Kolagen do picia
Kolagen do picia

Olej z orzechów laskowychNierafinowany olej z orzechów laskowych to niezwykle cenny produkt bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych związków o działaniu bioaktywnym. Wykorzystywany jest zarówno w gastronomii, jak i w kosmetologii. Bywa składnikiem suplementów diety i jest przy tym w pełni bezpieczny w spożyciu.

Olej z orzechów laskowych – skład

Orzechy laskowe to drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na całym świecie. Tendencja do ich spożycia wciąż jest rosnąca. Chętnie pozyskuje się z nich również olej, najlepiej z ominięciem rafinacji, dzięki czemu produkt posiada wiele cennych składników odżywczych. Do najważniejszych składników oleju z orzechów laskowych należą:

Kwas oleinowy stanowi aż do 80% całego składu produktu.

Olej z orzechów laskowych – właściwości zdrowotne

Olej z orzechów laskowych ma cenne właściwości zdrowotne. Jego systematyczne spożycie może m.in. zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, jako że NNKT zawsze są podstawą diet wspierających serce i układ krążenia. W medycynie ludowej używany był do nacierania klatki piersiowej i pleców w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, szczególnie u dzieci. Współcześnie takie zastosowanie nie jest już praktykowane, jednak spożycie tego oleju może znacząco złagodzić objawy takich infekcji i poprawić odporność. Dlatego jego spożywanie poleca się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Wykazano, że olej z orzechów laskowych działa silnie antyoksydacyjnie, głównie ze względu na dużą zawartość witaminy A, witaminy C i witaminy E – są to intensywnie działające przeciwutleniacze, chroniące przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych, a więc i przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Zaliczamy do nich m.in. miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, alergię czy demencję. Spożycie oleju wpływa korzystnie na samopoczucie i urodę, a także na pamięć i zdolności poznawcze.

Olej z orzechów laskowych w kosmetologii

Olej z orzechów laskowych jest lekki i bardzo dobrze wchłania się przez naskórek, nie pozostawiając na nim nieestetycznej, tłustej powłoki. Wspomaga regenerację komórek, pobudza krążenie krwi i wzmacnia naczynia włosowate skóry, która staje się pełna blasku, jędrna i odżywiona. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, w szczególności skóry wrażliwej i skóry suchej. Ze względu na działanie antyoksydacyjne i sporą zawartość witaminy E, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz przyspiesza gojenie się ran. Dobrze znane są jego właściwości ściągające i antybakteryjne (można aplikować go na skórę w przebiegu trądziku).

Olej z orzechów laskowych w kuchni

Produkt można spożywać – charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem i silnym aromatem, przez co sprawdza się głównie w cukiernictwie. Dodawanie go do wypieków (ciast, ciastek, tortów, a nawet chleba) nadaje im niepowtarzalną kompozycję smakową. Można go również dodawać do koktajlów warzywno-owocowych, kremowych zup oraz dań jednogarnkowych. Innym rozwiązaniem jest suplementacja produktu, czyli przyjmowanie 1 łyżeczki oleju dziennie. Nie jest jednak często wybierana ze względu na pozostawianie tłustej powłoki w ustach. Znacznie przyjemniej jest dodawać go do innych potraw.

Olej z orzechów laskowych jest dobrym filtrem promieni UV, dlatego bywa wykorzystywany jako dodatek do naturalnych produktów do opalania. Naniesiony na włosy wzmacnia je i może intensyfikować kolor farby. Najlepiej sprawdza się w przypadku włosów średnioporowatych.

Olej z orzechów laskowych – przeciwwskazania

Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem do stosowania oleju z orzechów laskowych jest alergia na orzechy. W razie wątpliwości warto wykonać próbę uczuleniową na zgięciu łokcia, nanosząc na skórę 1-3 krople produktu i pozostawiając na kilka godzin.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, Rośliny Oleiste, XXXIII/2012.
  2. Ciemniewska-Żytkiewicz H., Charakterystyka fizykochemiczna i technologiczna orzechów laskowych (Corylus avellana L.) uprawianych w polskich warunkach klimatycznych, Warszawa 2016.
  3. Rolnik A., Olas B., Orzechy leszczyny pospolitej i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami