Jemioła – co warto o niej wiedzieć
Jemioła to krzew o kulistym kształcie. Często spotkać ją można rosnącą na koronach drzew. Ponadto jemioła kojarzy nam się z ozdobą świąteczną i jak tradycja mówi należy się pod nią pocałować. Poznajmy bliżej tę roślinę oraz jakie właściwości posiada.
Chmiel zwyczajny – właściwości lecznicze
Chmiel zwyczajny najbardziej znany jest z wykorzystywania go w produkcji piwa. Jednak oprócz właściwości przydatnych w przemyśle spożywczym, chmiel ceniony jest także w medycynie naturalnej. To dobry środek uspokajający, łagodzi objawy klimakterium oraz wspomaga leczenie łupieżu. Jakie jeszcze działanie wykazuje? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Spirulina dla początkujących – najważniejsze informacje
Spirulina to jedna z najzdrowszych i pełnowartościowych alg, dostępnych obecnie na naszym rynku Superfoods. Każdy, kto na początku sięga po algę Spirulina, szuka odpowiedzi na [...]
Borówka amerykańska – właściwości i zastosowanie
Borówka amerykańska, zwana kuzynką czarnej jagody, posiada wiele wartościowych właściwości. Z tego też względu ceniona jest niemalże na całym świecie. Poznajmy bliżej ten owoc, jak wpływa na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.
Koper włoski
Koper włoski najbardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. Powoli zdobywa również sławę i zainteresowanie wśród Polaków. Jakie właściwości wykazuje, skąd pochodzi i jakie zastosowanie znalazł koper włoski? Poznajmy kilka cennych informacji o tym warzywie.
Bambus – doceniany dar natury
Bambus jest rośliną bardzo odporną, ponieważ zdolny jest przetrwać w najgorszych warunkach środowiska. Jakie właściwości kryje w sobie bambus, jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz jakie zastosowanie znalazła ta egzotyczna roślina? Poznajmy ją bliżej.
Awokado
Awokado od dawien dawna wśród owoców uważa się za symbol zdrowia i urody. Jako jedne z niewielu bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe wykazujące właściwości zdrowotne m.in. szybkie spalanie tkanki tłuszczowej, regulację ciśnienie krwi czy ochronę układu naczyniowego przed różnymi chorobami. Jakie jeszcze właściwości wykazuje oraz jakie zastosowanie znalazł ten tropikalny owoc?
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są owocem krzewu leszczyny. Stanowią one świetną przekąskę w ciągu dnia o dużej zawartości witamin, związków mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co jeszcze w sobie kryją oraz do jakich celów można je wykorzystać? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Nieświeży oddech
Nieświeży oddech to nieprzyjemna dolegliwość, która może posiadać wiele przyczyn. Może świadczyć o problemach zdrowotnych, a także często staje się przeszkodą w codziennym funkcjonowaniu. Z czego wynika nieświeży oddech oraz jak można wyleczyć tę dolegliwość? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Olejek eukaliptusowy
Olejek eukaliptusowy należy do grupy najpopularniejszych olejków eterycznych. Dzięki swoim szerokim właściwościom znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetologii. Przyjrzyjmy się [...]
Woda klonowa – właściwości i wpływ na zdrowie
Woda klonowa posiada wiele korzyści zdrowotnych. W krajach takich jak Ukraina czy Rosja uważana jest nawet za napój medyczny. Z kolei ludność Korei nazywa ją "klon gorosoe" oznaczające drzewo dobre dla kości. Jakie właściwości posiada więc woda klonowa oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
Gluten – czy naprawdę nie jest zdrowy?
Z pewnością wielu z nas zadaje sobie pytanie czym tak naprawdę jest gluten, czy faktycznie jest zdrowy i czy w ogóle powinien występować w naszej diecie? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Nic dziwnego, są przede wszystkim zdrowe i doskonale niwelują uczucie głodu. Warto więc zajadać orzechy włoskie i czerpać z nich same korzyści. Poznajmy zatem ich właściwości oraz jak wpływają na organizm człowieka.
Laktoza – dlaczego jej nie tolerujemy?
Laktoza, a właściwie jej nietolerancja, dotyka obecnie coraz większą ilości osób. Jest to coraz częstszy problem wśród ludzi i dotyczy około 25% Polaków. Jakie są jej przyczyny oraz czym jest zjawisko nietolerancji laktozy? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Szpinak
Szpinak w dużej mierze uznawany jest nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych, za jeden z najgorszych dodatków do wielu dań. Bardzo niesłusznie, ponieważ [...]
Woda brzozowa – naturalna pielęgnacja włosów
Woda brzozowa to kosmetyk o szerokich właściwościach pielęgnacyjnych. Jest skuteczna w walce z cienkimi, słabymi i przetłuszczającymi się włosami. Zapobiega także ich wypadaniu. Czym jest woda brzozowa, co w sobie kryje oraz jak należy ją stosować? Przyjrzymy się jej bliżej.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca należą do najsmaczniejszych orzechów na świecie. Charakteryzują się delikatnym, dość słodkim smakiem, miękką strukturą i dużą ilością składników odżywczych. To dzięki nim możemy chronić się przed pojawieniem cukrzycy typu 2 oraz wzmocnić swoje serce. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Poznaj właściwości i działanie orzechów nerkowca.
Burak
Burak jest bardzo popularny, jednak wciąż mało doceniany w Polsce. To niepozorne warzywo oprócz tego, że dobrze smakuje jest również doskonałym środkiem leczniczym. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed zgagą i obniża ciśnienie krwi. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie oraz jakie składniki odżywcze posiada? Poznaj skład i właściwości buraka.
Kakao
Kakao od wielu lat uważane jest za źródło wielu cennych składników odżywczych. Wykorzystywane jest w kuchni, a także w kosmetologii. Kakao wykazuje bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Poznajmy jego zaskakujące właściwości oraz gdzie dokładnie znalazło zastosowanie.
Żeń-szeń – właściwości i skutki uboczne
Żeń-szeń to roślina znana z bardzo szerokich właściwości zdrowotnych. Uważana jest również za panaceum na wszelkie dolegliwości. Początkowo żeń-szeń wykorzystywany był w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. Obecnie znajduje zastosowanie także w ziołolecznictwie i kosmetologii. Żeń-szeń polecany jest na wiele schorzeń. Są jednak pewne przeciwwskazania do tego, aby go przyjmować. Poznaj cenne właściwości tej rośliny oraz kto powinien włączyć ją do swojej diety, a także kiedy mogą pojawić się skutki uboczne.