Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
510, 2017

Malwa czarna – właściwości i zastosowanie

5 października, 2017|Malwa (Alcea)|

Malwa jest bardzo popularną rośliną ogrodową. Posiada wiele właściwości leczniczych np. niweluje infekcje górnych dróg oddechowych. Z kolei jej barwnik wykorzystywany jest m.in. do barwienia win oraz słodyczy. Jakie inne działanie wykazuje malwa, do czego jest używana oraz co w sobie kryje? Przedstawiamy co warto wiedzieć o malwie.

310, 2017

Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia

3 października, 2017|Zdrowie|

Wysokie ciśnienie to znak od organizmu, że dzieje się z nim coś nie tak. W tym przypadku pierwsze co nam przychodzi do głowy to farmaceutyki. Jednak oprócz tego rodzaju leczenia wysokie ciśnienie można również skutecznie obniżyć domowymi sposobami. Dziś przedstawiamy kilka z nich.

310, 2017

Zioła prowansalskie – właściwości i zastosowanie

3 października, 2017|Zdrowie|

Zioła prowansalskie to bardzo popularna przyprawa, szczególnie w naszej polskiej kuchni. Stanowią one mieszankę ziół, które pochodzą z Prowansji położonej na południu Francji. Zioła prowansalskie należą do bardzo aromatycznych przypraw, które wykorzystywane są do wzbogacenia smaku m.in. zup, sosów czy potraw grillowych. Jakie właściwości wykazuj oraz jakie znalazły zastosowanie Poznajmy bliżej zioła prowansalskie.

110, 2017

Domowe sposoby na wybielanie zębów

1 października, 2017|Zdrowie|

Wybielanie zębów wcale nie musi być zabiegiem kosztowym, tak jak większość wykonywanych w gabinetach stomatologicznych. Wystarczy, że wykonamy je sami w domu. Dziś przedstawiamy domowe metody jak przywrócić naturalną biel zębom.

3009, 2017

Zioła na wątrobę

30 września, 2017|Zioła|

Zioła na wątrobę to skuteczna terapia wspomagająca jej prawidłowe funkcjonowanie. Jak wiemy narząd ten należy do jednych z najważniejszych w organizmie człowieka. Niestety narażony jest [...]

2809, 2017

Herbata

28 września, 2017|Zdrowie|

Herbata, kiedyś tylko spożywana przez społeczeństwo klasy najwyższej, dziś stanowi jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Spożywana na ciepło doskonale rozgrzewa organizm i [...]

2709, 2017

Dieta na trądzik – co jeść, a czego unikać?

27 września, 2017|Dieta|

Wielu z nas często zadaje sobie pytanie czy to co jemy może mieć wpływ na nasz wygląd zewnętrzny?  To pytanie kiedyś mogłoby się wydawać dość kuriozalne, dziś jednak jest ono bardzo zastanawiające. Jak to jest w dzisiejszych czasach. Czy faktycznie nasza dieta warunkuje to w jaki sposób wyglądamy i czy może wpłynąć na złagodzenie objawów chorób skóry jaką jest m.in. trądzik pospolity? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.

2609, 2017

Domowe sposoby na gorączkę

26 września, 2017|Zdrowie|

Gorączka często towarzyszy grypie lub przeziębieniu i jest sygnałem, które informuje nas o walce organizmu z infekcjami np. pochodzenia wirusowego. Zbyt wysoka temperatura ciała, szczególnie jeśli występuje u dzieci, powinna być skonsultowana z lekarzem. Natomiast jeśli występuje stan podgorączkowy można go zniwelować domowymi sposobami. Jak więc skutecznie obniżyć gorączkę bez wizyty lekarskiej? Oto kilka przydatnych porad.

2409, 2017

Przebarwienia po trądziku – domowe sposoby redukcji

24 września, 2017|Zdrowie|

Przebarwienia po trądziku to częste następstwo młodzieńczych chorób skóry, najczęściej po trądziku pospolitym. Nie dość, że czas kiedy może pojawić się trądzik jest trudnym momentem w życiu, to fakt posiadania defektu jaki po sobie zostawia jeszcze bardziej utrudnia nam jego przetrwanie. Na szczęście, obecnie istnieje wiele sposobów poprawy wglądu skóry. Można zrobić to w sposób naturalny i domowy lub wybrać się do salonu kosmetycznego, gdzie zostanie profesjonalnie przeprowadzony zabieg pielęgnacji skóry. Dziś przedstawiamy domowe sposoby jakimi można usunąć przebarwienia po trądziku.

2409, 2017

Chili – właściwości i zastosowanie

24 września, 2017|Papryka (Capsicum)|

Chili, jak każdy doskonale wie, charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Dodawane do potraw podkreśla ich smak i aromat. Jak się okazuje papryka chili to nie tylko wyrazisty charakter dań, ale również cenne składniki odżywcze. Poznajmy zatem właściwości papryki chili oraz jakie znalazła zastosowanie.

2309, 2017

Majeranek – właściwości lecznicze i zastosowanie

23 września, 2017|Lebiodka majeranek (Origanum majorana)|

Majeranek to bardzo znana przyprawa w kuchni polskiej. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom szeroko wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Majeranek stosowany jest m.in. przy katarze, kaszlu czy chorych zatokach. W jakich innych dolegliwościach może być jeszcze pomocny? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie majeranku.

2109, 2017

Biała herbata

21 września, 2017|Zdrowie|

Biała herbata, jak wykazuje historia, była przywilejem ludzi zamożnych. Ciekawostką jest fakt, że napój ten należy do najmniej przetworzonych, co sprawia, że posiada najwięcej składników [...]

2109, 2017

Ból gardła

21 września, 2017|Schorzenia|

Ból gardła, znany również jako ból w gardle, to uczucie dyskomfortu, bólu lub bolesności w obszarze gardła. Może mieć różne przyczyny, w tym infekcje wirusowe [...]

2009, 2017

Mleko – czy warto je pić?

20 września, 2017|Nabiał|

Mleko to w niektórych kulturach oraz dla osób w pewnym wieku niezbędny składnik diety. Jednak w ostatnich kilku latach włączanie mleka do jadłospisu wzbudza wiele kontrowersji. Często sugerowane jest nam, że mleko krowie nie powinno być przez nas spożywane ze względu na dużą zawartość tłuszczu i laktozy, na którą coraz większy procent ludzi jest uczulonych. Jak jest naprawdę, czy mleko faktycznie bardziej nam szkodzi niż pomaga? Poznajmy powody czy rzeczywiście warto je pić.

2009, 2017

Ksylitol – co warto wiedzieć o cukrze brzozowym?

20 września, 2017|Zdrowie|

Ksylitol nazywany jest również cukrem brzozowym. To jeden z najbardziej znanych i popularnych zamienników cukru tradycyjnego. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ jest zdrowszy i posiada mniej kalorii niż jego biały odpowiednik. Jakie właściwości wykazuje ksylitol oraz jakie korzyści przynosi nam jego stosowanie? Podpowiadamy.

1909, 2017

Zioła na sen – jakie wybrać?

19 września, 2017|Zdrowie|

Problemy ze snem często wynikają z niewłaściwie prowadzonego trybu życia. Ciągły stres, obfite posiłki, palenie papierosów i brak ruchu to tylko kilka przyczyn, które mogą powodować bezsenność. Jak więc pozbyć się tego problemu i móc dobrze  funkcjonować? Do jednych z naturalnych metod leczenia zaburzeń snu należy spożywanie ziołowych naparów. Na jakie zdecydować się, aby zyskać oczekiwany efekt? Dziś przedstawiamy najlepsze zioła na problem ze snem.

1809, 2017

Liść laurowy – właściwości i zastosowanie

18 września, 2017|Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)|

Liść laurowy czyli tzw. wawrzyn szlachetny, liść bobkowy lub bobkowe, ziele znalazł szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Napar z liści laurowych stosowany jest na bóle stawów oraz w przypadku cukrzycy. Natomiast olejek na wypadające włosy oraz problemy ze skórą np. trądzikiem pospolitym. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie liści laurowych.

1509, 2017

Kukurydza

15 września, 2017|Kukurydza zwyczajna (Zea mays)|

Kukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.

1309, 2017

Czerwona herbata – czy działa tylko na odchudzanie?

13 września, 2017|Zdrowie|

Czerwona herbata słynie ze swoich właściwości odchudzających. Ponadto przypisuje się jej działanie ułatwiające trawienie oraz obniżające poziom cholesterolu. Ale czy faktycznie tylko taki wpływ wywiera na nasz organizm. Przedstawiamy właściwości zdrowotne czerwonej herbaty.

1209, 2017

Jałowiec

12 września, 2017|Jałowiec (Juniperus)|

Jałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego zawiera bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.

Przejdź do góry