyczki. Tak przygotowane lody na patyku wkłada się do zamrażarki najlepiej na całą noc, choć niekiedy wystarczy kilka godzin w ciągu dnia, aby doszło do zamrożenia masy.

Spirulina ice cream – przepis nr 2

Ten przepis jest już nieco bardziej rozbudowany i wymaga użycia większej liczby składników. Potrzebne są:

Podobnie jak w powyższym przypadku wszystkie składniki blendujemy na gładką masę oraz umieszczamy w pojemniczkach lub kubeczkach. Można włożyć w nie drewniane patyczki, aby uzyskać lody na patyku, choć równie dobrze można pozostawić je bez patyczków. Wówczas lody będzie się spożywać łyżeczką. Minimalny czas mrożenia wynosi 4 godziny.

Spirulina ice cream – ulubione składniki

Naturalne lody ze Spiruliną tak naprawdę można przyrządzać z dowolnych składników, które są lubiane przez domowników. Bardzo dobrze alga ta łączy się z mango, brzoskwiniami, owocami jagodowymi (borówki, maliny). Mogą to być owoce zarówno mrożone, jak i świeże, można je także łączyć. Za bazę warto wziąć mleko krowie lub roślinne, jogurt naturalny, maślankę, kefir, a nawet twarożek. Wiele osób decyduje się na przyrządzenie lodów na bazie śmietany – są one wówczas wyjątkowo kremowe i niepowtarzalne w smaku. Dla urozmaicenia do masy lodowej można dorzucić listki mięty, a dopiero później ją zblendować. Wówczas lody będą jeszcze bardziej orzeźwiające. Innym urozmaiceniem są nasiona chia, które wzbogacą walory odżywcze przekąski.

Zobacz również: Spirulina z mango – energetyczny koktajl.

Spirulina ice cream – właściwości zdrowotne

Lody przyrządzone samodzielnie w domu na bazie ulubionych owoców i Spiruliny są znacznie zdrowsze, niż te dostępne w sklepach. Wszystko przez to, że w składzie znajdują się wyłącznie znane produkty, starannie wyselekcjonowane i dobrane osobiście. Nie ma tu miejsca na sztuczne dodatki czy chemiczne konserwanty. Walory zdrowotne takich lodów wynikają z właściwości i dokładnego składu użytych składników. Spirulina zaliczana jest do superfoods, a znana jest głównie z:

  • obniżania ciśnienia tętniczego krwi i poziomu glukozy;
  • działania antyoksydacyjnego, które obejmuje zmniejszanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych i tym samym obniżenie ryzyka chorób cywilizacyjnych;
  • poprawy pamięci i koncentracji;
  • intensywnego odżywiania organizmu i uzupełniania niedoborów pokarmowych;
  • poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • wzmacniania mięśnia sercowego i zmniejszania ryzyka chorób kardiologicznych;
  • dodawania energii i poprawy samopoczucia;
  • działania hepatoprotekcyjnego oraz działania gastroochronnego.

W aldze tej znajdziemy dużą zawartość pełnowartościowego białka, żelaza, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów. Zawiera również błonnik pokarmowy i wiele innych składników mineralnych. Nie należy zapominać także o właściwościach owoców. Przykładowo banany są bardzo dobrym źródłem potasu, warunkującego przewodzenia impulsów nerwowych oraz wpływającego na właściwe funkcjonowanie mięśni. Z kolei owoce jagodowe to skarbnica przeciwutleniaczy. Normalizują ciśnienie tętnicze krwi, poziom glukozy, zmniejszają apetyt, regulują trawienie.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami