Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1108, 2020

Tokoferol

11 sierpnia, 2020|Witamina E|

Tokoferol oraz jego odpowiednik – tokotrienol, zaliczają się do tak zwanej rodziny witaminy E. W organizmach żywych związki te pełnią przede wszystkim funkcję antyoksydantów, ponieważ [...]

1008, 2020

Konopie

10 sierpnia, 2020|Konopia siewna (Cannabis sativa)|

Konopie to rośliny uprawiane od tysiącleci. Należą do rzędu pokrzywowców i rodziny konopiowatych. Znajdują wiele zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu. Coraz częściej bada się te [...]

708, 2020

Dalia

7 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Dalia to bylina należąca do rodziny astrowatych. Posiada długą historię – dawniej roślina ta była ceniona ze względu na bulwy, współcześnie stanowi urozmaicenie rabaty w [...]

608, 2020

Fosfolipidy

6 sierpnia, 2020|Fizjologia|

Fosfolipidy to diglicerydy pozbawione kwasów tłuszczowych, zawierające resztę fosforanową dołączoną do atomu węgla. Te organiczne związki chemiczne wchodzą w skład między innymi lipidów osocza. Pełnią [...]

508, 2020

Bawełna

5 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Bawełna to najbardziej popularny materiał w branży odzieżowej. Roślina ta wymaga ścisłych warunków klimatycznych i glebowych podczas jej uprawy. Charakterystyka bawełny Bawełna to roślina posiadająca [...]

408, 2020

Owoce noni

4 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Owoce noni zalicza się do superfoods, czyli produktów spożywczych o wszechstronnym działaniu zdrowotnym. W naszym kraju wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością, jednak wraz ze [...]

308, 2020

Fosforany

3 sierpnia, 2020|Fosfor|

Fosforany to sole lub estry kwasów fosforowych, powszechnie występujące zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Innymi słowy, są to związki chemiczne będące pochodnymi kwasu [...]

3007, 2020

Homeostaza

30 lipca, 2020|Fizjologia|

Homeostaza to pojęcie odnoszące się do zachowania przez organizm względnie stałego stanu równowagi procesów życiowych, niezależnie od wpływów otoczenia. Dzięki utrzymaniu homeostazy organizm jest w [...]

2907, 2020

Choroba refluksowa

29 lipca, 2020|Choroby|

Choroba refluksowa (refluks) przełyku odnosi się do obecności typowych objawów podmiotowych lub uszkodzenia błony śluzowej przełyku. Stan ten jest wywołany patologicznym zarzucaniem treści żołądkowej do [...]

2807, 2020

Hemoglobina

28 lipca, 2020|Fizjologia|

Hemoglobina to czerwony barwnik przenoszący tlen w erytrocytach. Jest globularną cząsteczką składającą się z czterech podjednostek. Główną funkcją tego związku jest transport tlenu. Jak zbudowana [...]

2707, 2020

Glutamina

27 lipca, 2020|Fizjologia|

Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości. Synteza glutaminy Produkcję glutaminy [...]

2407, 2020

Bioflawonoidy

24 lipca, 2020|Antyoksydanty|

Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. [...]

2307, 2020

Rzepak

23 lipca, 2020|Rzepak|

Rzepak to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Występuje w formie jarej i ozimej. W Polsce uprawia się rzepak na szeroką skalę celem pozyskiwania oleju spożywczego. [...]

2207, 2020

Olej owsiany

22 lipca, 2020|Tłuszcze Omega 3|

Olej owsiany to wyjątkowy produkt zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Jego cechą szczególną jest duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład chemiczny oleju [...]

2107, 2020

Kwas askorbinowy

21 lipca, 2020|Witamina C|

Kwas askorbinowy (witamina C) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych witamin. Posiada kwaśny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej regularne spożycie zwiększa [...]

2007, 2020

Choroba wieńcowa

20 lipca, 2020|Choroby|

Choroba wieńcowa obejmuje stany niedokrwienia mięśnia sercowego związane ze zmianami w tętnicach wieńcowych. Wchodzi w skład choroby niedokrwiennej serca, która jest szerokim pojęciem, obejmującym wszystkie [...]

1707, 2020

Celuloza

17 lipca, 2020|Fizjologia|

Celuloza (zwana również błonnikiem pokarmowym) to strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt D-glukozy. Stanowi związek naturalnie i powszechnie występujący w roślinach. Synteza i budowa celulozy Celuloza [...]

1707, 2020

Chityna

17 lipca, 2020|Fizjologia|

Chityna jest drugim (tuż po celulozie) najbardziej rozpowszechnionym polisacharydem na Ziemi. Należy do polisacharydów zwierzęcych, jednak znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Synteza i [...]

1607, 2020

Parafina

16 lipca, 2020|Zdrowie|

Parafina to mieszanina stałych węglowodorów otrzymywana z ropy naftowej. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle, a także w fizjoterapii i balneoterapii. Zarówno w medycynie, jak i [...]

1507, 2020

Inulina

15 lipca, 2020|Zdrowie|

Inulina (łac. inulinum) to powszechnie występujący w świecie roślin polisacharyd. Posiada duże znaczenie dla człowieka, ponieważ uznawana jest za prebiotyk, czyli substancję korzystnie wpływającą na [...]

Przejdź do góry