Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 września 2025

Otręby ryżoweOtręby ryżowe powstają podczas procesu mielenia ryżu i stanowią bogatą w składniki odżywcze warstwę okrywającą ziarno oraz jego zarodek. Choć przez lata traktowano je głównie jako produkt uboczny, dziś coraz częściej docenia się ich wartość prozdrowotną i szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i w branży kosmetycznej czy farmaceutycznej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, witamin z grupy B, minerałów oraz przeciwutleniaczy, otręby ryżowe mogą stać się cennym elementem codziennej diety i naturalnym wsparciem organizmu. Warto więc przyjrzeć się im bliżej i odkryć, jak mogą wspierać zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Otręby ryżowe

Otrębami nazywamy produkt uboczny powstały z przemiału zbóż (pszenicy, owsa, żyta lub ryżu), a także z przemiału zbóż rzekomych (gryki, quinoa). Zatem otręby ryżowe to produkt powstający w momencie oddzielania ziarna od jego zewnętrznych warstw. Są to głównie łuski, zarodki i warstwa aleuronowa, które zostają usunięte w procesie produkcji białego ryżu. Choć mówi się, że jest to produkt uboczny, zawiera wiele cennych i wartościowych składników, między innymi takich jak:

W skład otrąb zbożowych, w tym również otrębów ryżowych, wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Otręby dzięki wspomnianym zaletom są propagowane jako składnik zdrowej diety współczesnych ludzi, choć jeszcze do niedawna nie były tak popularne. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukierniczego, płatków, musli i wielu innych produktów. Używa się je jako swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne.

Otręby ryżowe – zastosowanie

Otręby ryżowe są popularnym składnikiem pasz dla zwierząt, zwłaszcza kóz, krów, koni i świń. Mają nie tylko zdolność odżywiania organizmów zwierzęcych i uzupełniania ewentualnych niedoborów pokarmowych, ale również wpływają na ich przyrost masy mięśniowej, co wykorzystywane jest między innymi w hodowli koni wyścigowych. Omawiany produkt ma też zastosowanie przemysłowe. Stosuje się go w produkcji oleju ryżowego – tłoczony z zarodków i otrębów, bogaty w gamma-oryzanol, jak również przy wytwarzaniu biopaliw i pasz przemysłowych – jako produkt uboczny o wysokiej wartości energetycznej.

W zastosowaniu kulinarnym otręby ryżowe są dodawane do wypieków (chlebów, bułek, ciast i ciastek), zup i sosów (głównie celem ich zagęszczenia, jako naturalna alternatywa dla skrobi czy mąki) oraz do koktajli i smoothies, aby wzbogacić ich wartość odżywczą. To również wartościowa panierka do mięs, ryb i warzyw, stosowana jako zamiennik dla bułki tartej czy pokruszonych płatków śniadaniowych. Chcąc zwiększyć zawartość składników mineralnych i błonnika pokarmowego w codziennej diecie, można wzbogacać otrębami ryżowymi jogurty, maślanki, musli, desery.

Otręby ryżowe warto mieć w domu również w celach kosmetycznych. Będą idealnym składnikiem domowych peelingów mechanicznych oraz domowych maseczek na twarz, zwłaszcza w połączeniu z gęstym kefirem, olejami roślinnymi tłoczonymi na zimno, Spiruliną w proszku lub żółtkiem jaja. Osoby z delikatną, wrażliwą i skłonną do podrażnień skórą mogą zdecydować się na kąpiel z dodatkiem koziego mleka i otrębów ryżowych. Działa ona tonizująco, uspokajająco i łagodząco.

Czy otręby ryżowe są zdrowe?

Otręby ryżowe zaliczane są do grona bardzo zdrowych i wartościowych produktów spożywczych. Są bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości i pomaga kontrolować masę ciała i regulować poziom glukozy we krwi. To również źródło cennych witamin i minerałów, w szczególności witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza. Silnym antyoksydantem znajdującym się w otrębach ryżowych jest gamma-oryzanol, który może wspierać zdrowie serca i obniżać poziom cholesterolu. Dodatkowo zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych, będących potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, alergie, zaburzenia odporności, depresja, nowotwory, choroba Parkinsona i wiele innych.

Otręby ryżowe w diecie to dobry pomysł zwłaszcza w przypadku osób z zaparciami (także w przebiegu chorób przewlekłych takich jak zespół jelita drażliwego), na dietach redukcyjnych, pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu. To także dobre uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej, na których często dochodzi do niedoborów witamin z grupy B oraz żelaza. Otręby ryżowe pozwalają uzupełnić te niedobory w pełni naturalny sposób.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. https://www.ntb24.pl/userdata/public/assets//NTB%20Prebio%20Rice.pdf.
  2. Dieta beglutenowa. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 4/2024.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami