Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1408, 2017

Przekąski, które doskonale nawadniają

14 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.

908, 2017

Por

9 sierpnia, 2017|Por (Allium ampeloprasum)|

Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.

708, 2017

Drożdże

7 sierpnia, 2017|Produkty|

Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.

608, 2017

Groszek zielony

6 sierpnia, 2017|Groszek (Lathyrus)|

Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.

408, 2017

Błoto z Morza Martwego – jak wpływa na urodę?

4 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji, a nawet w uzdrawianiu naszego ciała. Co takiego w sobie kryje? Poznajmy bliżej temat upiększających właściwości Błota z Morza Martwego.

308, 2017

Sok z arbuza – powody dla, których warto go pić

3 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie, dobrze nawadnia organizm i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co jeszcze w sobie kryje? Poznajmy powody, dla których warto pić sok z arbuza.

208, 2017

Brokuł

2 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

208, 2017

Sól himalajska

2 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.

3107, 2017

Kapusta pekińska

31 lipca, 2017|Kapusta (Brassica)|

Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. [...]

2807, 2017

Roszponka

28 lipca, 2017|Roszponka warzywna|

Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie [...]

2707, 2017

Seler naciowy

27 lipca, 2017|Rośliny świata|

Seler naciowy to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, neuralgię oraz wysokie ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?

2607, 2017

Brukselka

26 lipca, 2017|Brukselka|

Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i [...]

2407, 2017

Kasza jęczmienna – właściwości i wartości odżywcze

24 lipca, 2017|Kasza jęczmienna|

Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen czy mangan. Z kolei jej cechą charakterystyczną jest jej delikatny smak. Co jeszcze w sobie kryje? Jaki wpływ wywiera na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej właściwości lecznicze kaszy jęczmiennej.

2307, 2017

Cukinia

23 lipca, 2017|Kabaczek (cukinia)|

Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]

Przejdź do góry