Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 18 października 2022

7 najlepszych ziółZioła są podstawowym elementem diety. Mimo, że coraz częściej spożywa się owoce, warzywa, chudy nabiał i zdrowe tłuszcze w celu utrzymania zbilansowanej diety, nie może ich zabraknąć. Chociaż można tylko kupić zioła na specjalne okazje, warto rozważyć przechowanie świeżych ziół, które mogą być wykorzystane każdego dnia. Może wydawać się, że dodając odrobinę bazylii do makaronu lub posypując szczypiorkiem danie z łososia nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie, to można się zaskoczyć, ponieważ zioła – podobnie jak świeże warzywa – mogą pomóc w zapobieganiu raka, chronić serce, zwalczyć infekcję czy znacząco wpłynąć na poprawę funkcjonowania mózgu. Oto lista 7 najlepszych ziół, które mają wpływ na zdrowie.

 

Szałwia

Choć szałwia lekarska może nie być typowym ziołem do uwzględnienia w swoich posiłkach, to doskonale sprawdza się do dań z indykiem lub kurczakiem. Pierwotnie znana jest ze swoich właściwości leczniczych i pomocna w profilaktyce dżumy w XVI wieku. Amerykański Urząd Żywienia wyjaśnia – obecne badania przeprowadzone na szałwii wskazują, że może ona pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i  poprawie pamięci.

Może to być szczególnie użyteczne dla tych, którzy cierpią na chorobę Alzheimera – w badaniu trwającym cztery miesiące, opisanym w Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, wykazano istotną poprawę funkcjonowania mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera przy ustalonej dawce ekstraktu z szałwii (60 kropli dziennie).

Zobacz również: Biała szałwia.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to nie tylko smak cukierków. Idealnie nadaje się również do picia herbaty z mięty. Warto dodać liście mięty do potraw typu pesto, sałatki i kuskus. To doskonały sposób, aby czerpać korzyści dla zdrowia, jakie ​​ta mała roślina ma do zaoferowania. Nie bez powodu herbata z mięty pieprzowej jest spożywana na całym świecie i uważa się ją za jedną z najbardziej korzystnych herbat do picia. Global Healing Center wyjaśnia, że ​​gdy zanurzy się torebkę herbaty z mięty pieprzowej w wodzie, liście zaczynają wytwarzać antyoksydanty, które mogą pomóc w zapobieganiu różnego rodzaju chorobom, w tym także przewlekłym.

Mięta pieprzowa może również pomóc przy zespole jelita drażliwego, ponieważ wspiera trawienie poprzez zwiększenie przepływu żółci. Przyczynia się też do utrzymania prawidłowego funkcjonowania wątroby, ponieważ może zmniejszać poziom złego cholesterolu. Jeśli nie czujesz się dobrze, warto odstawić leki i zamiast tego spróbować sięgnąć po miętę pieprzową. Pomoże ona złagodzić gazy, niestrawność i wymioty.

Rozmaryn

Rozmaryn, chociaż jest tylko czasem używany do posypywania wołowiny, kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny lub innych potraw, niezwykle korzystnie wpływa na zachowanie dobrego zdrowia konsumentów.

Podczas gotowania, smażenia i grillowania mięs w wysokich temperaturach może dochodzić do wytwarzania się niebezpiecznych substancji rakotwórczych. Wykorzystanie ekstraktu z rozmarynu wykazało, że zmniejszył się poziom tych substancji. J. Scott Smith, PhD, główny naukowiec w Kansas State University twierdzi, że rozmaryn zawiera karnozol i kwas rosmarinic. Te dwa przeciwutleniacze znane są z niszczenia specyficznych rodzajów rakotwórczych substancji powstających podczas gotowania i smażenia w wysokich temperaturach.

Zobacz również: Zioła na odchudzanie – jakie wybrać?

Bazylia

Medicine Hunter wyjaśnia, że bazylia jest doskonałym przeciwutleniaczem, a także posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Chociaż w przeszłości nie było dużo formalnych badań naukowych poświęconych bazylii, to w ostatnich latach przyciągnęła ona wiele uwagi ze strony społeczności medycznej, z powodu swoich naturalnych efektów terapeutycznych. Bazylia to skuteczny lek na stres, jak również adaptogen ze względu na to, że wspomaga wzmacnianie odporności organizmu. Adaptogeny wspomagają także funkcjonowanie organizmu oraz redukują działanie stresorów fizycznych i emocjonalnych. Uważa się również, że przyczynia się ona do odprężenia organizmu i oczyszczenia umysłu.

Bazylia dostępna jest w postaci świeżych liści, jak również łatwego do użycia ekstraktu. Dodawanie bazylii do pesto, dań z makaronem czy sosów jest doskonałym sposobem, aby włączyć ją do swojej diety.

Kolendra

Tutaj od razu może przyjść do głowy meksykańskie jedzenie, kiedy myślimy o kolendrze. Jednak kolendra to coś więcej niż tylko meksykańskie taco. Znana jest ze swojej właściwości do oczyszczania i leczenia organizmu od wewnątrz. Natural Health 365 wyjaśnia, że ​​kolendra posiada szereg przeciwutleniaczy, a także może pomóc w regulacji procesu trawienia. Dodatkowo jest to środek grzybobójczy i może pomóc w leczeniu oraz ochronie przed różnego rodzaju infekcjami. Kolendra posiada też wysoką zawartość witaminy A, witaminy K, witaminy C i zawiera śladowe ilości witamin z grupy B, jak również jest bogata w żelazo i mangan. Choć kolendra jest bogata w witaminy i minerały, to najbardziej pożądaną cechą jest fakt, że może pomóc usunąć z organizmu metale ciężkie takie jak rtęć i aluminium. Dłuższe spożywanie kolendry przyczynia się do skutecznego usuwania rtęci z tkanek.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to kwitnąca roślina mająca niesamowite korzyści dla wątroby, które można czerpać tylko poprzez spożywanie ziół, moczenie go w wodzie jako herbatę lub przyjmując suplement w postaci tabletek.

Sylimaryna to aktywny składnik ostropestu, który chroni wątrobę. Samo zioło zostało zatwierdzone w 1986 roku w leczeniu chorób wątroby, takich jak alkoholowe stłuszczenia wątroby, marskość wątroby, zarówno alkoholowe, jak i wirusowe zapalenie wątroby oraz różnego rodzaju zatrucia wątroby. Składnik ten również działa jako środek przeciwzapalny oraz do detoksykacji substancji chemicznych, które dostają się do organizmu. Ostropest sprawdza się jako dobry środek na kaca, ponieważ nie tylko pomaga szybciej przywrócić organizm do równowagi, ale też regeneruje wątrobę po uszkodzeniu.

Oregano

Oregano to doskonały dodatek do pizzy, świeżych sałatek z fetą i oliwkami lub dań wegetariańskich. Jedna łyżka świeżego zioła ma taką samą moc przeciwutleniającą jak średniej wielkości jabłko – mówi Vegetarian Times. Przy tak wysokim stężeniu przeciwutleniaczy, zużywając to skromne zioło zmniejsza się możliwość wystąpienia raka, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi. Przeciwbakteryjne właściwości oregano mają ogromne znaczenie, ponieważ mogą zapobiec infekcjom grzybiczym i bakteryjnym.

Medical News obecnie opisało również zalety jedzenia oregano ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Beta-kariofilen, aktywny składnik znajdujący się w oregano, może pomóc w walce z osteoporozą i miażdżycą. Oregano stosuje się również do walki z trądzikiem, łupieżem, bólami głowy, alergiami i skurczami menstruacyjnymi. Występuje w postaci świeżego lub suszonego oregano, a także jako suplementy diety, które są wygodnym sposobem do przyjmowania tej rośliny.

Zobacz również: Zioła na alergię.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Pypno D., Bugaj B., Cabała K., Waracki M. Próby zastosowania szałwii w leczeniu zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  2. Hać-Szymańczuk E., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
  3. Nurzyńska-Wierdak R., Dyduch J., Sawicka A., Łabuda H., Buczkowska H., Ostropest plamisty – fitochemia i efekty terapeutyczne, Annales Horticulturae, 4/2018.
  4. Najda A., Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L., Postępy Fitoterapii, 4/2017.
  5. Majkowska-Gadomska J., Kulczycka A., Mikulewicz E., Dobrowolski A., Wybrane cechy fitometryczne bazylii pospolitej uprawianej w doniczkach o różnej objętości podłoża, Acta Agroph., 2/2017.
  6. Kozłowska M., Ziarno M., Kolendra – skład i zastosowanie, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami