Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2508, 2017

Węgiel aktywny na zęby

25 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Węgiel aktywny posiada szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszego ciała. Jednym z nich jest wybielanie zębów. Jednak zanim zdecydujemy się na taki zabieg, warto zapoznać się ze informacjami na temat tej metody. Przedstawiamy na czym polega wybielanie zębów węglem aktywnym oraz jakie właściwości posiada ten związek.

2508, 2017

Ogórki kiszone

25 sierpnia, 2017|Ogórek (Cucumis)|

Ogórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup [...]

2408, 2017

Ocet jabłkowy – niezwykłe właściwości lecznicze

24 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych i z dużym powodzeniem stosowano go w wielu kulturach. Ludność Chin uważała go za symbol życia. W Babilonie stanowił produkt do konserwacji mięsa. Kleopatra zaś wykorzystywała go do swoich kąpieli pielęgnacyjnych. Cenne właściwości lecznicze octu jabłkowego opisywał również Hipokrates - ojciec medycyny, który często wykorzystywał go lecząc swoich pacjentów. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.

2308, 2017

Czerwona kapusta

23 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Czerwona kapusta (łac. Brassica oleracea var. Capitata f. rubra), zwana również kapustą modrą, jest połączeniem warzyw z rodziny kapustnych oraz tych posiadających kolor czerwony, które [...]

2108, 2017

Natka pietruszki

21 sierpnia, 2017|Pietruszka zwyczajna|

Natka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co [...]

1808, 2017

Oliwki

18 sierpnia, 2017|Oliwka (Olea)|

Oliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.

1408, 2017

Przekąski, które doskonale nawadniają

14 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.

908, 2017

Por

9 sierpnia, 2017|Por (Allium ampeloprasum)|

Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.

808, 2017

Czarna rzepa – właściwości i zastosowanie

8 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Czarna rzepa, choć niepozorna to stanowi bogactwo wielu witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiada wykazuje także szereg właściwości zdrowotnych m.in. działa żółciopędnie, redukuje kaszel oraz zapobiega kamicy układu moczowego. Jak jeszcze czarna rzepa potrafi oddziaływać na nasz organizm? Podpowiadamy.

708, 2017

Drożdże

7 sierpnia, 2017|Produkty|

Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.

608, 2017

Groszek zielony

6 sierpnia, 2017|Groszek (Lathyrus)|

Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.

408, 2017

Błoto z Morza Martwego – jak wpływa na urodę?

4 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji, a nawet w uzdrawianiu naszego ciała. Co takiego w sobie kryje? Poznajmy bliżej temat upiększających właściwości Błota z Morza Martwego.

308, 2017

Sok z arbuza – powody dla, których warto go pić

3 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie, dobrze nawadnia organizm i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co jeszcze w sobie kryje? Poznajmy powody, dla których warto pić sok z arbuza.

208, 2017

Brokuł

2 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

208, 2017

Sól himalajska

2 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.

Przejdź do góry