Choroba beri-beri
Choroba beri-beri spowodowana jest przewlekłym niedoborem witaminy B1 – tiaminy. Powszechnie występowała w XIX wieku, obecnie w krajach wysoko rozwiniętych diagnozuje się ją znacznie rzadziej ze względu na spory wybór produktów spożywczych.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to zespół objawów regularnie nawracających w tej samej fazie cyklu, przed menstruacją. Stan ten występuje u kobiet w okresie dojrzewania i trwa do okresu przekwitania.
Waleriana
Waleriana to powszechnie znana nazwa kozłka lekarskiego – rośliny zielnej o szczególnych właściwościach. Powszechnie występuje w Europie i Azji.
Histamina
Histamina jest biogenną aminą o działaniu plejotropowym. Uwalniają ją niektóre komórki organizmu pod wpływem pewnych czynników, przeważnie alergenów. Histaminę zalicza się także do hormonów tkankowych.
Nadwrażliwość na światło
Nadwrażliwość na światło jest patologiczną reakcją skóry na kontakt z promieniowaniem słonecznym. Dolegliwość znacznie utrudnia funkcjonowanie i pogarsza jakość życia codziennego, zwłaszcza w okresie letnim.
Dna moczanowa
Dna moczanowa należy do grupy najpowszechniejszych chorób reumatycznych na świecie. Wiąże się z podwyższeniem stężenia kwasu moczowego, co prowadzi do tworzenia się kryształów kwasu moczowego w organizmie. Choroba ta nawet 10-krotnie częściej występuje u mężczyzn.
Nabiał
Nabiał to kategoria produktów spożywczych, która obejmuje mleko zwierząt udomowionych oraz wszelkie przetwory pochodzenia mlecznego.
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to najpowszechniej występująca choroba układu krążenia zaliczana jednocześnie do chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności krążenia. Podział [...]
Naturalna Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonały przepis dla smakoszy kremu czekoladowo-orzechowego ale w innej, bardziej zdrowej odsłonie... Uwaga bo uzależnia!
Retinopatia cukrzycowa – przyczyny i leczenie
Retinopatia stanowi często występujące powikłanie cukrzycy. W ostatnich latach zauważa się wzrost liczby zachorować na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę typu 2. Wiąże się ona z rozwojem licznych schorzeń, w tym chorób oczu.
Dieta roślinna – rodzaje, zalety i wady
Dieta roślinna zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o wygląd i zdrowie – ale czy słusznie? Jak wskazuje nazwa, polega na wyeliminowaniu produktów zwierzęcych, głównie mięsa.
Żółtaczka
Żółtaczka to stan chorobowy wynikający z podwyższonego stężenia bilirubiny we krwi. Charakteryzuje się zażółceniem skóry i białek oczu, dlatego zazwyczaj jej rozpoznanie nie przysparza problemów. Żółtaczka stanowi główny objaw kliniczny hiperbilirubinemii. Może występować zarówno u dorosłych, jak i u noworodków – bez względu na płeć.
Bóle menstruacyjne
Bóle menstruacyjne to dolegliwość znana niemal wszystkim kobietom. Jej etiopatogeneza nie została do końca poznana. Zaburzenie pojawia się najczęściej w cyklach owulacyjnych przed fazą menstruacyjną [...]
Związki antocyjanowe
Związki antocyjanowe są jedną z grup flawonoidów, które z kolei stanowią substancje antyoksydacyjne rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy to inaczej polifenolowe związki organiczne o szczególnych właściwościach.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na każdym etapie życia człowieka. Można je znaleźć zarówno w pokarmach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego.
Nudności
Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania. Leczenie nudności zależy od przyczyny i może obejmować leki przeciwwymiotne, zmiany [...]
Macierzanka piaskowa – właściwości zdrowotne
Macierzanka piaskowa występuje niemal na wszystkich kontynentach preferując miejsca piaszczyste i nasłonecznione. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 30 cm. Zaliczamy ją do [...]
Podwyższone ciśnienie
Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako [...]
Lit
Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji. Lit - właściwości chemiczne Lit [...]
Borówka czernica – skład i właściwości
Borówka czernica, zwana także czarną jagodą, jest niewysoką krzewinką. Owoce stanowią czarne jagody z lekko niebieskawym nalotem. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.