Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

Owoce, których nie można jeść prosto z krzakaOwoce, których nie można jeść prosto z krzaka to przede wszystkim owoce leśne. Rosną one nisko oraz w miejscu gdzie dzikich zwierząt nie brakuje. Oznacza to, że mogą znajdować się na nich jaja pasożytów, których spożycie może przyczynić się nawet do śmierci.

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

Spożywanie owoców bezpośrednio z krzaka to nie jest najlepszym rozwiązaniem. Mowa tu przede wszystkim o owocach leśnych tj. maliny, jeżyny, jagody, poziomki, agrest, czarna porzeczka czy żurawina. Zrywając tego rodzaju owoce spożywamy nie tylko znajdujące się na nich zanieczyszczenia, ale również wszelkie bytujące na nich drobnoustroje. Ich spożycie może grozić bólem brzucha, wymiotami, biegunką, a w niektórych przypadkach nawet śmiercią. Na jakie więc owoce należy w szczególności uważać? Oto wskazówki.

1. Borówka.

Borówki charakteryzują się niskim krzewem, a spotkać je można zarówno na terenach nizinnych jak i górzystych np. w Bieszczadach. Należy zaznaczyć, że owoce te zalicza się do najczęściej zbieranych okazów. Borówki wykorzystuje się jako składnik deserów oraz  dań przygotowywanych na ciepło. Stanowią źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i związków mineralnych tj. fosfor, potas, wapń oraz magnez. Zawierają również cenne antocyjany oraz garbniki.

2. Maliny.

Maliny rosnące w lasach nizinnych jak i górzystych posiadają bardziej wyrazisty smak, a także charakteryzują się większymi wartościami odżywczymi. Powszechnie wykorzystuje się jako owoce o działaniu rozgrzewającym i podnoszącym odporność organizmu. Stanowią bowiem źródło witaminy C, antocyjanów, garbników. Maliny to owoce znane przede wszystkim jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

3. Poziomka.

Poziomki to owoce rosnące dziko, które można spotkać m.in. na wschodzie Polski oraz w jej północnej i południowej części. W ich składzie występuje cenna witamina C, wapń, fosfor, potas oraz żelazo. Poziomki wykazują właściwości typowo lecznicze w przypadku schorzeń układu moczowego lub pokarmowego.

4. Czarna porzeczka.

Owoce czarnej porzeczki spotkać można m.in. w lasach liściastych, gdzie w niektórych są objęte częściową ochroną. Spożywanie czarnej porzeczki bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Chroni m.in. przed rozwojem miażdżycy oraz chorobami serca. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, napotne i wzmacnia odporność organizmu.

5. Jeżyny.

Jeżyny to owoce leśne, które rosną zarówno na nizinach, terenach podgórskich oraz w wysokich górach. W smaku są lekko kwaśne, jednak w połączeniu z deserem tworzą idealny duet. W swym składzie zawierają cenne antyoksydanty, witaminę A i E oraz potas, wapń i fosfor.

Podsumowanie

Owoce leśne, mimo swych cennych właściwości zdrowotnych, stanowią najbardziej niebezpieczną grupę roślin dla ludzkiego organizmu. Należy zaznaczyć, że na ich powierzchni znajdują się niewidoczne dla ludzkiego oka jaja tasiemca, które mogły trafić tam np. z moczem lub kałem dzika czy lisa.

Po spożyciu tak zanieczyszczonych owoców jaja pasożytów przedostają się do krwiobiegu i zostają rozprowadzone po całym organizmie. Zwykle jednak najczęściej trafiają one do wątroby. Pasożyt jakim jest tasiemiec jest bardzo niebezpieczny dla człowieka, a jego rozwój w organizmie można porównać do choroby nowotworowej.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Anna
    Anna says:

    Przyznaję się bez bicia, że nie miałam zwyczaju mycia malin i jeżyn – pożerałam je natychmiast po zakupie. Działo się tak do momentu, kiedy uświadomiła mnie na temat szkodliwości tego przyjaciółka, która zatrudniła się kiedyś przy zbiorze malin 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *