Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 marca 2022

Kwas eikozapentaenowy (EPA)Kwas eikozapentaenowy (EPA) to organiczny związek chemiczny należący do kwasów omega 3. Jest więc wielonienasyconym kwasem tłuszczowym niezbędnym w diecie człowieka.

Źródła EPA

Do najbogatszych źródeł kwasu eikozapentaenowego należą przede wszystkim tłuste ryby oraz nasiona i oleje roślinne. Sporą ilość EPA można znaleźć w algach morskich i analogicznie w rybach, które odżywiają się tymi algami. Są to np. łososie, śledzie, makrele czy sardynki. Stosunek EPA i DHA w rybach jest różny i zależy od gatunku i miejsca występowania ryb. Przykładowo, ryby zimnych mórz północnych mają więcej EPA, zaś te z wód południowych – DHA.

Podczas układania diety należy wziąć pod uwagę stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3. Optymalnie wynosi on 10:1. Uznaje się, ze EPA powinien być spożywany w ilości 0,65 g w ciągu doby. Nieco inne zapotrzebowanie ustaliło Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Według niego osoby zdrowe powinny 2 razy w tygodniu spożywać ryby i produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, osoby z udokumentowaną chorobą niedokrwienną serca powinny spożywać 1 g EPA i DHA, natomiast osoby z hipertriglicerydemią – około 2-4 g EPA i DHA na dobę.

Zobacz również: Kwasy tłuszczowe Omega 3 – główne źródła.

Właściwości kwasu eikozapentaenowego

Kwas EPA (jak również cała grupa kwasów omega 3) działa hipotensyjnie. Oznacza to, że wspomaga on relaksację mięśni gładkich naczyń krwionośnych i obniża nadmierne napięcie ścian naczyń krwionośnych. Regularne spożycie NNKT w odpowiednich ilościach obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. To głównie EPA odpowiada za zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie. Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy został potwierdzony licznymi badaniami i obserwacjami. Spożycie i suplementacja kwasów omega 3 przyczynia się w dużym stopniu do prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, w tym głównie sercowo-naczyniowych. To właśnie głównie ze względu na obecność NNKT dieta śródziemnomorska została uznana za najzdrowszą.

Do pozostałych korzystnych działań kwasów tłuszczowych omega 3, w tym EPA, zalicza się:

  • redukcję stężenia trójglicerydów w osoczu krwi;
  • działanie przeciwalergiczne poprzez hamowanie odpowiedzi immunologicznej;
  • prewencję cukrzycy typu 2;
  • prewencję otyłości poprzez hamowanie lipogenezy;
  • działanie antynowotworowe;
  • ochronę układu odpornościowego;
  • działanie przeciwdepresyjne i poprawę czynności układu nerwowego (w tym poprawę przewodnictwa nerwowego).

Odrębnym tematem jest korzystny wpływ EPA na kondycję skóry i włosów. Regularne spożycie NNKT nie tylko poprawia stan skóry i jej odżywienie, ale także działa leczniczo w przypadku wielu schorzeń dermatologicznych, między innymi atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Włosy stają się lśniące i zmniejsza się ich wypadanie.

EPA jest także substratem w syntezie DHA i warunkuje prawidłową syntezę eikozanoidów. To właśnie on jest niezbędny do zachowania prawidłowego, szybkiego przekaźnictwa międzyneuronalnego. W związku z tym suplementację omega 3 zaleca się osobom znajdującym się w grupie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, otępienie starcze itd.) oraz osobom z trudnościami w koncentracji i nauce.

Zobacz również: Tłuszcze Omega 3 zapobiegają depresji.

Podsumowanie

Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania wszystkich narządów w organizmie człowieka, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka. NNKT powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. Ich spożycie jest istotne również przez kobiety w ciąży.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  2. Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
  3. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  4. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami