Aktualizacja: 13 czerwca 2025
Mleczne napoje fermentowane to napoje otrzymywane w drodze procesów fermentacji, co sprawia, że zyskują ważne składniki takie jak bakterie probiotyczne. Wspierają one naturalną, fizjologiczną mikroflorę jelitową, która z kolei nadzoruje cały proces trawienny, odporność organizmu, samopoczucie i czynność kilku istotnych narządów wewnętrznych.
Spis treści
Mleczne napoje fermentowane – co to jest?
Napoje mleczne dostępne w sklepach możemy podzielić na fermentowane i niefermentowane. Do niefermentowanych zaliczamy mleko spożywcze pasteryzowane, mleko spożywcze sterylizowane, mleko spożywcze sterylizowane UHT, mleko z dodatkiem składników odżywczo-smakowych i mleko preparowane.
Z kolei do mlecznych napojów fermentowanych zaliczamy: jogurt, kefir, mleko ukwaszone oraz produkty mleczne nowej generacji. Głównym kryterium wyróżniania mlecznych napojów fermentowanych jest skład dodawanej do nich pożytecznej mikroflory.
Fermentacja mlekowa prowadzona jest przez drobnoustroje – bakterie kwasu mlekowego. Wskutek działania tych bakterii laktoza (cukier mleczny) ulega przekształceniu w kwas mlekowy, który sprawia, że kazeina (białko) wytrąca się w postaci skrzepu. Tworzący się kwas mlekowy ma jednocześnie działanie konserwujące – podwyższa kwasowość do pH około 4, co zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych.
Warto zaznaczyć, że mleczne napoje fermentowane dzieli się na tradycyjne (kwaśne mleko, kefir, maślanka, jogurty) oraz nowej generacji (wytwarzane z użyciem specyficznych bakterii, np. mleko acidofilne, biojogurty). Napoje mleczne fermentowane mają duże zastosowanie w żywieniu dietetycznym. Do produktów mlecznych dozwolonych w diecie łatwostrawnej należą w szczególności:
- mleko zsiadłe;
- jogurt;
- kefir;
- maślanka;
- serwatka.
Zwłaszcza jeśli doda się do nich bakalie, owoce, nasiona, stają się wartościowym źródłem składników odżywczych.
Mleczne napoje fermentowane – skład
Mleczne produkty fermentowane są źródłem:
- białka pełnowartościowego, o bardzo dobrej przyswajalności;
- wapnia i pozostałych związków mineralnych;
- witamin z grupy B oraz witaminy A i śladowych ilości witaminy D, witaminy C (zwłaszcza jeśli jogurty zawierające owoce);
- szczepów bakterii, należące do gatunku Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium, które mają prozdrowotne właściwości.
Zobacz również: Dobre probiotyki.
Wartość energetyczna jogurtów jest zróżnicowana w zależności od ilości tłuszczu – najniższą mają jogurty o zawartości tłuszczu 0,5–1,5%.
Mleczne napoje fermentowane – działanie prozdrowotne
Bakterie mlekowe biorą udział w rozkładzie białek mleka, które po nadtrawieniu do wolnych peptydów i aminokwasów stają się bardziej przyswajalne przez organizm człowieka. Zapoczątkowują również hydrolizę tłuszczu, tym samym zwiększają jego przyswajalność. Właśnie w związku z tym mleczne napoje fermentowane są wyjątkowo polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy narządów układu pokarmowego, a także osobom o słabej aktywności enzymatycznej układu trawiennego. Zsyntezowany przez mikroorganizmy kwas mlekowy pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, przyczyniając się do poprawy perystaltyki jelit.
Zobacz również: Zaburzenia trawienia.
Obserwuje się ponadto lepsze wchłanianie minerałów (np. wapnia, fosforu i żelaza), co ma istotne znaczenie w profilaktyce osteoporozy i próchnicy zębów. Bakterie fermentacji mlekowej uczestniczą w syntezie witamin z grupy B, dlatego podczas długotrwałych kuracji antybiotykowych, w trakcie których dochodzi do niedoborów witamin, zaleca się spożywanie mlecznych napojów fermentowanych.
Inne skutki spożywania systematycznego fermentowanych napojów mlecznych obejmują:
- wzmacnianie odporności;
- regulację trawienia;
- zmniejszanie biegunek i zaparć;
- poprawę samopoczucia;
- przeciwdziałanie stanom depresyjnym;
- poprawę kondycji skóry i łagodzenie dolegliwości dermatologicznych.
Ważne, aby takie napoje spożywać systematycznie. W innym razie mogą nasilać biegunkę i powodować przejściowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Należy też upewnić się, że nie mamy alergii na laktozę i inne składniki fermentowanych napojów mlecznych.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
Brodziak A., Król J., Mleczne napoje fermentowane, Przemysł Spożywczy, 1/2016.
Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 722-729.
Zostaw komentarz