Hemoglobina
Hemoglobina to czerwony barwnik przenoszący tlen w erytrocytach. Jest globularną cząsteczką składającą się z czterech podjednostek. Główną funkcją tego związku jest transport tlenu. Jak zbudowana [...]
Glutamina
Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości. Synteza glutaminy Produkcję glutaminy [...]
Bioflawonoidy
Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. [...]
Rzepak
Rzepak to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Występuje w formie jarej i ozimej. W Polsce uprawia się rzepak na szeroką skalę celem pozyskiwania oleju spożywczego. [...]
Olej owsiany
Olej owsiany to wyjątkowy produkt zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Jego cechą szczególną jest duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład chemiczny oleju [...]
Kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy (witamina C) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych witamin. Posiada kwaśny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej regularne spożycie zwiększa [...]
Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa obejmuje stany niedokrwienia mięśnia sercowego związane ze zmianami w tętnicach wieńcowych. Wchodzi w skład choroby niedokrwiennej serca, która jest szerokim pojęciem, obejmującym wszystkie [...]
Celuloza
Celuloza (zwana również błonnikiem pokarmowym) to strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt D-glukozy. Stanowi związek naturalnie i powszechnie występujący w roślinach. Synteza i budowa celulozy Celuloza [...]
Chityna
Chityna jest drugim (tuż po celulozie) najbardziej rozpowszechnionym polisacharydem na Ziemi. Należy do polisacharydów zwierzęcych, jednak znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Synteza i [...]
Parafina
Parafina to mieszanina stałych węglowodorów otrzymywana z ropy naftowej. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle, a także w fizjoterapii i balneoterapii. Zarówno w medycynie, jak i [...]
Inulina
Inulina (łac. inulinum) to powszechnie występujący w świecie roślin polisacharyd. Posiada duże znaczenie dla człowieka, ponieważ uznawana jest za prebiotyk, czyli substancję korzystnie wpływającą na [...]
Pszenica
Pszenica to jedno z najpopularniejszych zbóż na całym świecie. Towarzyszy człowiekowi od wielu tysięcy lat. Produkty zbożowe dostarczają do organizmu wielu cennych składników odżywczych, z [...]
Maruna bezwonna
Maruna bezwonna (zwana również maruną nadmorską) to jednoroczna, dwuletnia lub wieloletnia roślina zaliczana do chwastów. Gatunek ten silnie się rozprzestrzenia. Charakterystyka botaniczna Maruna bezwonna posiada [...]
Kobalt
Kobalt (symbol: Co) jest niezbędnym składnikiem witaminy B12, która występuje w białkowych produktach pochodzenia zwierzęcego. Zbyt małe spożycie tego pierwiastka może powodować wystąpienie anemii złośliwej [...]
Kazeina
Kazeina to jedno z białek wchodzących w skład mleka, uważane za najważniejsze. Właśnie ona przyczynia się do powstawania skrzepu serowarskiego. Stanowi od 75% do 86% [...]
Brom
Brom (symbol: Br) to pierwiastek chemiczny należący do grupy fluorowców. Jest silnie toksyczny, a jego opary powodują zapalenie błon śluzowych. Posiada charakterystyczny, ostry zapach. Właściwości [...]
Proteiny
Proteiny to zamienne określenie dla białek. Proteiny powszechnie występują w świecie roślin i zwierząt. W organizmie człowieka pełnią różnorodne funkcje, jednak najbardziej znane są ze [...]
Ból brzucha
Ból brzucha jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów wśród pacjentów, bez względu na rodzaj choroby. Dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej zalicza się do nieswoistych [...]
Melatonina
Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę, będący pochodną tryptofanu. Wpływa na regulację rytmu dobowego, czyli snu i czuwania. Synteza melatoniny Komórki gruczołowe szyszynki wychwytują z [...]
Wazelina
Wazelina to biała lub żółta mazista substancja będąca mieszaniną alkanów. Ze względu na uniwersalność znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i życia. Czym charakteryzuje się [...]