Tokoferol
Tokoferol oraz jego odpowiednik – tokotrienol, zaliczają się do tak zwanej rodziny witaminy E. W organizmach żywych związki te pełnią przede wszystkim funkcję antyoksydantów, ponieważ [...]
Konopie
Konopie to rośliny uprawiane od tysiącleci. Należą do rzędu pokrzywowców i rodziny konopiowatych. Znajdują wiele zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu. Coraz częściej bada się te [...]
Dalia
Dalia to bylina należąca do rodziny astrowatych. Posiada długą historię – dawniej roślina ta była ceniona ze względu na bulwy, współcześnie stanowi urozmaicenie rabaty w [...]
Fosfolipidy
Fosfolipidy to diglicerydy pozbawione kwasów tłuszczowych, zawierające resztę fosforanową dołączoną do atomu węgla. Te organiczne związki chemiczne wchodzą w skład między innymi lipidów osocza. Pełnią [...]
Bawełna
Bawełna to najbardziej popularny materiał w branży odzieżowej. Roślina ta wymaga ścisłych warunków klimatycznych i glebowych podczas jej uprawy. Charakterystyka bawełny Bawełna to roślina posiadająca [...]
Owoce noni
Owoce noni zalicza się do superfoods, czyli produktów spożywczych o wszechstronnym działaniu zdrowotnym. W naszym kraju wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością, jednak wraz ze [...]
Fosforany
Fosforany to sole lub estry kwasów fosforowych, powszechnie występujące zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Innymi słowy, są to związki chemiczne będące pochodnymi kwasu [...]
Homeostaza
Homeostaza to pojęcie odnoszące się do zachowania przez organizm względnie stałego stanu równowagi procesów życiowych, niezależnie od wpływów otoczenia. Dzięki utrzymaniu homeostazy organizm jest w [...]
Choroba refluksowa
Choroba refluksowa (refluks) przełyku odnosi się do obecności typowych objawów podmiotowych lub uszkodzenia błony śluzowej przełyku. Stan ten jest wywołany patologicznym zarzucaniem treści żołądkowej do [...]
Hemoglobina
Hemoglobina to czerwony barwnik przenoszący tlen w erytrocytach. Jest globularną cząsteczką składającą się z czterech podjednostek. Główną funkcją tego związku jest transport tlenu. Jak zbudowana [...]
Glutamina
Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości. Synteza glutaminy Produkcję glutaminy [...]
Bioflawonoidy
Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. [...]
Rzepak
Rzepak to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Występuje w formie jarej i ozimej. W Polsce uprawia się rzepak na szeroką skalę celem pozyskiwania oleju spożywczego. [...]
Olej owsiany
Olej owsiany to wyjątkowy produkt zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Jego cechą szczególną jest duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład chemiczny oleju [...]
Kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy (witamina C) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych witamin. Posiada kwaśny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej regularne spożycie zwiększa [...]
Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa obejmuje stany niedokrwienia mięśnia sercowego związane ze zmianami w tętnicach wieńcowych. Wchodzi w skład choroby niedokrwiennej serca, która jest szerokim pojęciem, obejmującym wszystkie [...]
Celuloza
Celuloza (zwana również błonnikiem pokarmowym) to strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt D-glukozy. Stanowi związek naturalnie i powszechnie występujący w roślinach. Synteza i budowa celulozy Celuloza [...]
Chityna
Chityna jest drugim (tuż po celulozie) najbardziej rozpowszechnionym polisacharydem na Ziemi. Należy do polisacharydów zwierzęcych, jednak znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Synteza i [...]
Parafina
Parafina to mieszanina stałych węglowodorów otrzymywana z ropy naftowej. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle, a także w fizjoterapii i balneoterapii. Zarówno w medycynie, jak i [...]
Inulina
Inulina (łac. inulinum) to powszechnie występujący w świecie roślin polisacharyd. Posiada duże znaczenie dla człowieka, ponieważ uznawana jest za prebiotyk, czyli substancję korzystnie wpływającą na [...]