Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?
Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła na naszych stołach, później została zapomniana. Dziś powraca jako składnik zdrowych i wartościowych potraw. Poznajmy powody, dla których warto jeść kaszę gryczaną.
Szczaw
Szczaw to roślina, która posiada różne opinie. Jedni ją uwielbiają ze względu na swoje wartości odżywcze, inni z kolei traktują jak zwykły chwast. Szczaw charakteryzuje się wyraźnie kwaskowatym smakiem, który idealnie nadaje się do zup czy sosów. Jakie właściwości wykazuje to warzywo i czy faktycznie powinno być obecne w naszej diecie?
Bataty – właściwości i zastosowanie
Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.
Komosa ryżowa – powody, dla których warto ją jeść
Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się ona dużą ilością białka i cennych dla nas aminokwasów. Komosa ryżowa lub tzw. quinoa jest bardzo uniwersalnym produktem co dodatkowo działa na jej korzyść. Jak roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Poznaj właściwości lecznicze komosy ryżowej.
Woda kokosowa – czym jest i jakie właściwości posiada?
Woda kokosowa to bardzo lubiany napój przez osoby dbające o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.
Ziemniak
Ziemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.
Chrzan
Chrzan od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.
Karczoch zwyczajny
Karczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.
Dynia
Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych. Stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale również roślinę o właściwościach leczniczych. Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można wykonywać z niej dania zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego możemy spożywać jej miąższ oraz pestki, które posiadają równie cenne składniki odżywcze co sam owoc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o dyni? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Szparagi
Szparagi nie tylko smakują, ale również stanowią źródło wielu witamin i minerałów przez co chętnie goszczą na naszych stołach. Dzięki zawartości tak cennych składników odżywczych, szparagi wspomagają odchudzanie, korzystnie oddziałują na rozwój płodu, a także chronią organizm przed pojawieniem się groźnych chorób w tym również nowotworów. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Papryka – moc witamin i minerałów
Papryka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego też względu wykorzystywana jest pod różnym kątem - gotowania, pieczenia, smażenia. Można powiedzieć, że papryka kusi swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zdobi nie jedną potrawę. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie tego warzywa.
Bób
Bób (inaczej wyka bób) (łac. Vicia faba) należy do roślin strączkowych. Tak jak inne warzywa zaliczane do tej rodziny, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Bób to [...]
Mak – właściwości i zastosowanie
Mak i jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. To właśnie wtedy odkryto, że posiada on nie tylko właściwości lecznicze. Dziś wiemy, że wykazuje także doskonałe walory smakowe oraz właściwości pielęgnacyjne. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie maku.
Orzeźwiające napoje na upalne dni
W upalne dni, kiedy temperatura otoczenia wysoko sięga słupka rtęci, wzrasta także zapotrzebowanie naszego organizmu na spożywanie płynów. W takich momentach warto więc zadbać o jego odpowiednie nawodnienie. Jaki napój będzie idealnym rozwiązaniem, aby mógł skutecznie nas schłodzić oraz zaspokoić pragnienie? Przedstawiamy kilka przykładów orzeźwiających napojów na gorące dni.
Węgiel aktywny w pielęgnacji skóry
Węgiel aktywny kojarzony jest głównie z lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, biegunkę i zatrucia. Ma on jednak szersze zastosowanie, bowiem świetnie sprawdza się jako naturalny produkt w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Leczy trądzik, wybiela zęby, niweluje nadmierne przetłuszczanie się włosów. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom kosmetycznym węgla aktywnego.
Herbata z mlekiem
Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie "bawarką" znana jest nieco mniej. Fani tego napoju [...]
Zielona kawa
Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem, w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu z nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami [...]
Morele
Morele, po za smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.
Jagody – owoce dla zdrowia i urody
Jagody i ich właściwości wykorzystywane były już od najdawniejszych czasów. Z tego też względu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetologii, a nawet w farmakologii. Jakie działanie wykazują jagody oraz do jakich celów są wykorzystywane? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Jeżyny – jakie właściwości wykazują?
Jeżyny występują latem i właśnie wtedy należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Owoce te bogate są w wiele witamin i minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie i urodę. Spożywając jeżyny wzmacniamy odporność organizmu, poprawiamy wygląd skóry oraz wspomagamy układ krwionośny. Jakie jeszcze działanie na nas wywiera jedzenie jeżyn? Oto odpowiedź.