Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
507, 2017

Zielona kawa

5 lipca, 2017|Zdrowie|

Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem, w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu z nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami [...]

207, 2017

Morele

2 lipca, 2017|Morela zwyczajna (Prunus armeniaca)|

Morele, po za smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.

3006, 2017

Jagody – owoce dla zdrowia i urody

30 czerwca, 2017|Jagoda|

Jagody i ich właściwości wykorzystywane były już od najdawniejszych czasów. Z tego też względu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetologii, a nawet w farmakologii. Jakie działanie wykazują jagody oraz do jakich celów są wykorzystywane? Przyjrzyjmy się im bliżej.

2906, 2017

Jeżyny – jakie właściwości wykazują?

29 czerwca, 2017|Jeżyna|

Jeżyny występują latem i właśnie wtedy należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Owoce te bogate są w wiele witamin i minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie i urodę. Spożywając jeżyny wzmacniamy odporność organizmu, poprawiamy wygląd skóry oraz wspomagamy układ krwionośny. Jakie jeszcze działanie na nas wywiera jedzenie jeżyn? Oto odpowiedź.

2806, 2017

Cebula

28 czerwca, 2017|Cebula (Allium cepa)|

Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.

2706, 2017

Lubczyk ogrodowy

27 czerwca, 2017|Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale)|

Lubczyk ogrodowy swą popularność zawdzięcza szerokim właściwościom leczniczym i zastosowaniu. Znany był już w średniowieczu. Według dawnych wierzeń lubczyk uznawany był za afrodyzjak, który miał przynosić szczęście w miłości. Poznajmy dokładnie działanie i zastosowanie lubczyku ogrodowego.

2606, 2017

Udar słoneczny

26 czerwca, 2017|Zdrowie|

Udar słoneczny lub tzw. udar cieplny występuje na skutek przegrzania organizmu poprzez działanie silnego nasłonecznienia. Następuje nieoczekiwanie i może przyczynić się nawet do śmierci. Jak go rozpoznać oraz jak się zachować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

2406, 2017

Pietruszka

24 czerwca, 2017|Pietruszka zwyczajna|

Pietruszka to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.

2206, 2017

Rokitnik zwyczajny

22 czerwca, 2017|Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)|

Rokitnik zwyczajny z racji swoich szerokich właściwości zdrowotnych znalazł zastosowanie zarówno w kulinariach jak i w dziedzinie kosmetologii. Jego główny wyróżnik to witamina C (której posiada największą ilość) stawia go na wysokim 2 miejscu pod względem jej zawartości wsród roślin. Przyjrzyjmy się więc bliżej właściwościom oraz zastosowaniu rokitnika zwyczajnego.

2106, 2017

Cykoria

21 czerwca, 2017|Cykoria (Cichorium)|

Cykoria (łac. Cichorium), choć w Polsce wciąż jeszcze mało znana, to już w starożytności uważana była za roślinę leczniczą. Nic dziwnego, bowiem posiada wiele wartościowych [...]

1906, 2017

Gorczyca

19 czerwca, 2017|Gorczyca|

Gorczyca stanowi zarówno cenną przyprawę, jak i zioło posiadające wiele korzystnych właściwości. Jakie są jej rodzaje? Jakie działanie wykazuje oraz do jakich celów możną ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej gorczycy.

1606, 2017

Bazylia

16 czerwca, 2017|Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)|

Bazylia stanowi jedną z głównych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Oprócz tego wykazuje wiele cennych właściwości, a uprawiana w warunkach domowych stanowi również roślinę o charakterze ozdobnym. Przyjrzyjmy się dokładniej działaniu i zastosowaniu bazylii.

1506, 2017

Rabarbar – co warto o nim wiedzieć?

15 czerwca, 2017|Rabarbar (Rheum)|

Rabarbar należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. Jakie właściwości posiada rabarbar oraz do jakich celów można go wykorzystać? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie tej rośliny.

1306, 2017

Kolendra

13 czerwca, 2017|Kolendra (Coriandrum)|

Kolendra na pierwszy rzut oka przypomina natkę pietruszki. Jednak jej smak i zapach zdecydowanie wyróżnia się na tle innych roślin. Głównie kojarzona jest jako przyprawa kuchenna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść kolendrę.

1206, 2017

Jemioła – co warto o niej wiedzieć

12 czerwca, 2017|Jemioła (Viscum)|

Jemioła to krzew o kulistym kształcie. Często spotkać ją można rosnącą na koronach drzew. Ponadto jemioła kojarzy nam się z ozdobą świąteczną i jak tradycja mówi należy się pod nią pocałować. Poznajmy bliżej tę roślinę oraz jakie właściwości posiada.

1206, 2017

Chmiel zwyczajny – właściwości lecznicze

12 czerwca, 2017|Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)|

Chmiel zwyczajny najbardziej znany jest z wykorzystywania go w produkcji piwa. Jednak oprócz właściwości przydatnych w przemyśle spożywczym, chmiel ceniony jest także w medycynie naturalnej. To dobry środek uspokajający, łagodzi objawy klimakterium oraz wspomaga leczenie łupieżu. Jakie jeszcze działanie wykazuje? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Przejdź do góry