Biała rzepa – jak wpływa na nasz organizm?
Biała rzepa często mylona jest z białą rzodkwią. Bardzo niesłusznie, ponieważ mimo podobnego wyglądu zewnętrznego znacznie różnią się od siebie. Co takiego w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Oto kilka cennych informacji na temat białej rzepy.
Przekąski, które doskonale nawadniają
Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.
Sałata lodowa – właściwości i zastosowanie
Sałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
Por
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.
Czarna rzepa – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 3 kwietnia 2024
Czarna rzepa, choć niepozorna, stanowi bogactwo wielu witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiada wykazuje także szereg właściwości zdrowotnych [...]
Drożdże
Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.
Groszek zielony
Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.
Skorzonera
Skorzonera (inaczej: wężymord czarny korzeń, czarne korzonki, szparag zimowy, łac. Scorzonera hispanica) to warzywo, które w Polsce wciąż jest mało znane. Należy do roślin jadalnych [...]
Błoto z Morza Martwego – jak wpływa na urodę?
Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji, a nawet w uzdrawianiu naszego ciała. Co takiego w sobie kryje? Poznajmy bliżej temat upiększających właściwości Błota z Morza Martwego.
Sok z arbuza – powody dla, których warto go pić
Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie, dobrze nawadnia organizm i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co jeszcze w sobie kryje? Poznajmy powody, dla których warto pić sok z arbuza.
Brokuł
Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.
Sól himalajska
Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. [...]
Roszponka
Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie [...]
Seler naciowy
Seler naciowy to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, neuralgię oraz wysokie ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?
Brukselka
Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i [...]
Kasza jaglana – wpływ na zdrowie człowieka
Kasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co w sobie kryje i jaki wpływ ma nasz organizm? Poznajmy bliżej właściwości kaszy jaglanej.
Kasza jęczmienna – właściwości i wartości odżywcze
Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen czy mangan. Z kolei jej cechą charakterystyczną jest jej delikatny smak. Co jeszcze w sobie kryje? Jaki wpływ wywiera na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej właściwości lecznicze kaszy jęczmiennej.
Cukinia
Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]