Masło migdałowe – właściwości i przygotowanie

Masło migdałowe - właściwości i przygotowanieMasło migdałowe jak i same migdały zaliczane są do tzw. superfoods czyli zdrowej żywności. Nic w tym dziwnego. Masło migdałowe bowiem zaskakuje swym składem. Posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a także wiele witamin oraz minerałów. Jak więc produkt ten wpływa na nasze zdrowie oraz jak samodzielnie je wykonać? Podpowiadamy.

Co w sobie kryją migdały?

Migdały to przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), związków mineralnych jak potas, magnez, antyoksydantów oraz witaminy E i PP. Dzięki obecności tych składników odżywczych migdały korzystnie wpływają na układ krążenia oraz pracę mózgu. Pozytywnie wpływają również na sportowców, pomagając im w osiąganiu jeszcze lepszych wyników. Dodatkowo wspomagają także odchudzanie.

Właściwości zdrowotne masła migdałowego

Obecność migdałów jak i masła migdałowego w diecie niesie za sobą wiele korzyści. Przedstawiamy zatem te najważniejsze.

1. Wspomaga serce i układ krwionośny.

Ze względu na zawartość dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych masło migdałowe wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu może zapobiegać rozwojowi miażdżycy oraz zawałowi serca. Obecność witaminy E reguluje również ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne.

2. Ma wysoka wartość odżywczą.

Masło migdałowe to źródło wielu składników pokarmowych. Zawierają między innymi białko, nierozpuszczalny błonnik, flawonoidy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, a także związki mineralne tj. magnez, potas, fosfor, cynk i wapń.

3. Zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Zawartość w maśle migdałowym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E zmniejsza insulinooporność, a więc stan, w którym organizm nie wykazuje wrażliwości na komórki insuliny, często poprzedzający cukrzycę.

4. Pomaga schudnąć.

NNKT mają wpływ na regulację metabolizmu w organizmie człowieka. Dzięki temu zjawisku spada możliwość gromadzenia się w nim tkanki tłuszczowej. Ponadto, ze względu na obecność błonnika masło migdałowe nadaje uczucie sytości przez długi okres czasu, hamując tym częste podjadanie i chęć na kolejną przekąskę. W tym wszystkim należy pamiętać jednak o jego kaloryczności.

5. Wspomaga pracę mózgu.

Składniki masła migdałowego tj. potas, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamina E to związki, które wykazują bezpośredni wpływ na układ nerwowy człowieka. Wzmacniają połączenia nerwowe pomiędzy neuronami, co przyczynia się do szybszego myślenia, zwiększonego refleksu i koncentracji.

6. Wzmacnia sportowców.

Masło migdałowe jak i same migdały to wręcz obowiązkowy element diety każdego sportowca. Głównie ze względu na obecność w nim błonnika oraz witaminy E. Jak wiadomo migdały to doskonałe źródło wapnia, które odpowiada za właściwy stan układu kostnego oraz przewodnictwa nerwowego. Z kolei magnez reguluje przemiany metaboliczne, ponadto zwiększa odporność na stres i zapobiega skurczom mięśni.

7. Dodaje urody.

Ze względu na zawartość cynku, masło migdałowe można uznać za produkt dodający urody. Pierwiastek ten wpływa bowiem na właściwy wygląd włosów i paznokci. Dodatkowo z racji obecności antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry, hamując powstawanie zmarszczek.

Przepis na masło migdałowe własnej roboty

Samodzielne wykonanie masła migdałowego jest łatwe, szybkie i nie wymaga profesjonalnego sprzętu kuchennego. Do jego wyprodukowania będzie potrzebny jedynie blender i piekarnik.

Składniki:

Przygotowanie:

Blaszkę niewielkich rozmiarów należy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nie migdały. Blaszkę z migdałami należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 6 minut. Po upływie tego czasu należy je ostudzić, przesypać do blendera i mielić przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając powstającą masę. W momencie kiedy konsystencja masy będzie jednolita należy dodać 2 łyżeczki cynamonu oraz dwie łyżeczki miodu lub syropu klonowego.

Zamiast cynamonu można dodać inne przyprawy np. wanilię. Masło przygotowuje się według własnych upodobań smakowych.

Jak należy stosować masło migdałowe?

Masło migdałowe to produkt uniwersalny. W związku z tym wykorzystuje się je na różne sposoby. Świetnie smakuje zarówno ze zwykłym chlebem jak i chlebem tostowym. Dobrze sprawdza się również w wersji na słodko np. z powidłami. Chętnie więc dodaje się je do deserów w postaci ciast, jogurtów, owoców oraz musli. Ciekawą kompozycję tworzy z daniami wytrawnymi, szczególnie z sosami i dresingami.

Podsumowanie

Skład masła migdałowego zakupionego w sklepie powinien w 100% obfitować w migdały. Jedynie tylko osoby uczulone na orzechy lub migdały nie powinny włączać go do swojej diety. Masło migdałowe jest produktem, które może być stosowane również w wielu rodzajach diet np. niskokalorycznej, odchudzającej czy wysokobiałkowej. Może z niego korzystać każdy, niezależnie od płci oraz wieku.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *