Witamina B5 – po co i dlaczego jest tak ważna?

4.21 avg. rating (83% score) - 119 votes

witamina b5Witamina B5 – inna nazwa to kwas pantotenowy. Jest bardzo rozpowszechnionym kwasem w świecie roślinnym i zwierzęcym (pantotenowy to inaczej wszechobecny). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki. Niestety w stanie wolnym bardzo rzadko występuje w przyrodzie. Termin witamina B5 odnosi się do następujących substancji: kwasu pantotenowego, pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt), panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego), koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).

Witamina B5 – działanie

Witamina B5 jest niezwykle ważna dla skóry, jak również włosów.

Działanie kwasu pantotenowego:

  • odgrywa podstawową rolę w procesach podziału komórek w mieszku włosowym
  • jest niezbędny do właściwego wzrostu włosa
  • przyczynia się do utrzymania jędrnej i elastycznej skóry
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych
  • wspomaga podziały naskórka
  • poprawia strukturę naskórka
  • działa łagodząco i przyśpiesza gojenie
  • jest ważna przy wszelkich przemianach metabolicznych

Niedobór witaminy B5

Niedobór witaminy B5 w organizmie objawia się patologicznymi zmianami na skórze, takimi jak rogowacenie lub nadmierne złuszczanie naskórka, zaburzenia pigmentacyjne jak również wypadanie włosów.

Źródła witaminy B5

Witaminę B5 można znaleźć takich produktach jak:

  • drożdżach
  • chleb razowy
  • rośliny strączkowe
  • mleko
  • jaja
  • wątróbka
  • otręby pszenne
  • ryby (takie jak: śledzie, makrele, pstrągi)
  • grzyby
  • mleko pełne
  • mięso kurczaka
  • mleczko pszczele
  • pestki słonecznika
  • sery
  • orzechy
  • owoce awokado
  • pomarańcze
  • ziemniaki
  • algi morskie (spirulina, chlorella)
  • brokuły
  • ciemny ryż
  • melony
  • soja
  • masło orzechowe
  • banany

Witamina B5 – pantenol

Witamina B5 jest słabo wchłaniana przez skórę, natomiast pantenol (naturalny prekursor witaminy B5) znakomicie. Rozpuszcza się on w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Nie jest natomiast rozpuszczalny w tłuszczach, olejach i lipidach. Wykazuje duże pokrewieństwo do niektórych protein, zwłaszcza do keratyny. Ma silne właściwości higroskopijne. W dużym stężeniu tworzy z rozpuszczalnikami gęste roztwory o dużej lepkości. Doskonale wchłania się przez naskórek i skórę właściwą, paznokcie oraz korzenie włosów i ich trzony. Szybkość wchłaniania zależy od podłoża. Na przykład skóra najlepiej przyswaja pantenol w przypadku emulsji olej/woda. Po wniknięciu do tkanki pantenol jest przekształcany w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Przyczynia się ona do wzrostu i odnowy komórek naskórka i skóry właściwej. Gdy stosujemy zewnętrznie, zwiększa w skórze ilość energii i znacznie przyśpiesza syntezę lipidów, białek i lipoproteidów. W związku z tym pełni rolę stymulatora podziału komórkowego w obrębie naskórka i skóry właściwej. Pantenol charekteryzuje się silnym działaniem gojącym przy uszkodzeniu skóry czy błon śluzowych. Łagodzi podrażnienia i objawy alergii, jest też niezastąpionym składnikiem kosmetyków antyalergicznych przeznaczonych do pielęgnacji cery delikatnej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień. W ostatnim czasie pantenol jest bardzo wykorzystywany do produkcji kosmetyków anti-aging, które hamują proces starzenia się skóry poprzez działanie stymulujące (czyli pobudza podział komórek), jak również poprawia bilans energetyczny starzejących się tkanek. Działa róznież ochronnie, nie dopuszcza do występowania podrażnień, które mogą pozostawiać w skórze trwałe uszkodzenia i mikroblizny. Pantenol działa także nawilżająco, co w połączeniu ze zdolnościami penetracyjnymi sprawia, że jest to doskonały środek nawilżający, którego skuteczność można porównać do naturalnego czynnika nawilżającego.

Pantenol wykazuje zdolność wnikania w płytkę paznokciową na głębokość do 0,2 mm. Doskonale wiąże się z keratyną paznokci, nawilża je, wzmacnia i uelastycznia. Wprowadzenie pantanolu do preparatów kosmetycznych nie stwarza żadnych trudności. Może on być stosowany w stężeniu 0,5 do 5%. Dzięki swoim właściwościom służy do modyfikowania preparatów, a co za tym idzie, poprawy smarowności kremów, ułatwia nawilżanie, stabilizuje pianę w środkach myjących.
Głównym zastosowaniem witaminy B5 jest poprawa stanu skóry oraz włosów. Działa więc na poprawę wyglądu człowieka.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz