Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1209, 2017

Jałowiec

12 września, 2017|Jałowiec (Juniperus)|

Jałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego zawiera bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.

809, 2017

Liczi – co warto o nim wiedzieć?

8 września, 2017|Liczi|

Liczi nazywane chińską śliwką, mimo że pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, swoich wielbicieli posiada również w całej Europie. Owoc ten charakteryzuje się ciekawym wyglądem, a także świetnie smakuje. Przyjrzyjmy się jednak bliżej właściwościom liczi oraz jakie zastosowanie posiada.

709, 2017

Stewia – zdrowa alternatywa dla cukru

7 września, 2017|Stewia (Stevia)|

Stewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z jedną szklanką tradycyjnego, białego cukru. Jaki więc wpływ wykazuje ona na nasze zdrowie? Czy faktycznie jest dobrym zamiennikiem dla białego cukru? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o stewii.

609, 2017

Mleko kokosowe – jakie właściwości wykazuje?

6 września, 2017|Kokos (Cocos nucifera)|

Mleko kokosowe znalazło zastosowanie w wielu kulturach świata. Jako alternatywa dla tradycyjnego mleka, stanowi obecnie jedno z najlepszych rozwiązań. Mleko kokosowe pozyskiwane z miąższu orzecha kokosowego jest smaczne i posiada wiele cennych wartości odżywczych. W Tajlandii czy Indiach stanowi ono podstawowy składnik kulinarny, a także cenione jest od wielu lat jako panaceum - lek na wszystko. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie mleka kokosowego.

509, 2017

Masło orzechowe

5 września, 2017|Orzechy|

Masło orzechowe, mimo że posiada sporo kalorii, należy do wartościowych produktów w naszej diecie. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup należy dokonać odpowiedniego wyboru tego produktu. Ważne jest, aby masło orzechowe pozbawione było zbędnych tłuszczów utwardzonych czy cukru. Aby mieć pewność w 100% bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie masła orzechowego samemu w domu. Jednak zanim je wykonamy poznajmy bliżej jego właściwości i przekonajmy się czy faktycznie jest dla nas aż tak zdrowe.

509, 2017

Sezam – właściwości i zastosowanie

5 września, 2017|Sezam (Sesamum)|

Sezam posiada wiele walorów kulinarnych jak i pielęgnacyjnych. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza wyjątkowej kombinacji witamin i minerałów, które posiada. Poniżej przedstawiamy jakie sezam wykazuje właściwości na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.

409, 2017

Ocet jabłkowy – właściwości kosmetyczne

4 września, 2017|Zdrowie|

Ocet jabłkowy, oprócz swoich właściwości leczniczych, doskonale sprawdza się jako kosmetyk i to w 100% naturalny. W pielęgnacji ciała, tak jak w medycynie naturalnej, ocet jabłkowy znalazł szerokie zastosowanie. Można używać go bezpośrednio na skórę, jako maskę na włosy czy paznokcie. Jakie jeszcze działanie wykazuje na naszą urodę? Poznajmy bliżej działanie octu jabłkowego jako naturalnego kosmetyku.

309, 2017

Usuwanie kamienia nazębnego – domowe sposoby

3 września, 2017|Zdrowie|

Usuwanie kamienia nazębnego należy do jednych z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych jamy ustnej. Oprócz wizyt w gabinecie stomatologicznym, czynność tą można wykonać samemu w domu. Jak? Poniżej przedstawiamy domowe i przede wszystkim naturalne sposoby usuwania kamienia nazębnego.

109, 2017

Domowe sposoby na kaszel

1 września, 2017|Zdrowie|

Okres jesienno - zimowy to najbardziej ryzykowany czas dla organizmu. Wówczas grypa czy przeziębienie może nas dotknąć o każdej porze. Zanim wybierzemy się do lekarza pierwszego kontaktu po środek na wszelkie dolegliwości, warto spróbować domowych metod leczenia. Dziś przedstawiamy kilka sposobów jak w naturalny sposób uporać się z kaszlem.

3008, 2017

Olej sezamowy

30 sierpnia, 2017|Oleje i olejki|

Olej sezamowy oraz sezam (produkt, z którego jest pozyskiwany) posiada liczne właściwości odżywcze. Dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetologii jak i medycynie naturalnej. Jego działanie przekłada się więc nie tylko na naszą urodę, ale również na zdrowie zarówno to fizyczne jak i psychiczne. Poznajmy więc dokładne właściwości i zastosowanie oleju sezamowego.

2808, 2017

Blizny potrądzikowe

28 sierpnia, 2017|Uroda|

Blizny potrądzikowe to często występujące następstwo trądziku pospolitego. Niekiedy występują one w mniejszej ilości, niekiedy w większej. Mimo wszystko nie dodają naszej skórze urody. Dlatego gabinety kosmetyczne oferują coraz szerszą gamę zabiegów pozwalających pozbyć się tych niechcianych zmian. Jednak zanim wybierzemy się do profesjonalisty warto zainteresować się naturalnymi metodami niwelacji blizn potrądzikowych. Dziś przedstawiamy kilka z nich.

2508, 2017

Węgiel aktywny na zęby

25 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Węgiel aktywny posiada szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszego ciała. Jednym z nich jest wybielanie zębów. Jednak zanim zdecydujemy się na taki zabieg, warto zapoznać się ze informacjami na temat tej metody. Przedstawiamy na czym polega wybielanie zębów węglem aktywnym oraz jakie właściwości posiada ten związek.

2508, 2017

Ogórki kiszone

25 sierpnia, 2017|Ogórek (Cucumis)|

Ogórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup [...]

2408, 2017

Ocet jabłkowy – niezwykłe właściwości lecznicze

24 sierpnia, 2017|Zdrowie|

Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych i z dużym powodzeniem stosowano go w wielu kulturach. Ludność Chin uważała go za symbol życia. W Babilonie stanowił produkt do konserwacji mięsa. Kleopatra zaś wykorzystywała go do swoich kąpieli pielęgnacyjnych. Cenne właściwości lecznicze octu jabłkowego opisywał również Hipokrates - ojciec medycyny, który często wykorzystywał go lecząc swoich pacjentów. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.

2308, 2017

Czerwona kapusta

23 sierpnia, 2017|Kapusta (Brassica)|

Czerwona kapusta (łac. Brassica oleracea var. Capitata f. rubra), zwana również kapustą modrą, jest połączeniem warzyw z rodziny kapustnych oraz tych posiadających kolor czerwony, które [...]

2108, 2017

Natka pietruszki

21 sierpnia, 2017|Pietruszka zwyczajna|

Natka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co [...]

1808, 2017

Oliwki

18 sierpnia, 2017|Oliwka (Olea)|

Oliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.

Przejdź do góry