Kolagen do picia
Kolagen do picia

Owoce, których nie można jeść prosto z krzakaOwoce, których nie można jeść prosto z krzaka, to przede wszystkim owoce leśne. Rosną one nisko oraz w miejscu, gdzie dzikich zwierząt nie brakuje. Oznacza to, że mogą znajdować się na nich jaja pasożytów, których spożycie może przyczynić się nawet do śmierci.

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

Spożywanie owoców bezpośrednio z krzaka nie jest najlepszym rozwiązaniem. Mowa tu przede wszystkim o owocach leśnych tj. maliny, jeżyny, jagody, poziomki, agrest, czarna porzeczka czy żurawina. Zrywając tego rodzaju owoce spożywamy nie tylko znajdujące się na nich zanieczyszczenia, ale również wszelkie bytujące na nich drobnoustroje. Ich spożycie może grozić bólem brzucha, wymiotami, biegunką, a w niektórych przypadkach nawet śmiercią. Na jakie więc owoce należy w szczególności uważać? Oto wskazówki.

1. Borówka

Borówki charakteryzują się niskim krzewem, a spotkać je można zarówno na terenach nizinnych jak i górzystych np. w Bieszczadach. Należy zaznaczyć, że owoce te zalicza się do najczęściej zbieranych okazów. Borówki wykorzystuje się jako składnik deserów oraz  dań przygotowywanych na ciepło. Stanowią źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i związków mineralnych tj. fosfor, potas, wapń oraz magnez. Zawierają również cenne antocyjany oraz garbniki.

2. Maliny

Maliny rosnące w lasach nizinnych i górzystych posiadają bardziej wyrazisty smak, a także charakteryzują się większymi wartościami odżywczymi. Powszechnie wykorzystuje się jako owoce o działaniu rozgrzewającym i podnoszącym odporność organizmu. Stanowią bowiem źródło witaminy C, antocyjanów, garbników. Maliny to owoce znane przede wszystkim jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

3. Poziomka

Poziomki to owoce rosnące dziko, które można spotkać m.in. na wschodzie Polski oraz w jej północnej i południowej części. W ich składzie występuje cenna witamina C, wapń, fosfor, potas oraz żelazo. Poziomki wykazują właściwości typowo lecznicze w przypadku schorzeń układu moczowego lub pokarmowego.

4. Czarna porzeczka

Owoce czarnej porzeczki spotkać można m.in. w lasach liściastych, gdzie w niektórych są objęte częściową ochroną. Spożywanie czarnej porzeczki bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Chroni m.in. przed rozwojem miażdżycy oraz chorobami serca. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, napotne i wzmacnia odporność organizmu.

5. Jeżyny

Jeżyny to owoce leśne, które rosną zarówno na nizinach, terenach podgórskich oraz w wysokich górach. W smaku są lekko kwaśne, jednak w połączeniu z deserem tworzą idealny duet. W swym składzie zawierają cenne antyoksydanty, witaminę A i witaminę E oraz potas, wapń i fosfor.

Podsumowanie

Owoce leśne, mimo swych cennych właściwości zdrowotnych, stanowią najbardziej niebezpieczną grupę roślin dla ludzkiego organizmu. Należy zaznaczyć, że na ich powierzchni znajdują się niewidoczne dla ludzkiego oka jaja tasiemca, które mogły trafić tam np. z moczem lub kałem dzika czy lisa. Po spożyciu tak zanieczyszczonych owoców, jaja pasożytów przedostają się do krwiobiegu i zostają rozprowadzone po całym organizmie. Zwykle jednak najczęściej trafiają one do wątroby. Pasożyt, jakim jest tasiemiec, jest bardzo niebezpieczny dla człowieka, a jego rozwój w organizmie można porównać do choroby nowotworowej.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Woziwoda B., Leśne rośliny o jadalnych owocach – przegląd botaniczny, Studia i Materiały CEPL w Rogowie, 1/2014.
  2. Bilek M., Staniszewski P., Owoce leśne w teorii i praktyce, 8/2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami